BANCA_QUE_ET_TOCA_980x90

Nomdedéu presenta el Panell de Govern Obert com a compromís del Govern amb la transparència

Valencia noticias | Redacción El vicealcalde mostrarà el nou instrument com a exemple de bones pràctiques a les ciutats valencianes amb competències en la matèria

El vicealcalde i regidor de Transparència i Modernització, Enric Nomdedéu, ha presentat aquest matí el Panell de Govern Obert, “un instrument informàtic que ens permet posar-nos al dia, no solament en el que marca la llei de transparència, sinó també en els indicadors internacionals. Es tracta també de complir amb el compromís de transparència amb la ciutadania de Castelló que aquest Govern va adquirir des del primer dia”.

Portal transparencia ayto cs 01
image-291002

El Panell de Govern Obert, accessible des d’un destacat en la portada de la web municipal, consta de set apartats diferents: Participa, Indicadors, Observatori, Pressupostos, Transparència, Laboratori i Pla de Transparència i Govern Obert. A més, també es pot accedir a les ‘Píndoles de Transparència’, que són xicotetes dades singulars, com per exemple el nombre de vehicles que conformen la flota municipal, quina entitat és la que més subvencions rep per part de l’Ajuntament o quina és l’obra més important realitzada enguany. Aquestes píndoles, que aniran canviant periòdicament, permeten demostrar a la ciutadania fins a quin grau de transparència es pot accedir gràcies al Panell de Govern Obert.

Nomdedéu ha declarat que “complim així amb un compromís estructural del govern, la transparència, que havia de veure’s plasmat en la pàgina web municipal”. A més, el vicealcalde ha informat que “aquest no és el treball definitiu, sinó una primera aproximació. Es tracta, no obstant açò, d’un treball excel·lent per part dels tècnics de l’Ajuntament però ells volen cercar l’excel·lència fent un pas més enllà amb la segona versió”.

El vicealcalde també ha manifestat que “ja hi ha una importantíssima quantitat d’informació, molt ben sistematitzada, de manera que és de molt fàcil accés, requisit indispensable perquè un Govern siga de debò transparent”.

Finalment, cal destacar que el pròxim 3 de febrer, a València, la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, dirigida per Manuel Alcaraz, ha convocat a totes les grans ciutats valencianes que disposen d’àrea de transparència a una trobada on el vicealcalde i regidor de Transparència de l’Ajuntament de Castelló, Enric Nomdedéu, presentarà, dins de l’apartat de bones pràctiques, el Panell de Govern Obert com a exemple a seguir per la resta d’ajuntaments valencians.

Descripció per apartats

L’apartat Participa, una aplicació que es va presentar al setembre, permet prioritzar les accions de govern. A través de la mateixa, la ciutadania pot votar les propostes que més els interessen o fer consultes i preguntes sobre les prioritats de l’equip de Govern.
La pestanya Indicadors, es refereix als indicadors internacionals ITA (Índex de Transparència dels Ajuntaments) i estan organitzats per temàtiques i en format pregunta a la qual es respon amb la informació municipal. Aquests indicadors avaluen a l’Ajuntament com a organització i marquen si s’està donant la informació correcta.
L’Observatori Estadístic, que es va presentar a l’octubre, és un portal amb més de 800 entrades d’informació actualitzada bolcada a la xarxa per diferents organismes i administracions i que es refereix a la ciutat de Castelló. Es tracta d’un instrument que facilita molt la tasca de recerca.
L’apartat de Pressupostos és una aplicació que permet saber on va els diners dels pressupostos municipals, partida per partida de cadascuna de les àrees i en què gasta l’Ajuntament cada euro que recapta. Aquesta informació “encara no està disponible perquè el pressupost de 2016 encara no és oficial fins que no passe el període d’exposició i al·legacions. Calculem que a primers de febrer estarà en marxa”, ha informat Nomdedéu.
El bloc de Transparència fa referència a la informació pública i de bon govern que s’ha de complir per mandat de la Llei 19/2013 de transparència, accés a la informació pública i bon govern amb dades bolcades i actualitzades d’última hora.
El Laboratori “mostra nous enfocaments o noves formes de mostrar informació al ciutadà de forma transparent per a la informació municipal on farem aparèixer les experiències més singulars i noves. De moment estan totes les aplicacions que van construir els nostres tècnics per a la gestió de Xarxa Llibres”, ha matisat el vicealcalde.
Finalment, el pla de Transparència i Govern obert “explica el compromís del govern amb la transparència, a través del Pla de Transparència i Govern Obert de l’Ajuntament de Castelló i informa d’allò al que estem sotmesos per la nova legislació en matèria de transparència”, ha manifestat Enric Nomdedéu.Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.