Lo Rat Penat organiza un ciclo de charlas sobre el Compromiso de Caspe

En motiu del 600 aniversari del Compromís de Casp se celebrarà en Lo Rat Penat un cicle de conferències al voltant d’este fet històric a càrrec de prestigiosos catedràtics, professors i acadèmics la semana del 10 al 14 de decembre, tots els dies a les 19 h. en el Saló Constantí Llombart de la seu de Valencia

Cuadro sobre el Compromiso de Caspe
image-33378

Cuadro sobre el Compromiso de Caspe

Est any 2012, se complix el siscents aniversari del Compromís de Casp, un acontenyiment de capital importància en el devindre del Regne de Valéncia i de la Corona d’Aragó; un pacte per a elegir un nou rei, després de la mort sense descendència ni successor, dos anys abans, de Martí I d’Aragó.

La firma del Compromís en la ciutat aragonesa de Casp, el 30 de juny de 1412, marcaria un abans i un després en la nostra història. Lletrats, personalitats vinculades a la Cort, polítics civils i hòmens de l’Iglésia de Valéncia, Aragó i Catalunya se reuniren per a dirimir, entre diversos candidats, a quí corresponia en major dret la corona.

El Compromís supongué l’arribada de la dinastia Trastàmara en la Corona d’Aragó en la figura del rei Fernando I, i constituí una fita històrica els efectes de la qual anaven a marcar els anys i els segles venidors.

En el compliment constant en la responsabilitat que Lo Rat Penat té compromesa històricament en el poble valencià de reviure la seua cultura en totes les seues dimensions, esta centenària institució presenta el “Cicle de Conferències sobre el Compromís de Casp” per a donar a conéixer en rigor este transcendental episodi del nostre passat, dins dels proyectes que Lo Rat Penat ve desenrollant per a recobrar la nostra cultura, les nostres arrels, la nostra memòria colectiva i les nostres senyes d’identitat valencianes.

Des de l’òptica del rigor científic, prestigiosos historiadors que desenrollen la seua llabor investigadora en diferents universitats, en la seua majoria Acadèmics de Número de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, donaran a conéixer durant una semana les perspectives sobre l’acort i els seus personages.

En entrada lliure, el Cicle de Conferències se celebrarà del 10 al 14 de decembre, a les 19 h., en el Saló Constantí Llombart de la sèu de Lo Rat Penat, C/ Trinquet de Cavallers, 9 de Valéncia.

Cicle de Conferencies

10 a 14 de decembre de 2012, 19 h.

Dia 10dilluns19.00 h.

Inauguració de cicle de conferències a càrrec de l’Ilma. Sra. Dª Mairen Beneyto Jiménez de Laiglesia, Tinent d’Alcalde i Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Valéncia.

Conferència:

“Plantejament del problema successori: El Regne de Valéncia en Casp”

Dr. José Vicente Gómez Bayarri

Catedràtic. Acadèmic de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana

Dia 11, dimarts, 19.00 h.

“L’Iglésia en temps del Compromís de Casp”

Dr. Fra Alfonso Esponera Cerdán O.P.

Professor de la Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer

Dia 12, dimecres, 19.00 h.

“Els documents del Compromís de Casp”

Dra. Amparo Cabanes Pecourt

Catedràtica. Acadèmica de la RACV

“Vicent i Bonifaci Ferrer en Casp”

D. José Francisco Ballester-Olmos y Anguís

Professor d’Universitat. Acadèmic de la RACV

Dia 13, dijous, 19.00 h.

“La personalitat de l’Infant D. Fernando d’Antequera i la seua obra”

Dr. Francisco Roca Traver

Catedràtic. Acadèmic de la RACV

Dia 14, divendres, 19.00 h.

“Aspectes Jurídics del Compromís de Casp”

Dr. Vicent Lluís Simó Santonja

Notari. Decà de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana

Clausura del cicle a càrrec de l’Hble. Sr. Enric Esteve i Mollà, President de Lo Rat Penat

Presidenta del Comité Científic:

Prof. Dra. Amparo Cabanes Pecourt

Moderador de les Sessions:

D. Fernando Millán Sánchez

Lloc: Saló Constantí Llombart. Sèu de Lo Rat Penat

Societat d’Amadors de les Glòries Valencianes

C/ Trinquet de Cavallers, 9- 46003 Valéncia

 
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

One Response to "Lo Rat Penat organiza un ciclo de charlas sobre el Compromiso de Caspe"

  1. Pingback: Bitacoras.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.