L’Ajuntament signa un conveni amb la Generalitat i l’Acedèmia Valenciana de la Llengua per a promoure l’ús del valencià

València Noticies | Redacció.- Impulsar i consolidar en les administracions públiques les estructures de promoció del valencià que faciliten el seu ús intern i en les seues relacions amb la ciutadania, així com la projecció social de la llengua a través d’una xarxa d’oficines de promoció, és l’objectiu principal del conveni que hui ha signat l’Ajuntament de València amb la Conselleria de Cultura i Educació i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. La ciutat de València se suma així als més de setanta municipis de tota la Comunitat Valenciana que ja han signat convenis similars per a la promoció interna i la difusió social de l’ús del valencià.

Després de l’acte de la firma, l’alcalde Joan Ribó ha manifestat que “hui és un dia d’alegria. Este conveni s’havia proposat a l’Ajuntament fa una dotzena d’anys i no havia tirat avant fins ara”. Ribó ha recordat que el consistori acaba d’aprovar un pla de formació del personal, amb la meta d’aconseguir que l’ús de la llengua es veja com un fet normal: “Hem pres mesures en la direcció de promoure l’ús de la llengua, i ens queda ampliar-les. Hi ha molt de treball per fer a llarg termini per a arribar a una situació que sembla raonable: que a la nostra ciutat, al cap i casal, es parle valencià amb molta més normalitat, començant per este ajuntament, que ha de ser un centre que irradie normalitat en l’ús de la llengua”.

El próximo 3 de junio los concejales y técnicos de normalización lingüística de los más de 70 municipios que han firmado el convenio se reunirán con la Conselleria.
image-374215

El president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, ha mostrat també la seua satisfacció per la firma del conveni: “Fa dotze anys que treballem per este moment i no s’ha pogut aconseguir fins ara. Ara s’ha produït un canvi polític i s’ha aconseguit de seguida. Hui, per primera vegada en molts anys, tinc la satisfacció de no sentir-me com un orfe, de treballar sentint-me recolzat pel meu alcalde i el meu conseller”.

Per la seua banda, el conseller d’Educació i Cultura, Vicent Marzà, ha recordat que la Generalitat ha obert una línia d’ajudes financeres per valor d’un milió d’euros per a la promoció del valencià en l’àmbit municipal. Marzà s’ha congratulat també per la firma del conveni, “que significa que la principal ciutat valenciana se sume als més de setanta municipis que comptaran amb una oficina de promoció del valencià, per a fomentar el seu ús social i dins de la mateixa administració”. Marzà ha afegit que el pròxim 3 de juny la Conselleria es reunirà amb els regidors i tècnics de normalització lingüística dels més de 70 municipis que han signat el conveni per a establir polítiques conjuntes.

El conseller Marzà ha avançat que la setmana que ve es presentarà una gran enquesta sobre l’estat actual i l’evolució de l’ús del valencià i en totes les comarques valencianes. Quant a això, l’alcalde Joan Ribó s’ha referit al canvi de percepció que pot produir l’ús normal del valencià pels personatges públics: “He percebut que, des que estic en l’alcaldia, persones que abans em parlaven en castellà comencen a veure normal fer-ho en valencià. La tasca de l’Ajuntament és molt important perquè les persones que tenen ara uns 40 anys ja han estudiat en valencià però no veien la necessitat d’usar-lo. El fet que l’usem amb normalitat a l’Ajuntament ajuda perquè la gent veja que és útil, una llengua que estimem i que volem utilitzar”.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.