La Policia de la Generalitat realitza 810 servicis de bous al carrer entre l’1 de gener i el 10 d’agost en la Comunitat

dsc_01131La Policia de la Generalitat ha realitzat, entre l’1 de gener i el 10 d’agost d’enguany, 810 servicis relacionats amb els festejos tradicionals de bous al carrer en les tres províncies de la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa un increment del 22% respecte al mateix període de l’any anterior, segons ha informat el director general de Seguretat i Protecció Ciutadana, Manuel Roca. 

Concretament, en el mes de juliol s’han dut a terme un total de 232 inspeccions (55 a València; 66 a Castelló, i 111 a Alacant) i en els deu primers dies d’agost, 125 (38 a València; 45 a Castelló, i 42 a Alacant). Les 357 inspeccions realitzades entre juliol i agost suposen el 44% del total dels servicis duts a terme pel Grup d’Espectacles de la Policia de la Generalitat en este sector per coincidir amb els mesos en què més festejos tradicionals taurins se celebren en la Comunitat. 

Roca ha destacat que un dels objectius de la Conselleria de Governació i Justícia és “vetlar per la seguretat en els bous al carrer. Per a això comptem amb una normativa molt estricta a l’hora de garantir la seguretat dels espectadors, participants i animals a la qual també se sumen les inspeccions de la Policia de la Generalitat perquè els festejos se celebren amb les màximes garanties”. 

“Durant la realització de la inspecció -ha continuat el director- es comprova, entre altres coses, la presència de l’ambulància, la qual ha de trobar-se en el lloc més pròxim al servici medicoquirúrgic, i haurà d’estar disponible de forma permanent, des d’una hora abans de l’inici del festeig i fins que este finalitze”. 

Així mateix, Roca ha detallat que també es comprova el respecte a la integritat física dels animals; la no-existència d’obstacles que dificulten el pas de les caps i els participants; la presència dels col·laboradors voluntaris i del professional o expert taurí, els quals han de portar un braçalet o qualsevol altre element identificatiu visible. Igualment, es controla que el festeig comence i finalitze el dia i l’hora que la resolució d’autorització determina. 

“A més, durant la celebració de l’espectacle taurí, els efectius policials estan en contacte amb el director del festeig a fi de coordinar qualsevol situació que es puga produir i, si es produïx un incident, han de telefonar al número 112 Comunitat Valenciana, ja que permet la coordinació entre distintes administracions en benefici d’una actuació ràpida i eficaç”, ha ressaltat Manuel Roca. 

El director general de Seguretat i Protecció Ciutadana ha reiterat el compromís “ferm de la Generalitat amb els bous al carrer com a senya d’identitat de la Comunitat” per la qual cosa ha assegurat que “continuarem treballant per a declarar BIC la festa dels bous al carrer”. 

A més, ha recordat que “en els primers sis mesos d’enguany el nombre de festejos taurins s’ha incrementat en un 25% en la Comunitat respecte al mateix període de l’any passat, passant dels 1.223 en 2013 als 1.525 festejos celebrats en el mateix període de 2014. En 2013, 285 municipis de la Comunitat van sol·licitar realitzar 6.139 festejos de bous al carrer (3.486 a la província de Castelló, 1.864 a València i 789 a la d’Alacant). 

Consells per als bous al carrer 

D’altra banda, Manuel Roca ha assegurat que la Conselleria de Governació i Justícia treballa per a “minimitzar el risc que suposa participar en els festejos de bous al carrer. L’objectiu de la Generalitat és aconseguir l’equilibri necessari entre la festa i les mesures de seguretat requerides per a este tipus de celebració que comporten risc per als participants”. 

En este sentit, ha enumerat alguns dels consells, recomanacions i prohibicions a tindre en compte com ara que els menors de 16 anys no poden participar en els bous al carrer, únicament només poden assistir com a espectadors; les persones amb minusvalideses físiques o psíquiques, o en estat d’embriaguesa, intoxicació per drogues o qualsevol altra causa que disminuïsca la seua capacitat, tampoc no han d’intervindre en els festejos taurins. 

A més, està prohibit maltractar els animals. No es poden usar pals, garrots, punxes o qualsevol instrument que puga causar dany als animals; el recorregut ha d’estar lliure. Cal evitar obstacles que dificulten el pas de les caps i dels participants per les vies on transcorre el festeig; no s’han de tirar petards, traques o llums de bengala durant la celebració d’espectacles taurins, i s’han d’atendre les indicacions del director del festeig, col·laboradors, organitzadors i voluntaris. 

Acudir als agents de l’autoritat, si és necessari; respectar les instruccions en el cas que, per algun motiu, s’anul·le el festeig; facilitar l’evacuació dels ferits i permetre el pas d’ambulàncies o servicis sanitaris i comunicar al telèfon d’emergències 112 qualsevol incidència greu durant la celebració dels bous al carrer són mesures útils per al bon desenrotllament de la festa.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.