Ribó ha presentat el centre mundial d’alimentació sostenible de València davant la SAO, que ha compromés “tot el seu suport i recursos”

L’alcalde Joan Ribó ha presentat hui davant de la FAO, Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, el projecte, així com les conclusions de l’any de València com a Capital Mundial de l’Alimentació

04 April 2018, Rome Italy - FAO Director-General Jose Graziano da Silva meeting with Mr Joan Ribo i Canut, Mayor of Valencia, (Australia Room), FAO Headquarters.

04 April 2018, Rome Italy – FAO Director-General Jose Graziano da Silva meeting with Mr Joan Ribo i Canut, Mayor of Valencia, (Australia Room), FAO Headquarters.

 

 

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha presentat hui davant de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, FAO, el nou Centre Mundial d’Alimentació Sostenible que es posarà en marxa en la ciutat, una iniciativa que sorgeix de manera directa de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible que va assumir València l’any passat. Ribó s’ha desplaçat a la seu de la FAO, a Roma, on s’ha reunit amb el director general de l’organització, José Graziano Da Silva, amb qui ha tractat sobre les bases jurídiques i colaboratives del futur centre.

 

“Es tracta d’un rellevant projecte que estem desenvolupant en col·laboració amb la FAO –ha explicat Joan Ribó- amb l’objectiu d’avançar en la idea de la millora alimentària i la sostenibilitat en l’àmbit de les grans ciutats del món. Volem col·laborar amb tots aquells projectes que estan avançant en este camp en tot el món, i ser un centre internacional d’irradiació de noves formes d’alimentació de caràcter cada vegada més saludable”. Durant la sessió, l’alcalde també ha presentat les conclusions de l’any de València com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2017.

 

El CEMAS, Centre Mundial per a l’Alimentació Sostenible (World Sustainable Food Center) serà un centre interdisciplinari per a la investigació, divulgació i sensibilització dels grans reptes a què s’enfronten les ciutats i la població en general en qüestions alimentàries i nutricionals. El seu eix principal d’acció passa per facilitar processos innovadors per a lluitar contra la malnutrició i la desnutrició en les ciutats i en el món, així com procurar solucions al desafiament que suposa l’alimentació sostenible i de qualitat a les generacions futures.

 

Tal com ha subratllat l’alcalde, “es tracta d’un projecte molt important, ja que l’alimentació és un element fonamental per a totes les persones, i en estos moments, s’observa una sèrie d’amenaces globals: en primer lloc, la fam, que ha augmentat en l’últim any. I, paradoxalment, una alimentació no saludable que genera elevats nivells d’obesitat i les seues conseqüents malalties”. Ribó ha instat a “reprendre models sostenibles i sans, alguns dels quals van tindre gran força en el passat, en València i altres zones, i tot açò ha de ser tingut en compte per les autoritats perquè les nostres societats puguen alimentar-se d’una manera saludable i sostenible”.

 

El director general de la FAO ha incidit en esta idea, i ha assenyalat que “el que mengem hui en dia no és, desafortunadament, una bona referència de cara al futur, per l’impacte sobre el medi ambient i sobre la salut de les persones”. Graziano Da Silva ha afirmat que “hem de canviar radicalment el sistema actual cap a un altre de caràcter més local, perquè les dietes es recolzen més en productes frescos i senzills de controlar”.

 

TOTA LA TECNOLOGIA I RECURSOS DE LA FAO

 

Per això, el responsable de la FAO s’ha congratulat per “poder tindre una capital com València” en la que es dispose d’un “centre mundial de referència per a una alimentació saludable”. I ha compromés “el suport de la FAO en este projecte: la FAO aportarà tota la seua tecnologia, tots els seus esforços i recursos perquè eixe centre siga realitat al més prompte possible”, ha assegurat.

