Les Corts Valencianes aproven una llei que tracta d’evitar les “portes giratòries” que beneficien els alts càrrecs

Els alts càrrecs de la Generalitat no podran formar part de la direcció d’empreses relacionades amb les competències ocupades en l’administració durant els tres anys següents al seu cessament

dincompatibilitats-dinteressos-generalitat-valenciana-pp_1671443057_34730740_651x366
image-428865

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat aquest dimecres la llei sobre incompatibilitats i conflictes d’interès dels càrrecs públics no electes, plantejada per Compromís, queprohibeix que els alts càrrecs puguin percebre més d’una remuneració i busca evitar les “portes giratòries”, encara que el grup popular creu que no serà així.

Després del seu pas per la comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat –en la qual es van aprovar 43 esmenes parcials i 13 de transaccionals, i se’n van retirar 43–, en el ple s’han aprovat 22 esmenes i s’ha donat llum verda a aquesta llei amb 63 vots a favor i 28 vots en contra, corresponents al grup parlamentari del PP.

Segons aquesta llei, l’ exercici d’un alt càrrec ha de desenvolupar-se en el règim de dedicació “absoluta i exclusiva“, per la qual cosa és incompatible amb qualsevol altre càrrec o professió retribuïts, exclosa la docència i llocs similars, sempre que la retribució que es rebi no superi el 30 per cent del salari que es percep com a alt càrrec.

No obstant això, els alts càrrecs podran compatibilitzar la seva funció amb la de parlamentaris, però no podran percebre retribució per qualsevol altre concepte que pogués correspondre’ls per la seva dedicació de diputats.

La norma també assenyala que durant els 3 anys següents al seu cessament els consellers i secretaris autonòmics no podran formar part d’òrgans col·legiats en empreses o societats privades relacionades amb les competències que van ocupar en l’àmbit de la Generalitat. Aquest termini serà de 2 anys per a la resta de càrrecs afectats.

Així mateix, es crea el Registre de Control de Conflictes d’Interessos, que inclourà dades sobre activitats, béns i patrimoni de les persones que exerceixin un càrrec públic.

Propòsit: acabar amb un buit legal

La diputada de Compromís Isaura Navarro ha destacat que “no és fàcil trobar un equilibri entre regular els conflictes d’interessos i garantir el dret al treball”. Amb aquesta llei “volem acabar amb un buit legal, i és un exercici de regeneració democràtica”, ha subratllat.

Així mateix, la parlamentària socialista Clara Tirado ha destacat que es tracta d’una iniciativa potser “polèmica”, però “necessària i oportuna per donar resposta a les expectatives d’una ciutadania que manifesta el seu rebuig davant conflictes d’interès, portes giratòries i falta de transparència”. Al seu judici, aquesta llei “és un signe per avançar en el blindatge de l’administració davant possibles pràctiques polítiques”.

Per la seva banda, el diputat del PP Alfredo Castelló –investigat per un jutjat per unpresumpte cas de prevaricació– considera que “al final ha sortit una mala llei”, i creu que serà “un fracàs”. Per a Castelló, els 8 mesos en els quals s’ha tramitat la norma han estat “de rebaixes, de la por, del xantatge, de nyaps i del ridícul”.

Per al parlamentari del PP, amb aquesta llei “no es resol res” i, a més, entén que “no és que no acabi amb les portes giratòries sinó que les fomenta directament en posar molt complicada la reincorporació a la mateixa empresa en la qual es treballava i en un altre tipus d’empresa privada”. En opinió de Castelló, “no millora gairebé res i perjudica molt l’accés del sector privat a la política”.

Per part de Ciutadans, el parlamentari Juan Córdoba creu que la regulació d’aquesta llei també hauria d’afectar els diputats. Per al diputat, la redacció inicial de la proposició de llei plantejava “llums i ombres”, però creu que s’ha millorat molt gràcies a les esmenes incorporades.

Des de Podem, Fabiola Meco ha assenyalat que es tracta d’una norma “necessària i oportuna en un context marcat per la desconfiança cap a la classe política”. Per això creu necessari evitar les “portes giratòries” i “la corrupció legal encoberta i en diferit”.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.