La Primavera Educativa convertirà l’antic llit del riu Túria de València en el referent de la innovació al sistema educatiu valencià

Valencia Noticias | Redacción.- La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha presentat hui les activitats de la Primavera Educativa, que se celebrarà entre el 13 i el 15 de maig a l’antic llit del riu Túria de València amb el lema ‘Un riu d’educació valenciana’.

A l’acte han assistit el president de la Generalitat, Ximo Puig, la vicepresidenta, Mònica Oltra, l’alcalde de València, Joan Ribó, el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez i el rector Esteban Morcillo en representació de les universitats valencianes, entre d’altres. També s’ha comptat amb la presència dels representants de la comunitat educativa.

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que “l’educació és, per al Govern valencià, la clau que obri tots els panys”. Per això, ha assegurat que volia estar present en l’acte de presentació de la Primavera Educativa i ha afegit: “Aquesta primavera d’aquesta comunitat que educa en valors, que innova, que capacita, té una nova oportunitat, una nova ambició en aquesta primavera educativa”. En aquest sentit, ha comentat que “gràcies a iniciatives com les que presentem hui farem possible el renaixement del nostre país, un renaixement d’una societat decent, honrada, amb més possibilitats que mai des de la igualtat i oberta”.

El President de la Generalitat, Ximo Puig, asiste a la presentación de Primavera Educativa. 07/03/2016. Foto: J.A.Calahorro.
image-336833

(Foto- J.A.Calahorro).

Segons la vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra, el sistema educatiu “ha de ser la garantia de la inclusió, que integre la gent sense tindre en compte les desigualtats d’origen. És important que omplim de rialles el riu perquè tots puguem ser xiquets i xiquetes”.

El conseller Vicent Marzà ha volgut destacar els tres pilars sobre els quals se sustenta l’esdeveniment per a dignificar i projectar l’educació valenciana: «Durant el segon cap de setmana de maig convertirem València en un referent educatiu per mostrar les bones pràctiques de les nostres escoles i instituts i per a reflexionar sobre com ensenyar, perquè la millor forma d’aprendre és aquella que s’aconsegueix amb la cooperació i amb un bon somriure als llavis dels qui s’hi dediquen».

Per la seua banda, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha explicat que “estem orgullosos que València siga la seu de la Primavera Educativa; per això, hem col·laborat i ho seguirem fent amb la cessió d’instal·lacions municipals. Hem de educar en la innovació, no només a aquells que estan en l’ensenyament reglat, sinó a totes les persones i a tots aquells que volem aportar alguna cosa a aquesta societat, perquè l’educació és un fet transversal”.

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha comentat que «per a nosaltres, és important participar en aquest projecte amb l’objectiu que cap municipi, poble o ciutat de la província de València quede fora de participar activament en aquesta gran festa per un motiu econòmic i, per tant, des de la diputació, amb la nostra visió municipalista, el que volem és facilitar que tots aquells que vulguen participar puguen fer-ho”.

Les localitzacions de la #Primavera Educativa

L’antic llit del riu Túria. Huit quilòmetres des del Complex de la Petxina fins a la Ciutat de les Arts i les Ciències. L’objectiu és fer un recorregut pels diferents nivells educatius amb l’exposició de diferents activitats que s’estan fent des d’Infantil fins a la Formació Professional, passant per Primària, Secundària, Batxillerat, la universitat i les Escoles d’Adults. En aquest espai se situaran més de 200 carpes que acolliran tallers, estands, paradetes informatives, exhibicions culturals i esportives i dos grans escenaris.

Quinze espais vora riu on se celebraran congressos, es podran visitar exposicions i on hi haurà tot tipus d’activitats culturals relacionades amb l’educació. Els espais vora riu són: el CEIP 9 d’Octubre, La Petxina, La Beneficència, el CEIP Cervantes, l’IES barri del Carme, l’Escola Oficial d’Idiomes de València, l’IES Benlliure, el Museu de Belles Arts de València, el Palau de la Música, el Gulliver, el Palau de les Arts, la Ciutat de les Arts i les Ciències, el Teatre Principal, el Conservatori Municipal i el Conservatori Superior.

Els congressos de la #PrimaveraEducativa

En la Primavera Educativa hi ha encabits cinc congressos simultanis que es desenvoluparan durant el cap de setmana en diferents espais al voltant del riu: el Congrés d’Educació Inclusiva, que se celebrarà a l’edifici Nexus de la Universitat Politècnica de València; el Congrés l’Aposta pel Multilingüisme, que es farà al Centre del Carme; el Congrés de Formació Professional, al Complex de la Petxina; el Congrés de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques, que se celebrarà a l’IES Benlliure; i el Congrés de la Federació d’Associacions de Directius Escolars, al centre cultural La Beneficència, que és d’abast estatal.

