L’Estat no ha previst encara incloure en els PGE inversions després de l’incendi de Carcaixent del passat estiu

Detenidos-agricultores-incendio-Carcaixent-Valencia_EDIIMA20160623_0174_5
image-443666
La coalició retreu que el Govern a poques setmanes del debat dels comptes “encara no sàpiga si actuarà sobre el medi físic per mitigar les inundacions que afecten aquest terme municipal

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha lamentat una volta més el contingut d’una resposta del Govern “en què li assenyalen que el Govern no està en condicions de respondre encara si els Pressupostos per a 2017 contemplaran partida específica alguna de cara a mitigar els previsibles efectes sobre el domini públic a la zona de Carcaixent (València) per l’incendi“.

Per a Mulet “és indecent que a mitjans de gener, quan el Govern hauria de tenir sobre la taula l’encaix d’actuacions en els devastadors incendis que ha patit el País Valencià el passat estiu per tota la seua geografia, encara no estiguen en condicions d’assegurar si hi haurà partides, o no“, ha denunciat.

La resposta se suma al desinterès i falta d’inversions i finançament cap als problemes dels valencians. Autoritats com l’alcalde de Carcaixent, Francesc Salom, han denunciat que “la zona precisa d’actuacions ja que les muntanyes del terme de Carcaixent corren el perill evident de la desertificació per les pluges que en aquesta zona acostumen a ser torrencials a la tardor i a expenses dels efectes de l’escorrentia. Amb les pluges del mes passat i el nul manteniment dels barrancs de la zona s’han evidenciat de nou els problemas d’estabilitat de barrancs com el de Barxeta i es va inundar la pedania de la Cogullada. El Ministeri ha d’entendre que això no pot seguir així i ha de posar en funcionament un Pla d’Avingudes per garantir la seguretat, la sostenibilitat de les actuacions i l’espai fluvial en cas de fortes pluges, seguint les directrius europees que recomenen actuacions menys agressives ambientalment“.

El passat desembre les intenses pluges van assotar el centre i sud del País Valencià de forma considerable, amb registres de rècord i alertes taronges i preemergències amb nivells vermells. Durant aquest cap de setmana es van recollir quantitats de precipitació molt copioses i, en alguns observatoris, es va superar fins i tot el rècord mensual de precipitació per a desembre o bé l’històric absolut. Les zones arrasades pel devastador incendi del mes de juny que va afectar prop de 2.000 hectàrees del terme de Carcaixent i els barrancs no poden seguir sense que actue la Confederació. “És peremptori, per això obrirem una via activa per reclamar a tots els nivells actuacions a la zona“, ha assenyalat Salom.

 

La pedania de la Cogullada va estar a punt de ser evacuada i les autoritats, davant l’evident perill van recomanar als veïns que es pujaren als primers pisos a dormir, ja que el carrer Major va haver de ser tallat al migdia per l’altura que assolia l’aigua en desbordar el barranc de Barxeta.

 

Perill latent

El perill a la comarca segueix latent, ja que l’administració estatal no actua en aquesta castigada zona. Els alcaldes dels municipis afectats han denunciat el mal funcionament de la presa de Bellús, que és incapaç d’emmagatzemar grans volums. A més d’actuacions complementàries vinculades a l’embassament, les autoritats exigiran un sistema informatitzat d’alertes hidrològiques efectiu aigües sota la presa, informes sobre la situació del domini afectat pel foc i els seus efectes en cas de riuades i que es desbloquege el Pla d’Avingudes de l’ Xúquer.

 
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.