Les obres de Blasco Ibáñez són les més consultades a la Biblioteca Valenciana Digital

18.05.22_BIVALDI_noticia-blascoLes obres de Blasco Ibáñez publicades per l’editorial valenciana Prometeo entre 1892 i 1919 són les més consultades de la Biblioteca Valenciana Digital (Bivaldi), junt amb el tractat de navegació de Jorge Juan ‘Examen maritimo theorico practico, o tratado de mechanica aplicado a la construccion, conocimiento y manejo de los navios y demas embarcaciones’, una joia bibliogràfica que durant segles va servir de manual per a les armades de mig món i encara hui té un gran interés històric i tècnic.

A més, els usuaris de la Bivaldi consulten amb una certa temporalitat altres obres. Així, durant les festes falleres va ser molt descarregada la partitura de l’himne de València del mestre Salvador Giner, i durant la festivitat de Sant Vicente Ferrer, els seus sermons, publicats durant el segle XVI per impressors valencians. No obstant això, les obres de grans autors com Lluís Vives, Ciceró, Cervantes o Ausiàs March ocupen també un lloc destacat.

La Biblioteca Valenciana Digital ha començat a publicar la relació d’obres més consultades del seu catàleg, amb una visió anual i una altra trimestral, i aquestes dades es poden consultar des de la pàgina principal del portal en l’epígraf “Obres més visitades” clicar ací.

Es comptabilitzen les visites d’usuaris únics a les seues obres, això significa que les posteriors visites repetides d’un mateix usuari a una obra no sumen en les estadístiques publicades. D’aquesta manera s’obtenen uns valors molt ajustats a la realitat dels interessos dels seus lectors, que en un 70% provenen d’Espanya; en un 10%, de la resta de països europeus; en un altre 10%, de lectors llatinoamericans, i una quantitat variable però significativa són consultes provinents de la resta del món.

Alguns exemples destacats són les 786 consultes d’usuaris únics que van rebre les obres de Blasco Ibáñez ‘El libro de las mil noches y una noche’ (traducció de Blasco Ibáñez), ‘La araña negra’, ‘Los cuatro jinetes del Apocalipsis’, considerada el primer ‘best seller’ de la història, i ‘La bodega’.

Per la seua banda, el tractat marítim de Jorge Juan va rebre 230 visites, i trobem publicacions d’hemeroteca relacionades amb la premsa satírica valenciana, com ‘La Traca’, amb 133 consultes de visitants únics, i respecte al fons gràfic, despunta la col·lecció de fotografies de la família Roglá, amb 151 usuaris.

La Biblioteca Valenciana Digital rep la visita d’uns 100.000 usuaris cada any, que consulten més d’un milió de les seues pàgines: mapes, manuscrits, targetes postals, premsa, cartells… als quals caldria sumar les quasi 70.000 visites mensuals als panells gràfics de Bivaldi en la xarxa social Pinterest clicar ací.

D’aquesta manera, la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ofereix a través de la Bivaldi la possibilitat d’accedir a les seues obres digitalitzades a través d’Internet, i de difondre el patrimoni bibliogràfic valencià en el nostre territori i en la resta del món.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.