La Festa de Lletres Falleres promociona el valencià i entrega els seus premis en clau d’humor

La Festa de les Lletres Falleres, celebrada divendres passat al Centre Instructiu Musical (CIM) de Benimaclet, va promoure el valencià en les publicacions de la festa i va celebrar en clau d’humor satíric l’entrega dels premis convocats per a l’exercici 2013-2014.

Amb este acte, la plataforma Lletres Falleres va retre homenatge al treball dut a terme per les comissions en la seua tasca per dotar els llibrets de falla de continguts culturals i en valencià.

IMG_1550

La periodista Verònica March i l’actor i faller Carlos Galiana van ordir un divertit guió amb referències a l’actualitat política, en què no van faltar al·lusions a una idíl·lica (o utòpica) República de les Lletres Falleres ni a la implantació d’un imaginari Regne de les Falles amb sobirà autoritari inclòs.

La festa va reunir destacats personatges de la vida cultural i fallera, com ara Josep Antoni Fluixà, de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura; l’il·lustrador i dibuixant Sento Llobell; la periodista Clara Castelló; el membre del Centre Estudis Comarcals Alfons el Vell de Gandia Pasqual Molina; el president de l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), Jesús Peris; el vicepresident de Cultura, Publicacions i Mitjans de Comunicació de la Federació de Falles de Benicalap-Campanar, José María Sánchez Albiñana; els artistes fallers Pedro Santaeulalia, Marina Puche, Víctor Valero i Fet d’Encàrrec; els fallers Ferran Martínez, Quino Puig i Ramon Estellés, així com representacions de les Juntes locals de Cullera, Alzira i Sagunt.

IMG_1571

En lloc destacat estaven també els guanyadors dels diferents premis convocats per Lletres Falleres en 2014: Rafa Tortosa (de la Falla Juan Ramón Jiménez de Xàtiva), guanyador del premi Mocador; Joaquín Requena (de la Falla Ramón y Cajal de Torrent), guanyador del Premi Soler i Godes; José Antonio Martínez Giner (de la Falla Cambro de Tavernes de la Valldigna), guanyador del premi Malva; les Falles Populars i combatives (guanyadores del Premi Mestre Ortifus de Portada), la Falla Plaça del Forn d’Alzira (guanyadora del Premi Mestre Ortifus de coherència) i representacions dels guanyadors dels premis Ajuntament de Benirredrà i Joan Climent.

IMG_1582

El minut d’or de la festa va ser l’anunci de la guanyadora del premi #plf14, que va correspondre a Olga García Salguero (de la Falla Plaça del Pilar de València) per la seua piulada “Llavors, fallers, estem d’acord que no estem d’acord a votar si acordem o no fer un congrés o tot el contrari?”.

La part musical va estar a càrrec del cantautor Quim Sanç, el qual va delectar el públic amb una àmplia mostra de les seues cançons en valencià com ara És el momentSocieteletat moderna o Cant a València. Molt celebrada va ser també l’anècdota amb què Quim va reivindicar l’ús del valencià a la ciutat de València, on de vegades parlar en la nostra llengua és més estrany que fer-ho en anglés.

VLC Noticias | Redacción

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.