La llúdria torna a aparéixer a la desembocadura del riu Millars

David López, mesurant excrements de llúdria.
image-419411

David López, mesurant excrements de llúdria.

La guarderia rural del Consorci ha trobat rastres, almenys d’un individu, aigües amunt de l’assut de Vila-real

 
Després de 4 mesos sense notícies sobre la presència de llúdries al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, concretament des del passat mes de maig,  s’ha tornat a localitzar el rastre d’un exemplar. Ha ocorregut en el transcurs d’una inspecció rutinària del servei de vigilància de la Guarderia Rural del Consorci riu Millars. Aigües amunt de l’assut de Vila-real (Castelló) han aparegut dues localitzacions pròximes amb rastres distintives de llúdria. El guarda del Consorci, David López, explica la troballa: ‹‹Hem determinat que es tracta de llúdria pels excrements. Solen tindre prou restes de cranc roig americà, alguna raspa de peix i a voltes xicotets ossos de micro mamífers. Les llúdries solen utilitzar els mateixos punts per a defecar. Fan una cosa que s’anomena latrines, és a dir, solen marcar i defecar en el mateix punt de manera repetida. També deixen rastres d’empremtes i rascades››. Sobretot hi ha dues característiques que han determinat que es tracta de caques de llúdria i no de visons americans. En primer lloc la grandària, ja que les defecacions de llúdria són més grans que les dels visons. Després es defineix per l’olor. Segons explica David López, els excrements de llúdria fan olor de peix mentre que les dels visons fan una pudor molt forta a deposició.
 
Seguiment mensual de les llúdries
Els primers rastres de llúdria van aparéixer a la desembocadura del riu Millars el passat més d’octubre del 2015. Des d’aleshores la Guarderia del Consorci realitza un seguiment actiu d’aquesta espècie tan rara i escassa en els trams baixos dels rius valencians. ‹‹Des del moment que vam detectar presència de llúdria, la guarderia fa un seguiment mensual de l’espècie juntament amb la Conselleria de Medi Ambient. Tenim diversos punts de control que anem visitant periòdicament, almenys una vegada al mes››, puntualitza David López.
 
On viuen les llúdries desapareixen els visons americans
Existeix una dada curiosa pel que fa al territori fluvial de les llúdries. Allí on s’estableix la llúdria, animal fortament territorial, expulsa immediatament els visons americans que cal recordar que es tracta d’una espècie invasora introduïda dels Estats Units cap als anys 60 del segle passat. De fet la zona on han tornat a aparéixer rastres de llúdries, aigües amunt de l’assut de Vila-real, estava fins ara ocupada per visons americans. ‹‹La zona on ha aparegut la llúdria també és territori del visó. Fa 4 mesos que no trobaven rastre de llúdria i en canvi vam trobar de visó americà però ara els indicis de la presència de visó han desaparegut amb la tornada de la llúdria. Aleshores està clar que la presència de la llúdria desplaça al visó››, afirma el guarda del Consorci. De fet el passat mes de juliol un veí de Vila-real va fotografiar fins a 5 exemplars de visons americans en una zona coneguda com la “llum de Tol”, on es troba la central hidroelèctrica de Vila-real i emplaçament pròxim al lloc que ocupa actualment la llúdria.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

HAZ UN DONATIVO: El periodismo independiente no se paga solo y la publicidad es solo de unos cuantos. Nadie nos dicta qué podemos publicar y qué no. Tampoco lo que tenemos que opinar o investigar. Es nuestro arma para acabar con la impunidad de los más poderosos.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo, libre e independiente. Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.