 

El CEMAS portarà les seues accions en dos línies de treball definides: d’una banda, la gestió del coneixement de projectes, programes, estratègies i accions; i, d’altra, la comunicació, divulgació i sensibilització sobre estes matèries. En el primer àmbit es busca la interacció amb projectes que es desenvolupen en ciutats de tot el món, de manera que el centre funcionarà com a punt de trobada per a la busca i identificació de bones pràctiques, i intercanvi d’informació i coneixement de polítiques locals i regionals. També s’inclou l’anàlisi i seguiment de resultats, connexió amb entitats públiques i privades d’investigació; i participació en grans bases de dades i arxius i documentació de FAO i altres agències de Nacions Unides, entre altres aspectes. La segona línia implicarà la realització de mostres, exposicions i congressos; la producció de material i continguts per als mitjans i l’opinió pública; i la difusió de dades.

 

INTERNACIONALITZACIÓ BASADA EN INNOVACIÓ I SOSTENIBILITAT

 

Ambdós línies d’actuació impliquen el contacte permanent amb la FAO, amb ciutats del món i amb fundacions, universitats i administracions públiques. En este sentit, la posada en marxa del Centre Mundial i la realització dels distints programes i iniciatives constituïxen un element per a la internacionalització de la ciutat de València, assentada sobre polítiques de sostenibilitat, projecció de futur, i innovació i investigació.

 

De fet, entre els objectius que es plantegen per al Centre, destaca la unificació, monitorització i anàlisi de les accions i resultats obtinguts en les ciutats de les tres grans estratègies de Nacions Unides per a estes qüestions: el Decenni de les Nacions Unides de l’Acció sobre la Nutrició 2016-2025, els Objectius de Desenvolupament Sostenible – Agenda 2030, i la New Urban Agenda.

 

A l’octubre del 2016 València i la FAO van firmar un memoràndum d’enteniment, a través del qual es van establir diverses formes de col·laboració encaminades a la potenciació de sistemes alimentaris urbans sostenibles, investigació i difusió en els temes interés comú, com són tots els relatius “a l’agricultura, l’activitat marítim – pesquera, l’alimentació, el desenvolupament, l’economia rural i costanera, la promoció de la sostenibilitat dels sistemes alimentaris, l’educació del públic en una alimentació saludable i en particular les iniciatives encaminades al desenvolupament d’estos sectors i àmbits en els països més necessitats”.

 

En el context de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible, a l’octubre del 2017 es va celebrar en València la III Cimera d’Alcaldes de les ciutats firmants del Pacte de Milà, “esdeveniment que ha situat a la ciutat de València en un àmbit de reconeixement a nivell internacional com a urbs puntera en el desenvolupament i implementació de polítiques alimentàries sostenibles”, segons s’arreplega en el projecte del CEMAS.  Davant els responsables de la FAO, l’alcalde Ribó ha exposat les condicions històriques, estructura i localització, que fan de València una ciutat perfectament adequada com a seu d’un organisme de repercussió local, nacional i internacional: un entorn periurbà d’horta, unes institucions històriques plenament actives (la Tira de Comptar o el Tribunal de les Aigües), la reconeguda dieta mediterrània de llarguíssim bagatge històric i cultural, i una posició geoestratègica de projecció tant en l’àmbit estratègic d’Europa Sud com en el marc mediterrani, encreuament d’eixos nord-sud, est-oest de les grans zones d’influència econòmica actuals.

 

II SIMPOSI INTERNACIONAL SOBRE AGROECOLOGIA

 

A primera hora de la vesprada de hui, l’alcalde Joan Ribó ha participat en el debat “Mercats innovadors, sistemes alimentaris i ciutats”, en el marc del II Simposi Internacional sobre Agroecologia, organitzat per la FAO, una trobada que té lloc en la seu de la dieta organització internacional, en la ciutat de Roma. Entre els participants en la sessió junt amb l’alcalde de València, han intervingut el president de Banca Ètica, Ugo Biggeri; la presidenta de Food Tank, Danielle Nierenberg; el president de Natura Si, Fabio Brescacin; i el director de Green Food Development Center, Yunhao Wang. També han pres part en el debat representants d’entitats com IPEL (International Panell of Experts on Sustainable Food Systems); Universitat de Califòrnia San Francisco; SFCA (Slow Food Chef’s Alliance); i AVSF (Agrònoms i Veterinaris Sense Fronteres); així com experts i representants de la FAO.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.