L’Ajuntament no recorrerà la sentència sobre l’antiga fàbrica de Tabac

Valencia Noticias | Redacción.- “No anem a recórrer la sentència sobre Tabacalera. Encara que l’Ajuntament siga la part que perd, no l’anem a recórrer, perquè estem d’acord amb ella; ens sembla correcta i anem a estudiar la seua execució”. L’alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat hui la voluntat de l’equip de govern d’acatar la decisió del Tribunal Superior de Justícia de València que anul·la la modificació del planejament que va permetre l’enderrocament de dos de les naus laterals de l’edifici de l’antiga Fàbrica de Tabac, i anul·la també el subsegüent conveni que va possibilitar la permuta de béns municipals amb clar perjudici per a les arques públiques.

En similars termes s’ha manifestat en roda de premsa el delegat de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, qui ha realitzat una primera valoració de la decisió del Tribunal, atés que en estos moments els Servicis Jurídics Municipals estan analitzant l’abast de la sentència.

L’alcalde, Joan Ribó, ha destacat la “gravetat” del tema que, ha assegurat, “té el mateix esperit que, per exemple, el cas del Cabanyal; i ens diu dos coses fonamentals: que no s’ha respectat el patrimoni (en este cas industrial) de la ciutat; i que eixa falta de respecte al nostre patrimoni ens genera després uns enormes conflictes legislatius que costa molt resoldre”.

Joan Ribó, anunciando hoy la voluntad del Equipo de Gobierno de acatar la decisión del Tribunal Superior de Justicia de Valencia.
image-300141

A més, l’alcalde ha destacat que la sentència “parla d’aspectes especulatius molt greus”. “Jo diria”, ha afegit, “que tant l’anterior govern de la Generalitat com l’anterior equip de govern municipal han tingut sort perquè els demandants no tenien recursos suficients i no han pogut presentar proves pericials”, i ha citat com a exemple el preu per metre quadrat pel qual es van valorar les dependències municipals de la plaça d’Amèrica, molt menor que el de mercat en aquell moment. “Va ser un ‘pelotazo’ d’alguns? Un menyspreu dels recursos propis municipals d’uns altres?”, s’ha preguntat. “La veritat és que és molt greu”.

Per la seua banda, el regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, ha qualificat el text judicial de “contundent, clarificador, i que entra en el fons de la qüestió”, i ha explicat que “ve, desgraciadament, a confirmar el que vam qualificar en el seu moment de ‘pelotazo urbanístic’, de greu atemptat patrimonial a un bé protegit de la ciutat, concretament l’edifici de l’antiga Fàbrica de Tabac, i de fosca operació urbanística”.

El regidor ha recordat que es tracta d’una operació que es va saldar “amb la mutilació d’un bé protegit”. De fet, València va ser l’única ciutat on hi havia un edifici d’estes característiques, que en el seu moment tenia la qualificació d’edifici industrial, en què s’ha donat esta situació. La resta d’immobles de l’antiga Fàbrica de Tabac van ser protegits íntegrament en altres ciutats, i dedicats a edificis públics.

“Però ací”, ha recordat Sarrià, “es va optar, després d’una compra per part del Grup Guadalmedina-Altadis de l’edifici, per requalificar una part del sòl i enderrocar-lo, malgrat que se sabia que constava d’elements que gaudien de protecció patrimonial”. “Se li va atorgar una major edificabilitat”, ha continuat, “i es va signar un conveni urbanístic pel qual es donava l’edifici municipal de la plaça d’Amèrica a un cost tres vegades inferior al que era en aquells moments el seu valor de mercat”. De fet, el regidor ha recordat que en aquelles mateixes dates, la Generalitat va subhastar els edificis dels jutjats “per tres vegades més el valor del metre quadrat en què es va taxar en eixe moment l’edifici municipal de la plaça d’Amèrica”.

Una “garrotada” en tota regla a l’anterior govern del PP

La sentència dóna la raó als recurrents: anul·la la modificació del planejament i anul·la el conveni que va possibilitar la permuta. En paraules de Sarrià: “És una garrotada en tota regla a la política urbanística de l’anterior govern municipal: una garrotada a l’anterior alcaldessa, Rita Barberá, qui es va implicar personalment en este procés, i a l’anterior vicealcalde, Alfonso Grau”.

La sentència del TSJ recolza el recurs presentat en el seu moment per la plataforma Salvem Tabacalera a una anterior sentència desestimatòria de la denúncia presentada contra l’Ajuntament, la Generalitat Valenciana i la promotora Guadalmedina per la requalificació d’ús i el posterior conveni que va possibilitar enderrocar dos de les naus laterals de l’antiga Fàbrica de Tabac i la permuta per l’antic edifici municipal de la plaça d’Amèrica. Cal recordar que el recurs es va produir després d’una sentència favorable a l’Ajuntament en aquell moment, que va recórrer Salvem Tabacalera, i que el Suprem va obligar a reconsiderar perquè no s’havia entrat en el fons de la qüestió.

“Esta sentència sí entra en el fons de la qüestió”, ha afirmat Sarrià, “i ve, desgraciadament, a confirmar les sospites i la denúncia que en el seu moment va fer l’oposició, i concretament el Grup Municipal Socialista” (en aquells moments, ni Compromís ni València en Comú tenien representació al consistori).

Les conseqüències de la sentència del TSJ

La sentència té una conseqüència òbvia, ha explicat el regidor de Desenvolupament Urbà, i és que s’anul·la el planejament. Per açò, ha anunciat que, quan estiga aclarida tota la informació, s’iniciarà el procés de revisió del planejament per a donar compliment a la sentència.

En este sentit, i a preguntes dels periodistes, l’alcalde, Joan Ribó, ha recordat que l’execució de la sentència l’ha de demanar qui l’ha guanyada, en est cas Salvem Tabalacera, per la qual cosa ha anunciat que des de l’Ajuntament es contactarà amb ells. “Hi ha parts possibles de recuperar, però hi ha unes altres molt difícils”, ha reconegut, com per exemple, refer alguna part de les naus que es van tirar. No obstant això, ha assegurat que s’estudiarà detalladament el tema.

Responsabilitats polítiques

Ribó ha assegurat que la sentència del TSJ “és un text dur, però molt recomanable de llegir, per a veure com de malament s’han fet les coses fins ara”, i ha citat com a exemples els casos de la Fira de Mostres, el Palau de Congressos o la Dàrsena. “Si de la dreta es diu que gestiona bé”, ha conclòs, “que vinguen els déus i ho vegen”.

Per la seua banda, Vicent Sarrià ha assegurat que de la sentència es deriva una sèrie de responsabilitats polítiques, i ha manifestat que “els que en el seu moment van prendre esta decisió lesiva, tant per al patrimoni protegit de la ciutat com per a les arques municipals, haurien d’explicar, o almenys demanar disculpes i assumir la responsabilitat política, per una decisió que hui els tribunals han vingut a confirmar que es va fer incorrectament”. El regidor ha assegurat que esta decisió “constituïx,a més, una mostra d’una forma de fer urbanisme, en l’etapa de govern del Partit Popular, dominada per l’obscurantisme i per les males pràctiques; però que, a poc a poc, es va confirmant en sentències com esta”.

 
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.