Un total de 2,9 milions d’euros i 84 actuacions realitzades, balanç del primer PIFS en El Camp de Morvedre

València Notícies | Redacció.– Tots els ajuntaments del Camp de Morvedre han aconseguit concloure a temps les 52 obres impulsades dins del marc del primer Pla d’Inversions Financerament Sostenibles (PIFS), a les quals se sumen 32 projectes i direccions d’obra finançats amb càrrec a aquest mateix pla. En total, 84 actuacions realitzades a la comarca gràcies a un programa d’ajudes als municipis que el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, va crear només accedir al càrrec amb els 70 milions d’euros de romanent no gestionats per part de l’anterior equip de govern provincial perquè, en lloc d’acabar en els bancs, s’invertira directament en el benestar dels valencians i les valencianes. El diputado de Hacienda Toni Gaspar durante su visita a Gilet.

Aquesta decisió va suposar per als 16 municipis de cada una de les comarques una injecció addicional de prop de 3 milions d’euros amb els quals poder dur a terme aquelles obres que consideraven necessàries per a millorar la qualitat dels serveis i infraestructures del municipi, però que inicialment s’havien quedat fora dels seus pressupostos per falta de disponibilitat econòmica, malgrat tractar-se en molts casos de reivindicacions històriques.

Els ajuntaments van tenir un primer termini d’un parell de mesos, entre octubre i desembre de 2015, per a presentar els projectes i, una vegada adjudicades les obres, disposaven de temps fins al 31 de desembre de 2016 per a executar-les, amb un termini addicional de 10 dies per a justificar que les actuacions s’havien realitzat i pagat. Tot un repte per a la Diputació i per als consistoris que, malgrat l’ajustat, s’ha saldat amb un 100% d’execució quant a projectes inicialment plantejats i finalment realitzats. En paraules de Rodríguez, “aquest nivell d’execució, que és similar en totes les comarques valencianes, demostra el potencial del municipalisme i que la maquinària institucional pot donar una resposta ràpida a projectes que mereixen la pena”.

Resoldre “problemes reals”

Els 2.892.350,83 euros que finalment s’han invertit a través del PIFS als municipis del Camp de Morvedre han servit per a millorar l’asfaltat dels carrers, les xarxes d’aigua potable, les canalitzacions per a evitar inundacions o l’accessibilitat de les voreres i els edificis públics, però també per a rehabilitar escoles i centres socials, adequar instal·lacions esportives o millorar l’equipament i els serveis en general dels ajuntaments i municipis.

En concret, per tipus d’inversió, de les 84 actuacions finançades en la comarca amb càrrec a aquest pla, 32 corresponien a direccions i projectes d’obra i la resta, 52, a inversions directes en béns i serveis municipals. D’aquestes, el 50% s’han destinat a la millora de la via pública, fonamentalment reurbanització de carrers, però també asfaltat de vials i ampliació de zones verdes. Un 33% del total de les obres executades han tingut per objecte la rehabilitació o ampliació de l’equipament esportiu, cultural, social i educatiu i un 13% s’han destinat a realitzar millores en les xarxes de proveïment d’aigua i de sanejament.

En resum, “actuacions que escapen del concepte d’obres faraòniques d’una altra època i se centren a resoldre problemes reals dels ciutadans, en molts casos reivindicacions dels ajuntaments que portaven anys sense atendre’s, bé per falta de recursos o simplement per desinterès”, explica el president de la Diputació, Jorge Rodríguez. “El més destacat del balanç global del PIFS és que, més enllà de les bones intencions, hem aconseguit passar de les paraules als fets i, a més de concedir als alcaldes i alcaldesses l’autonomia per a decidir les inversions, s’ha aconseguit que les inversions s’executen i hui siguen realitats que poden gaudir els veïns i veïnes dels municipis valencians”.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.