L’alcaldessa de Castelló anuncia la compra de l’antiga caserna de Tetuán XIV en el Debat sobre l’Estat de la Ciutat

94796L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat l’alt grau de compliment dels compromisos de govern plantejats en l’últim any. En el transcurs del Debat sobre l’Estat de la Ciutat, ha efectuat un repàs per les principals àrees de gestió, que ha propiciat avanços i assoliments en les polítiques del benestar ciutadà. “Han passat dos anys des del canvi de govern que no han sigut fàcils, però que han permès donar un gir a les polítiques antisocials que s’impulsaven des de l’Ajuntament”, ha afirmat.

Marco ha avançat els eixos del nou any polític, que es concretaran en un ambiciós programa d’infraestructures, amb el pont de la carretera de l’Alcora amb el Raval Universitari, la connexió ciclopeatonal amb els barris perifèrics del sud, l’adequació de l’entorn del poliesportiu Emilio Fabregat. En l’àmbit patrimonial, ha destacat l’inici de la remodelació de l’edifici Borrull, tancat des de fa 11 anys, i ha anunciat la compra de l’antiga caserna de Tetuán XIV, “una herència enverinada” del PP des de 2001.

Una altra de les propostes noves anunciades per Marc per al pròxim any ha sigut el pla per a la tornada del talent, amb ajudes a les empreses que contracten als joves que es van veure obligats a marxar a l’estranger, i subvencions per a l’engegada de projectes dels qui tornen. L’alcaldessa ha anunciat una partida pressupostària de 250.000 euros.

Entre les accions impulsades i executades en els últims mesos, ha destacat la petició de la revisió dels valors cadastrals en un 9,1% i la rebaixa d’un 5% en el coeficient de l’IBI, el reforç del 350% del pressupost d’Ocupació i del 30% en Turisme, una inversió de 12,1 milions d’euros, la millora del transport públic i l’activació del bo per a aturats, el reforç de la neteja viària i la recollida de brosses.

També ha destacat la realització de set dels nou plans sectorials que exigeix el nou Pla General, que s’ha obert a la participació ciutadana, tant a nivell individual com de col·lectius; l’aprovació de noves ordenances, la nova sala d’emergències, les obres del Castell Vell i el jaciment de Vinamargo, el projecte pilot d’Infermeria Escolar, el pla integral de millora de zones verdes, entre uns altres.

 

Intervenció del portaveu de Compromís

Per la seua banda, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha destacat la transparència d’un govern que “per primera vegada en la història de la democràcia s’ha sotmés a una assemblea oberta” on, fa uns pocs dies, tots els regidors de govern van respondre a les preguntes i dubtes dels ciutadans i les ciutadanes de Castelló, a cara descoberta, amb transparència, sense por i amb tota la valentia.

L’edil també ha exercit l’autocrítica i ha reconegut que “aquesta és una ciutat que continua tenint un greu repte amb l’atur, en el treball digne, i amb la problemàtica de que continuen havent-hi cases sense gent i gent sense cases”. Des del govern local s’estan fent esforços per a garantir el benestar de les persones, incrementant la partida d’inclusió social, signant convenis de pobresa energètica, donant ajudes a l’habitatge o l’alimentació. Però si volem lluitar de forma efectiva contra aquestes xacres, “ni podem pensar que ja ho hem fet tot ni podem caure en l’error de responsabilitzar a l’Ajuntament de tot”. Cal buscar la complicitat de totes les institucions. No podrem solucionar els problemes d’habitatge amb l’actual llei hipotecària, “una llei injusta que el bipartidisme i els nouvinguts de color carabassa mantenen en contra d’allò que reclama la decència i la Unió Europea”.

Garcia ha retret al Partit Popular que “vostés estan utilitzant tots els mecanismes al seu abast amb l’únic objectiu de paralitzar l’administració. Desitgen tant que ho fem malament que de vegades se’ls en va la mà i se’ls veu el ‘plumero’. Vostés aplaudeixen i donen suport a cada intent de boicot al nostre govern, però nosaltres anem sembrant canvis”.

Per a finalitzar la seua intervenció, el portaveu ha afirmat que Castelló és una ciutat que avança, “el que està fent aquest govern és treballar i sembrar, i ho està fent malgrat vostés i els seus intents de fer-nos fracassar, encara que això signifique un gran cost per a la ciutadania. Vostés diuen que nosaltres tenim l’obsessió de que vostés no governen i és cert, però no és mania personal, és perquè són un partit corrupte i han fet males polítiques a aquesta ciutat”.

 

Intervenció del portaveu del PSPV

El portaveu del Grup Municipal Socialista en l’Ajuntament de Castelló, Rafa Simó, ha fet un balanç realista dels dos anys de legislatura en el qual ha enumerat els assoliments de la gestió municipal dins del marc del Pacte del Grau però també ha reconegut mancances. El portaveu socialista ha destacat l’esforç inversor del Govern Municipal que s’ha traduït en una injecció econòmica de més de 20 milions d’euros, la millora dels serveis públics com la xarxa d’autobusos i la neteja viària i la recollida de residus sòlids o l’augment del 350% en el pressupost destinat a ocupació, que en el pressupost de 2017 s’ha elevat a 4,6 milions d’euros.

També s’ha referit a altres punts clau del Pacte del Grau com la sostenibilitat, amb les mesures per a millorar els parcs i zones verdes i altres espais naturals com el Vaig moldre la Font o la platja del Serradal. Simó ha subratllat com a assoliments la inversió de 10,1 milions d’euros de fons europeus que permetran engegar l’estratègia de desenvolupament urbà sostenible i integrat (EDUSI), la major inversió de fons europeus en la ciutat de Castelló, o la redacció del Pla General atenent a les demandes ciutadanes a través d’un procés participatiu en els barris.

Però el portaveu socialista també ha fet autocrítica. Ha reconegut que són millorables les polítiques d’habitatge, que li haguera agradat tenir ja en exposició pública el Pla General, que és necessari millorar aspectes administratius per a avançar cap a una administració més eficient o que l’augment del pressupost en partides com les d’ocupació, serveis socials o serveis públics “sempre tindran marge de millora”. A més, el regidor socialista Rafa Simó també ha reconegut que en aquests últims anys ha empitjorat el servei de Rodalies que connecta Castelló amb València, que el sector de l’estiba té damunt una espasa de Dàmocles o que ja s’han incomplit cinc dates diferents d’arribada de l’AVE a la ciutat de Castelló.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.