El Ple acorda protegir el carril bus durant la nit i millorar la mobilitat nocturna

València Notícies | Redacció.- L’Equip de Govern ha aprovat hui, sense el suport del grups polítics de l’Oposició, que l’Ajuntament adoptarà les mesures necessàries per a alliberar de vehicles privats el carril bus durant la nit. D’esta manera millorarà la mobilitat nocturna i es garantirà la seguretat i l’accessibilitat de totes les persones al servici públic de l’Empresa Municipal de Transport (EMT).

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha defés hui este acord de govern i, a més, s’ha compromés a continuar treballant amb mesures alternatives per a garantir l’accessibilitat universal.

A més de protegir el carril bus, especialment en els trams pels quals circulen els autobusos nocturns de l’EMT, l’Ajuntament continuarà facilitant, al màxim, el debat. Així, continuaran desplegant-se les mesures de mobilitat, com la protecció del carril bus, que segons la Regidoria de Mobilitat Sostenible tindrà lloc durant este mes de maig. En paral·lel, es treballarà la renovació de l’ordenança de mobilitat, i les modificacions que mentrestant vagen tenint lloc, passaran prèviament per la Junta de Govern i seran precedits per un debat ciutadà; a més, segons el delegat de Mobilitat Sostenible, “haurà de tindre una participació important la Policia Local”.Giuseppe Grezzi explica que l’Equip de Govern treballa per a garantir l’accesibilitat de totes les persones al servici públic. (Pleno del Ayuntamiento).

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha defés esta proposta de l’equip de govern davant les mocions presentades pel Partit Popular i per Ciutadans. Estos dos grups han coincidit a reclamar “que s’anul·le la decisió de prohibir l’aparcament nocturn en el carril bus”. Concretament, el regidor popular Alberto Mendoza ha argumentat “que es tracta d’una mesura precipitada, perquè la Policia Local no té mitjans per a fer complir este acord, i que la decisió, que està marcada per l’absolut menyspreu al sentir majoritari dels ciutadans valencians, a més, va a suposar la ruïna de molts negocis”. D’altra banda, el regidor del Grup Ciutadans Narciso Estellés ha reivindicat “més transparència en la Mesa de la Mobilitat, órgan que ha d’arribar a un consens absolut per a determinar noves actuacions, que haurien d’adoptar-se després de la publicació de la nova ordenança de circulació”.

Abans d’este debat polític, a l’hemicicle s’ha escoltat la veu de diferents associacions i col·lectius que han volgut donar suport a la mesura acordada per l’equip de govern municipal. Així, en nom de l’Associació de Veïns de l’Amistat, Maria Dolores Barrero, ha agraït com a persona cega “la decisió d’eliminar els estacionaments en el carril bus perquè garantirà la seguretat de totes aquelles persones amb mobilitat reduïda”. Este agraïment també l’ha fet públic Rafael Sanz, de l’Associació Amics Malva-rosa, i com a persona amb mobilitat reduïda. En la mateixa línia, i en representació de l’Associació de Veïns i Comerciants Amics del Carme, s’ha manifestat Luis Mira, qui ha explicat que la mesura “és lògica i positiva perquè busca el benefici comú”, i ha demanat “que es continue avançant en este sentit amb altres apostes com la limitació dels vehicles motoritzats i de l’aparcament en superfície”.

Fernando del Molino en nom de la Federació del Taxi, ha assegurat “que esta mesura, que a tot Europa ja és una realitat, era necessària”, i ha reivindicat “la seguretat de tota la ciutadania, que ha d’estar per damunt dels interessos econòmics d’alguns col·lectius”. També en representacio del transport públic, i com a membre del Comité d’Empresa de l’EMT, Ibán Alcalá, ha donat suport al regidor Giuseppe Grezzi, a qui li ha demanat “que protegisca tots els carrils reservats per als autobusos, per a garantir el millor servici”.

Per contra, David Izquierdo, de l’Associació de Comerciants del Centre Històric, ha qualificat “d’estafa la Mesa de Mobilitat, que només servix per a legitimar les decisions de govern, i ha expressat el seu rebuig a la mesura d’alliberar el carril bus pels inconvenients que pot generar als hostalers, i a les famílies valencianes que viuen de l’oci nocturn”.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha explicat que es tracta d’una mesura demandada per la societat civil en les Meses de la Mobilitat, que ha rebut l’aval de més de 20 associacions que signaren un manifest per acabar amb l’aparcament de vehicles privats en l’esmentat carril. A més, ha afegit, “l’equip de govern continuarem treballant per a cercar el consens i la participació de les diferents entitats ciutadanes, i reforçar el transport públic nocturn (les línies N1 i N6 ja han sigut millorades i passen amb una freqüència de 25 minuts), i oferir el major nombre de places d’estacionament en aparcaments amb tarifes reduïdes o tarifa plana”.

Per últim, Giuseppe Grezzi, que ha recordat que la mesura acordada també permetrà la reducció d’emissions contaminants, ha enviat un missatge de tranquil·litat per a hostalers i per a la ciutadania en general, “perquè treballem per garantir el millor servici que, a més, garantisca els drets universals”.

Contenidors residus orgànics

Per altra banda, en la sessió plenària s’ha debatut la política mediambiental de recollida selectiva de matèria orgànica implementada per l’equip de govern en els barris de Sant Marcel·lí i Benimaclet. La regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, ha destacat que la implementació del cinqué contenidor és una realitat que, quantitativament, ha sigut una experiència positiva, que ha rebut el reconeixement d’altres ciutats.

D’esta manera, la regidora ha argumentat el rebuig de l’Equip de Govern a la proposta presentada per la regidora del grup Popular Maria Àngels Ramón-Llin “perquè es faça una campanya informativa i formativa directa a tots els i les ciutadanes sobra la utilització del contenidor de matèria orgànica, abans de la seua implantació en tota la ciutat, i perquè es procedisca a eliminar la pintura verda de la calçada on es troben diversos contenidors i es busquen altres fórmules de senyalització que no augmente la brutícia i mal aspecte d’estes zones”.

Pilar Soriano ha recordat que la implantació del cinqué contenidor, amb el qual l’Ajuntament posa en valor la importància de la reutilització dels residus, es va  encetar amb una campanya informativa i formativa. Així mateix, ha explicat que juntament amb esta actuació es va pintar de color verd les zones de calçada on es troben contenidors que són netejades periòdicament.

En este debat la regidora del grup Ciutadans María Jíménez, que ha donat suport a la proposta popular, ha defés “que la informació siga adequada per a tota la ciutadania”.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.