Sortejades les places per a veïns i comissions falleres al balcó de l’Ajuntament

Valencia Noticies | Redacción.- Els 190 passes perquè altres tants ciutadans empadronats a València puguen assistir per primera vegada a les mascletaes de Falles des del balcó de l’Ajuntament van ser adjudicats ahir en sorteig públic. Més de 21.000 persones s’han inscrit en el web municipal fins a diumenge passat. En el mateix acte s’ha sortejat l’ordre pel qual les comissions falleres de la ciutat accediran també al balcó, en què ha obtingut el primer lloc la falla de Convent de Jerusalem – Matemàtic Marzal.

Al costat de Convent de Jerusalem, compartiran espai al balcó el primer dia de mascletaes representants de les comissions falleres d’Actor Mora – Avinguda de la Constitució, Almirall Cadarso – Comte d’Altea, Bosseria – Tros Alt, Marqués de Caro – Doctor Chiarri i Quart-Palomar.

image-328581

En primer lloc s’ha realitzat el sorteig de les comissions falleres, que apareixien ordenades pel seu número de cens en un full de càlcul informàtic. A través de la introducció d’un algorisme de càlcul de nombres aleatoris generat in situ, la llista va quedar reordenada amb Convent de Jerusalem en la primera posició. S’ha previst una mitjana de set comissions per jornada, la qual cosa suposa 28 representants cada dia, entre l’1 i el 15 de març (que són les dates en què les comissions tenen més disponibilitat). Enguany seran 98 les comissions que pujaran al balcó (4 representants cadascuna), i així al llarg de la legislatura totes les comissions de la Junta Central Fallera hauran passat pel balcó; amb això se satisfà una reivindicació històrica del col·lectiu.

El mètode per al sorteig de passes individuals ha sigut similar. Qualsevol resident empadronat a la ciutat ha tingut la possibilitat d’optar a veure una de les 19 mascletaes des del balcó inscrivint-se en els llocs web <www.valencia.es/sorteigmascleta> i <www.valencia.es/sorteomascleta>, i emplenant allí un formulari pel qual s’optava a dos invitacions. Una vegada tancat el termini, s’ha generat una base de dades amb tots els inscrits a la qual es va aplicar un algorisme de càlcul aleatori específic. Els guanyadors de cada jornada ho seran per a una data concreta, que no podran canviar ni baratar. En cas de no poder assistir, les invitacions s’atorgaran a la primera persona de la llista de reserva i així successivament. Els passes són personals i intransferibles, i cada persona premiada haurà d’arreplegar-los amb el seu DNI en el dia i l’hora que se li comunicarà per correu electrònic.

Després del sorteig, el regidor de Festes i Cultura Festiva, Pere Fuset, ha recordat l’aposta del consistori per “un balcó per al poble, que siga una finestra, un aparador de la nostra ciutat, un símbol del nou temps polític i social de la ciutat de València, i que durant estes Falles serà també símbol de la nova filosofia de gestionar la millor festa del món”.

A més de la ciutadania i les comissions, el balcó acollirà representants de la premsa així com, lògicament, les falleres majors i les seues corts d’honor, membres de la JCF, la corporació, convidats institucionals i els representants de les juntes locals. Fuset ha destacat la importància “que les juntes locals continuen tenint presència al balcó del cap i casal, que ho és de tot el territori valencià, i més quan les falles hem de fer pinya davant de la possible declaració com a Patrimoni Immaterial Cultural de la Humanitat”. A més d’estos col·lectius, el consistori convida també al balcó entitats socials, culturals, esportives, cíviques… “On hem retallat”, ha afegit el regidor, “és en els convidats dels grups polítics, que es limiten a un convidat per regidor”.

Finalment, en l’àmbit de la plaça de l’Ajuntament, a peu de carrer, s’habilitaran també dos espais reservats diferenciats: un per a persones amb diversitat funcional i un altre per a patrocinadors i pirotècnics. El regidor ha manifestat la seua satisfacció per esta obertura del balcó al conjunt de la societat valenciana per primera vegada durant les Falles: “un balcó pel qual, des que es va obrir a la ciutadania, ja han passat més de cent mil persones, i que ha contribuït a la imatge d’una institució més oberta i més transparent”. De fet, ha recordat Fuset, “venim d’un balcó que ha sigut símbol dels privilegis de la situació política, un balcó privatiu, una espècie de llotja VIP del govern anterior, i mesures com l’obertura diària han contribuït a netejar eixa imatge”.

El regidor de Festes ha destacat a més que l’exposició del Ninot, situada al Museu de les Ciències, ha sigut visitada fins hui per més de 25.000 persones, amb un rècord de prop de 5.000 durant el cap de setmana.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.