La #PrimaveraEducativa en xifres

Estan convidats i hi participen els centres educatius valencians d’ensenyament obligatori sostinguts amb fons públics i els centres privats, així com els centres de nivells d’ensenyament no obligatori d’ensenyament de 0-3 i les universitats valencianes. Són també clau les Escoles d’Adults i les Escoles Oficials d’Idiomes.

Hi ha dissenyades vora 1.500 activitats i hi participen organitzant-ne entitats no només del món educatiu. La ciència i la investigació, la cultura i l’esport tenen també la seua raó de ser en aquesta primavera de l’educació valenciana.

Les confirmacions de la participació de centres és un continu degoteig i en aquest moment ja està confirmada l’assistència de més de 500 centres educatius de les nostres comarques. Hi participaran de formes diferents: com a centre, com a departament, com a aula, individual, intercentres, multidisciplinar o internivell. En tots els casos es fomentarà la participació de l’alumnat.

Avanç de la programació de la #PrimaveraEducativa

Un riu de música, dansa, teatre i cinema…

Les activitats estan organitzades per universitats, instituts, col·legis, centres de Formació de Persones Adultes, associacions i col·lectius educatius.

El gran esdeveniment de benvinguda de la Primavera Educativa serà un concert el divendres 13 de maig a la Ciutat de les Arts i les Ciències. Serà el concert de Com sona l’ESO amb la participació de 1.500 alumnes.

Un riu d’educació participativa…

De la mà del Consell Escolar Valencià hi haurà cursos de formació del professorat, vídeos de bones pràctiques en l’ensenyament i una instal·lació col·laborativa anomenada «Què puc fer jo contra la violència de gènere?», que començarà a prendre forma demà, el Dia de les dones.

Un riu d’idiomes amb l’Arbre de les Llengües…

L’Arbre de les Llengües serà una escultura viva i col·laborativa dissenyada per l’artista Monique Baastians i se situarà al Centre del Carme. Anirà prenent vida des de finals de març fins a la Primavera Educativa amb veus de les 7.000 llengües del món.

Entorn a l’Arbre de les llengües tindrem des del congrés de multilingüisme fins a cinema doblat al valencià, passant per una fira de les llengües.

Un riu de professions…

Amb mostres i tallers relacionats amb diverses famílies d’FP: cotxes, tast de vins i cocteleria, mecatrònica, llanterneria, electrònica, construcció artesanal d’instruments musicals o robots, exhibicions d’imatge i so per posar alguns exemples. El diumenge 15 de maig aprofitarem per lliurar els premis de la fase autonòmica del campionat d’FP d’Skills.

Un riu d’Universitat, Investigació i Ciència…

Les universitats valencianes s’han implicat de ple en la Primavera Educativa. La Universitat d’Alacant, la Universitat Miguel Hernández, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I, el CEU, la Universitat Catòlica, la Universitat Europea de València i Florida Universitària, que organitzen en total vora 150 tallers i activitats

Un riu de cultura i patrimoni…

D’una banda, el Museu de Belles Arts de València realitzarà visites guiades pel als visitants de la Primavera, així com tallers didàctics i interactius.

Diverses exposicions i tallers ens acostaran el patromini valencià, l’arqueologia i la restauració. Fins i tot tindrem una desfilada de manifestacions culturals valencianes considerades Patrimoni Immaterial.

El Cor i el Ballet de la Generalitat també s’han implicat en el riu de mostra educativa amb tallers i actuacions.

La primavera Educativa també serà un riu d’esport…

Amb una jornada sobre esport de base educatiu, activitats de difusió de diferents esports, exhibicions, partits i xarrades sobre rugby, la mostra de diverses activitats esportives de la mà de federacions i clubs valencians… I per a rematar la Final del campionat dels Jocs Esportius.

Suports i col·laboracions de la #PrimaveraEducativa

A més de la xarxa de ciutats educadores valencianes es comptarà amb el suport de tots aquells consistoris que es coordinen amb les escoles i els instituts de la seua localitat participaran en el riu d’educació. Una trentena han confirmat ja la seua assistència (Alacant, Castelló, València, Elx , Alzira, Xirivella Ontinyent, Vall d’Uixó, Catarroja, Mislata, Torrent, Benetússer, Alpuente, Godelleta, Onda, Requena, l’Alfàs del Pi, Llíria, Quart de Poblet, Alcoi, Orihuela, Xàbia, Ibi, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Benidorm).

La Primavera Educativa té també un desplegament de voluntàries i voluntaris que participaran en la logística organitzativa i d’informació als assistents. Ara com ara la borsa de voluntariat ja compta amb més de 1.000 inscrits, que rebran un curs de formació de la Fundació Esportiva Municipal de València.

En aquest moment ja estan confirmades una vintena d’empreses patrocinadores que realitzaran aportacions en forma de material i serveis a l’esdeveniment.

Pel que fa a empreses públiques i institucions valencianes es compta amb el suport de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Cacsa, Ferrocarrils de la Generalitat, RENFE, la EMT, la Fundació Esportiva Municipal de València, l’Ajuntament de València i la Diputació de València.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.