L’Ajuntament celebra el Dia Internacional de la Dona amb un homenatge a les dones científiques i investigadores

Valencia Noticias | Redacción.- Destacar l’aportació de les dones en tots els camps de la ciència i la recerca, lluitar contra la segregació acadèmica i despertar noves vocacions científiques són els objectius del programa d’activitats “Dones que transformen el món, dones en la ciència”, coordinat per la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona. Durant la presentació del programa, la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano, ha assenyalat que “per a estimular l’interés de les joves en la ciència cal oferir-los referències. Necessiten veure’s reflectides en les investigadores que treballen actualment i no sentir-se incapaces”.

Lozano apuntalà la necessitat de combatre la segregació acadèmica amb una sèrie de dades: “A pesar que un 60 % dels graduats universitaris són dones, tan sols el 25 % dels catedràtics ho són i, segons un estudi de 2014, tan sols un 10 % de les joves es declara interessada en els temes científics”.

Los actos más señalados se concentran en el día 8 de marzo.
image-331478

Per a augmentar la difusió dels treballs més destacats en ciència i tecnologia liderats per investigadores de les universitats públiques valencianes, tindrà lloc el 9 de març a la biblioteca Les Naus el col·loqui “Dones i ciència”. En el diàleg participaran la catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València Dolors Corella; l’arquitecta i professora de Projectes Arquitectònics de la Universitat Politècnica Eva Álvarez; la professora i investigadora en neurociència Lucía Hipólito i l’enginyera de telecomunicacions Ana Cidad.

Entre el programa d’activitats que acaba de començar i s’allargarà durant tot l’any, Isabel Lozano ha destacat també la “Trobada Editató Dia de la Dona 2016”, una convocatòria per a crear contingut sobre dones artistes i científiques destinat a la Viquipèdia, la popular enciclopèdia en línia. La trobada se celebrarà el 5 de març a partir de les 9.30 del matí a la biblioteca Carmelina Sánchez Cutillas i les inscripcions es poden fer en l’adreça www.goo.gl/cirgrq.

Els actes més assenyalats es concentren en el dia 8 de març, començant per la inauguració de l’exposició “Trencant barreres. Dones i ciències” al Museu Municipal de Ciències Naturals de Vivers. Al migdia serà investida com a doctora honoris causa per la Universitat de València la filòsofa Amelia Valcárcel. A continuació, a les dos de la vesprada la pirotècnia Reyes Martí protagonitzarà la disparada de la mascletà del dia, seguit d’un acte de reconeixement a les dones que treballen en els diversos àmbits del món de les falles. A la vesprada se celebrarà un col·loqui sobre “El costat femení de la història” al Centre Municipal de Joventut de Benimaclet i, finalment, a les huit de la nit, tindrà lloc un concert gratuït al Palau de la Música a càrrec de l’Orquestra de València, dirigida per Beatriz Fernández.

El programa inclou altres activitats, com ara tallers sobre dones i ecologia, l’abús de la imatge de la dona en els mitjans i igualtat de gènere en l’educació. D’altra banda, a partir del 8 de març començaran a instal·lar-se figures femenines en els semàfors de vint dels passos de vianants més transitats de la ciutat, aprofitant el canvi de les bombetes convencionals per LED.

El programa complet es podrà consultar en <www.valencia.es/donesiigualtat>, i tindrà difusió en les xarxes socials amb el hashtag #donesenlaciència. Així mateix, comptarà amb el suport d’una campanya gràfica que allargarà l’homenatge a les dones científiques al llarg de l’any. La base de la campanya està formada per quatre cartells de colors diferents creats per l’estudi Yinsen de Vila-real. La il·lustradora María Prada ha explicat que la seua intenció era “mostrar la diversitat de les ciències i les dones que s’hi dediquen”. Els cartells s‘exposaran a partir de la setmana que ve en 160 suports publicitaris per tota la ciutat. També s’informarà del programa d’activitats en el canal Bussi de la flota d’autobusos de l’EMT.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.