BANCA_QUE_ET_TOCA_980x90

Morella mostra la seva tradició tèxtil

Adolf Sanmartín ha realitzat un ampli estudi sobre la indústria tèxtil de Morella i l’ha donat a conèixer mitjançant una conferència i una visita guiada. Aquestes activitats formen part de les Jornades Europees de Patrimoni 2015 de la Mancomunitat de la Taula del Séniaconcert-organo-oct15

 El professor Adolf Sanmartín ha realitzat un complet estudi sobre la història tèxtil de Morella. Aquest cap de setmana, en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni 2015, organitzades per l’Ajuntament de la localitat i la Mancomunitat de la Taula del Sénia, ha donat a conèixer aquest treball amb una conferència i una visita guiada.

Sanmartín ha dedicat part dels últims anys a la investigació de la indústria tèxtil de Morella, als segles XIX i XX. Aquest ha culminat en un extens treball.

La indústria tèxtil ha tingut una gran importància a Morella. La localitat comptava amb fàbriques que donaven feina a milers de persones. L’auge d’aquesta va ser a la fi del segle XIX, però la situació va canviar radicalment al segle XX. La pèrdua de competitivitat va obligar al tancament de fàbriques, com la Fàbrica Giner en 1917, i moltes famílies que vivien del tèxtil van haver d’emigrar. Molta d’aquesta mà d’obra qualificada va anar a Catalunya, especialment a la zona del Vallès, que tenia una indústria amb un gran potencial.

concert-organo-oct15

La música, protagonista

La música també té un gran protagonisme en aquest pont d’octubre. En la jornada d’ahir va tenir lloc l’últim concert del V cicle Morella Sonora. En aquesta ocasió, el protagonisme va ser per al Trio Òpera Viva, compost per Silvia Martinelli (soprà), Fabio Taruschio (flauta) i Andrea Trovato (orgue), que va realitzar una magnífica actuació a la Basílica Arxiprestal. Amb aquest concert es tanca el cicle Morella Sonora, que de nou ha tornat a tenir grans concerts en diferents marcs de la localitat durant tot l’any.

En la jornada d’avui, el Teatre Municipal acollirà el concert solidari Delwende. Aquest estarà protagonitzat per Mari Pau Medina (soprà), Sergi Medina (oboè), Gemma Medina (flauta) i María Sáez (piano), artistes locals amb gran talent. Aquest concert sempre compta amb una gran acollida per part del públic.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

HAZ UN DONATIVO: El periodismo independiente no se paga solo y la publicidad es solo de unos cuantos. Nadie nos dicta qué podemos publicar y qué no. Tampoco lo que tenemos que opinar o investigar. Es nuestro arma para acabar con la impunidad de los más poderosos.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo, libre e independiente. Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.