La Corporeció aprova definitivament el pressupost General Municipal de 2018

València Notícies | Redacció.- El Ple de l’Ajuntament ha aprovat ahir de manera definitiva el Pressupost Municipal General de la Corporació per a l’any que ve, 2018, després de la seua aprovació provisional el passat mes de novembre i després del preceptiu període d’exposició pública. Es tracta del Pressupost més alt de la història, amb 811’3 milions d’euros, que suposen un increment de 24’6 milions d’euros (un 3’1% més en termes percentuals) respecte a l’any passat; i el major percentatge del qual, un 77’6% (629’5 milions d’euros) es destina a benestar social i servicis a la ciutadania.Sesión de Pleno en el Ayuntamiento.

El text pressupostari ha sigut abonat per l’Equip de Govern, mentre que els grups d’oposició han votat en contra. En les seues línies fonamentals, el Pressupost destina l’increment previst a les partides destinades a prestacions socials bàsiques (un 10%, fins als 127 milions d’euros); neteja (2 milions més, fins als 66’3 milions d’euros; seguretat i la mobilitat (7 milions més, fins als 190’5 milions d’euros); promoció dels sectors econòmics (increment del 19’5%: 14’5 milions); participació i innovació (augment del 32% fins als 29 milions); i cultura i esport (un 16% més -10 milions d’euros- fins a arribar als 75’5 milions). En total, 220 actuacions en tots els barris, que ascendixen a 70’6 milions d’euros per al 2018, a banda de les inversions plurianuals. Tant l’alcalde, Joan Ribó, com el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, han defés les línies generals del projecte pressupostari aprovat per a l’any pròxim.

Al contrari, els portaveus de Ciutadans i PP han criticat les previsions del Govern Local. El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha acusat l’Equip de Govern de “no tindre projecte” i “presentar un còpia i apega de l’any passat que estanca a la ciutat”, mentre que el portaveu del PP, Eusebio Monzó, ha qualificat la proposta d’“oportunitat perduda” i de “no generar il·lusió a la ciutadania”. Ambdós han lamentat que les seues respectives aportacions no hagen sigut arreplegades, i han desglossat les seues propostes: en el cas de Ciutadans, es dirigixen al foment de les polítiques d’educació i família, d’emprenedoria i comerç, i de superació de les carències urbanes. El Grup Popular ha quantificat les seues en 30 milions per a accions de suport a la infància, a la maternitat, Xec Escolar i beques universitàries, ajudes a l’ocupació i millora de la neteja, així com actuacions en jardins, patrimoni, reurbanització de l’Eixample i Dependències del Cabanyal.

El regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, ha respost als plantejaments de l’Oposició qualificant-los de “demagògia”. Segons l’edil, totes eixes peticions d’altes del capítol de Gastos i baixada d’impostos “sense quantificar ni especificar com es justifiquen suposen desquadrar el Pressupost”… “I què volen vostés?”, s’ha preguntat “que el ministre Montoro ens ho intercepte?” Vilar ha demanat seriositat a l’Oposició a l’hora de realitzar propostes i no plantejar una espècie de “carta als reis mags amb peticions molt variades”.

L’execució de les inversions

En este context, PP i Ciutadans han criticat també el percentatge d’execució de les inversions del pressupost actual, i han acusat al Govern Municipal de “dedicar-se a fer anuncis d’accions, però el nivell d’execució continua sent molt baix”. A este respecte, l’alcalde Ribó ha recordat que són les restriccions que imposa el Ministeri d’Hisenda (regla de gasto) les que retarden determinades execucions pressupostàries: els romanents de 2016 no es van poder utilitzar fins al passat setembre, per exemple; o els fons EDUSI fins a juny. Ribó, a més, ha comparat les xifres d’execució pressupostària dels últims anys: 59 milions en 2012, 35 milions en 2013 i 53 milions en 2014”, enfront dels 69 milions fins al passat 19 de desembre d’este 2017.

Tant l’alcalde com el regidor d’Hisenda han subratllat el sanejament dels comptes municipals que, a pesar de mantindre una congelació d’impostos (excepte l’IBI per a immobles d’alt nivell cadastral i determinats usos), preveu un increment dels ingressos, “derivat de la bona gestió i de l’eficàcia contra el frau fiscal, que ha acabat amb la microamnistia fiscal per a determinades persones o entitats dels últims anys”, en paraules de Vilar. Ribó ha comparat la situació de València, que se situa a la cua de les ciutats de més de 500.000 habitants en pressupostos per ‘capita’ i ingressos directes per ‘capita’, “una situació heretada que estem millorant”, ha indicat; però que presenta al mateix temps “un dels millors, si no el millor, rendiment de tot Espanya en eficàcia d’ingressos: paga tot el que té obligació legal de pagar, IAE, ICIO … I també un de les millors dades en termini de pagament a proveïdors”.

“Nosaltres no volem il·lusionar a la ciutadania amb obres faraòniques –ha conclòs l’alcalde- sinó amb solucions als problemes de la gent, amb més dotacions en els barris, amb suport a l’emprenedoria i pimes, i amb una ciutat més sostenible”.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.