La Generalitat dotarà al nou Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament d’una estructura més oberta i participativa

IMG_2053
image-258129

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz ha presidit la primera sessió ordinària del Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament després del canvi de legislatura.

La de hui ha sigut la primera reunió d’este Consell i també l’última amb l’estructura que presenta actualment, ja que l’objectiu de la conselleria per a esta nova etapa és remodelar-ho per complet. “El Consell Valencià de Cooperació ha de ser una ferramenta fonamental de les polítiques de cooperació que estem tractant de revifar després d’una època negra i de corrupció”, ha manifestat el conseller.

La Generalitat Valenciana, a través de la direcció general de Cooperació, aposta per una política unificada i consensuada amb tots els actors socials, ONGDs, entitats i associacions com a eix de la política valenciana de cooperació al desenvolupament. Es tracta d’implantar un nou model en què la transparència resulta imprescindible com a ferramenta de rendició de comptes i comunicació amb la ciutadania per a donar a conéixer la labor que l’administració realitza en esta matèria i on a través d’un Consell Valencià de Cooperació més obert, plural i participatiu totes les sensibilitats es troben representades.

En este sentit, Alcaraz ha incidit en la tasca i els esforços que realitzen molts cooperants tant des de la Comunitat com sobre el terreny per a ajudar als que ho passen pitjor lamentant que en anteriors legislatures es vera obstaculitzat a nivell polític. Per això, ha insistit el conseller, “en esta nova etapa és molt important que els organismes implicats en la cooperació tinguen un fòrum on de manera permanent se’ls ajude a fer la planificació. No podem fer-la sols, no tindria sentit que en matèria de cooperació tinguérem la primera i l’última paraula”, ha afegit.

El conseller de Transparència ha anunciat que “hem multiplicat per més de 270% el pressupost que teníem destinat a cooperació”. En concret, es passarà de poc més de tres milions i mig d’euros a entorn tretze milions. No obstant això, ha lamentat que continue sent insuficient: “Estem lluny encara d’aconseguir l’objectiu irrenunciable del 0,7%. Queda camí per fer, encara que passarem molt probablement de la desé tercera posició entre comunitats autònomes en inversió en desenvolupament a la sexta d’Espanya, la qual cosa ens ha de servir d’estímul”.

Manuel Alcaraz també ha ressaltat la importància d’invertir en sensibilització i educació, així com de justificar al màxim cada ajuda i subvenció concedida “perquè no existisca la més mínima ombra de dubte com ocorria en el passat”. Les universitats públiques seran les encarregades de realitzar les tasques d’avaluació de projectes i la labor pedagògica de conscienciació.

Finalment el conseller de Transparència s’ha referit a una altra de les qüestions tractades en la reunió, la missió encomanada a la direcció general de Cooperació de crear i liderar un grup de treball que difonga les polítiques del Consell davant dels nous Objectius de Desenrotllament Sostenible elaborats per l’ONU. Sobre esta qüestió, Alcaraz ha manifestat que hi ha un ple alineament del Consell amb estos Objectius i ha anunciat que es crearà un organisme interdepartamental per a comprometre que en totes les conselleries i àmbits es treballa en ells. “Estem esperançats i amb optimisme perquè comprovem que hi ha una gran il·lusió entre els actors múltiples i plurals de la Cooperació Valenciana”, ha conclòs Alcaraz.

Entre els assistents a este Consell, la representant de la Coordinadora Valenciana d’ONGDs, Maite Puertes, ha expressat la seua satisfacció amb el nou rumb que està prenent la política valenciana en matèria de cooperació i ha fet menció als nous reptes i les noves línies sobre les quals hauran de treballar, com el nou Pla director o l’obertura de noves línies de participació.

Per la seua banda, Ofelia Vila, responsables de Pau i Solidaritat ha fet referència al bon ànim i major participació que ja s’està percebent entre els agents de cooperació de la societat valenciana. Vila també ha volgut reivindicar la necessitat de treballar per a aconseguir el 0,7% dedicat a cooperació, quelcom que ha manifestat “és un mandat legal”.

Conferència estratègica de Cooperació

El Consell Valencià de Cooperació per al Desenvolupament ha servit també per a preparar la pròxima conferència estratègica “Els reptes de la Cooperació al Desenvolupament Valenciana Post 2015”, que tindrà lloc el 16 de novembre en el Centre Cultural La Nau.

La trobada servirà com a fòrum per a obrir espais públics de participació i establir les noves línies de la política de cooperació valenciana de manera harmonitzada, coherent i estratègica en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i junt amb tots els actors socials i institucionals implicats. Entre els objectius concrets que s’ha marcat la direcció general destaca l’interés per impulsar noves modalitats de cooperació al desenrotllament vinculades a les nostres fortaleses institucionals, socials i culturals.

Les inscripcions per a esta conferència es troben encara obertes, disponibles on line fins a completar l’aforament de l’Aula Magna de La Nau de 150 persones.

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.