Recomacions de bones pràctiques per al foment de la cultura de la Falla

Es tracta d’un decàleg de recomanacions sobre bones pràctiques per als cadafals fallers, treballat amb la participació de la Delegació de Falla de JCF, que hui ha aprovat per unanimitat la Comissió Municipal de Seguiment de la Declaració de les Falles Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Este decàleg conté 10 consells no vinculants per posar en valor el cadafal faller o falla com a element central de la festa.

La idea és promoure el màxim respecte patrimonial a la cultura de la falla i al cadafal, així com al treball creatiu de les artistes i els artistes fallers i complir amb una de les recomanacions de la UNESCO, com és la promoció de bones pràctiques per part de les comunitats festives dipositàries de béns reconeguts com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

COMISSIÓ DE SEGUIMENT FALLES-UNESCO

Reunió 13 novembre 2017 Ajuntament de València

  1113 Comissió de Seguiment Falles-UNESCO (1)

  1. Adoptar els dispositius necessaris perquè l’exhibició de premis o palets atorgats a les comissions falleres no dificulte la plena contemplació de la integritat de les falles (gran i infantil).
  1. Possibilitar que les estructures destinades a mostrar publicitat, així com les instal·lacions d’il·luminació, s’ubiquen en l’entorn de les falles, però no en el seu perímetre intern, per a permetre una major visibilitat.
  1. Afavorir que les tanques que envolten les falles s’adapten respectuosament al seu peculiar entorn urbà, facilitant al màxim la contemplació íntegra dels cadafals i els seus versos explicatius.
  1. Prestar atenció a l’entorn de la falla i mantindre tan neta com siga possible l’àrea que hi ha entre les falles i les seues respectives tanques, evitant l’acumulació de residus o les restes de manifestacions pirotècniques.
  1. Identificar de manera clara i preferent, amb algun tipus de cartell o retolació, el nom de l’autor o autors de les falles, especificant, si és possible, l’aportació de cadascun dels especialistes que han intervingut en l’elaboració (escultor, pintor, fuster, guionista, dissenyador, poeta…).
  1. Evitar que les activitats festives de la comissió (paelles, torrades, jocs infantils, activitats pirotècniques, concerts…), així com la instal·lació de carpes, entaulats o recintes de venda de productes, es facen dins el recinte de les falles, a fi de no obstaculitzar l’accés a estes.
  1. Facilitar l’accés de les persones amb diversitat funcional o mobilitat reduïda a les formes i continguts dels cadafals fallers, com per exemple, mitjançant la instal·lació de cartells explicatius escrits en braille per a les persones sense visió o visió reduïda, de pictogrames especials per a persones de l’espectre autista, etc.
  1. Evitar les possibles modificacions o alteracions en els ninots, repeus, cos central o altres elements pertanyents a la composició de les falles, mantenint-les íntegres fins al moment de la cremà.
  1. Promoure activitats que servisquen per a divulgar entre els membres de la comissió fallera el procés creatiu de l’artista de les seues falles al llarg de tot l’any.
  1. Divulgar les mesures de protecció, salvaguarda i respecte dels cadafals fallers en les xarxes socials de les comissions falleres.

 

Entitats

 

Regidoria de Cultura Festiva

Junta Central Fallera

Museu Faller de València

Gremi Artesà d’Artistes Fallers

Associació d’Estudis Fallers

Col·legi de l’Art Major de la Seda

Interagrupació de Falles

Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana

Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters

Associació de Fabricants Pirotècnics de la Comunitat Valenciana (PIROVAL)

Federació d’Associacions de Veïns de València

Universitat de València

Universitat Politècnica de València
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.