El professorat interí que treballava a juliol de 2015 han pogut optar a vacants ofertades a juliol de 2018

Educación pagará a partir de 2019 los meses de verano a los profesores interinos de la concertada La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha analitzat les dades d’adjudicacions de places vacants per al pròxim curs. Tal com sempre s’ha assenyalat des d’Educació, les dades demostren que independentment del procés d’oposicions a Infantil i Primària, es continua tenint la necessitat de cobrir vacants mitjançant la borsa de professorat interí i que els qui estaven treballant en aquestes condicions altres cursos mitjançant la borsa, també el pròxim curs han tingut l’opció de demanar plaça per a treballar.

Segons el secretari autonòmic d’Educació i Investigació, Miquel Soler, els docents interins d’Infantil i Primària amb vacant en cursos passats han tingut l’oportunitat d’optar a vacants que els permeten treballar el pròxim curs i ha afegit: De 2015 fins a 2018 han anat en augment el nombre de vacants que hem cobert mitjançant la borsa d’interins tant d’escoles com d’instituts i, específicament de docents interins a les escoles, les xifres constaten clarament que ningú ha quedat exclòs de l’opció de treballar, ja que hi havia suficients places ofertades per a demanar.

En aquest sentit, l’1 d’agost s’han adjudicat 4.222 places específicament per a mestres d’Infantil i Primària, 893 més que a 2015. Quan finalitze el procés d’adjudicació de places d’inici de curs s’hauran adjudicat més de 4.700 vacants, unes 1.400 més que a 2015. Aquest resultat final es dóna pel fet que a setembre tornen a produir-se un mig miler d’adjudicació de vacants per jubilacions i necessitats d’augment de places habilitades.

Així mateix, des d’Educació s’ha explicitat que tots els mesos de juliol hi ha persones interines que no han sigut adjudicades: Si observem les places adjudicades tots els anys, es pot comprovar que el mes de juliol sempre hi ha un col·lectiu important de persones interines que estan en els primers llocs de la llista i que no agafen places perquè només demanen places molt restringides a unes zones concretes i centres determinats, o bé perquè s’esperen al mes de setembre per a poder agafar alguna que s’ajuste més a les seues preferències, ha explicat el secretari autonòmic d’Educació i Investigació.

En aquest sentit, enguany hi ha més de 1.000 persones interines que ocupen llocs en la llista de borsa posteriors al número 2.000 que han obtingut vacant, ja que les persones que estaven per davant no han optat a eixes places. Entre les persones que han obtingut lloc hi ha inclús casos que estaven en la borsa sense cap servei previ i que han tingut l’oportunitat d’agafar una vacant perquè els milers d’interins que estaven per davant no han volgut agafar-les.

Cal recordar que 2018 ha estat l’any que més vacants s’han oferit a juliol, concretament 14.281 places en escoles i instituts per al curs 2018-2019, sense tindre en compte les que també s’oferiran a començament de curs per a cobrir vacants que es generaran en un segon procés d’adjudicacions a principis de setembre.

El gran nombre de places oferides posa de manifest la necessitat que té el sistema educatiu valencià de comptar amb personal interí per a cobrir vacants, pel fet que, des de fa tres cursos, s’han revertit les retallades en personal docent gràcies a la baixada de ràtios a les aules i a l’augment de professorat de reforç educatiu als centres docents, així com a la reducció del temps d’espera per a substitucions. El curs 2018-2019 començarà amb 5.000 docents més dels que hi havia en el curs 2014-2015.

La Conselleria treballa perquè el personal interí que ocupa aquestes places tinga unes condicions laborals dignes d’acord amb la tasca educativa que desenvolupa.

Segons Miquel Soler, s’ha aconseguit que el personal interí cobre els mesos de juliol i agost a més dels sexennis, cosa que amb l’antic Govern no passava, i hem millorat també les condicions laborals del personal interí en altres sentits: opten a tota la formació del professorat que oferim, així com a les estades gratuïtes a Irlanda i Gran Bretanya que organitzem per a aprendre anglés. Igualment poden també optar a 6 setmanes de permís de paternitat com el personal funcionari de carrera.

Les més de 14.000 vacants en escoles i instituts oferides durant el mes de juliol han estat ocupades pel personal interí que ha aprovat el procés d’oposició i que passa a estar en situació administrativa de pràctiques, pel personal provisional, i pel personal interí. Com és lògic, trien primer els funcionaris de carrera i després els interins, ha destacat Soler i ha continuat: Totes les persones que treballaven com a interines el curs 2015-2016 han tingut ara l’oportunitat d’escollir una vacant: o bé perquè han aprovat l’oposició, o bé perquè hi ha més vacants que mai.

A més, des d’Educació s’ha prioritzat l’augment de les plantilles i la seua estabilitat en benefici dels centres, de l’alumnat i dels docents. Per aquesta raó es va oferir al personal interí la possibilitat voluntària de poder repetir vacant dos anys, sempre que es compliren unes condicions determinades. La tria o no de la vacant el curs passat la van fer en estricte ordre de borsa. Els interins que van demanar repetir en el centre en el que estaven podien quedar-se en la plaça que ocupaven si no l’ocupava una persona funcionària de carrera en comissió de serveis o aquelles persones que aprovaren l’oposició.

Hi ha, per tant, pel que fa al cos de mestres, 2.326 persones que el curs passat eren interines i que el curs que ve seran funcionàries de carrera que han pogut triar la destinació que volien; i a més, una gran quantitat d’interins que han pogut repetir centre docent, si així ho havien sol·licitat, la qual cosa demostra que la mesura ha aconseguit estabilitzar les plantilles dels centres docents, tal com es proposava.

Oposicions 2018

Des d’Educació es duu mesos explicant que els índex d’èxit de les persones interines que es presenten a oposicions és molt alt, ja que solen aconseguir entre el 70 % i el 80 % de les places oferides pel fet que tenen molts punts d’experiència. Els resultat d’enguany ho corroboren: el 77% de les 3.000 places a docents funcionaris de carrera convocades les han guanyades persones que fins ara eren docents interins.

A més, cal assenyalar que a diferència d’altres comunitat autònomes, on no s’han adjudicat totes les places ofertades en oposició, al territori valencià les places s’han cobert al 100 % per l’alt índex de persones que les han superades.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.