Una de les 25 sirenes que alertava de l’arribada d’avions durant la guerra civil es mostra a l’Ajuntament

0822 sirena.jpgS’exposa en l’exposició temporal “Tempesta de ferro”

En el període de la Guerra Civil, per a advertir de l’arribada dels avions, a València es van col·locar 25 sirenes per tota la ciutat que s’activaven des del Micalet, la torre de la catedral de quasi 59 metres d’alçada utilitzada com a punt d’observació. Ara, una d’estes sirenes –de grans dimensions– es pot visitar en l’exposició temporal “Tempesta de ferro”, a la sala d’exposicions del carrer de  l’Arquebisbe Mayoral.

 

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, Gloria Tello, ha explicat este matí que “complementem l’exposició «Tempesta de ferro» amb una de les 25 sirenes que alertaven a la població de l’arribada d’avions a València. Per a nosaltres és important esta exposició, així com la recuperació de refugis i posar en valor la capitalitat de València durant el període democràtic de la República, perquè la ciutadania ha de tindre accés a la informació. No hem d’amagar la nostra història, perquè coneixent-la ens assegurem un futur millor”.

 

Les sirenes van ser fabricades a Barcelona al principi de la guerra i funcionaven per mitjà d’un motor elèctric que feia girar, a gran velocitat, la part interior d’alumini per a produir el so. La sirena que s’exposa a l’Ajuntament estava situada a la zona del port i és una de les dos que es conserven. L’altra està en el seu lloc original, davant de la Finca Roja, i es pot observar des del carrer al terrat d’un edifici de la plaça del Pintor Segrelles.

 

“Tempesta de ferro. Els refugis antiaeris a València” és una exposició centrada en tres eixos temàtics. La primera part es dedica als atacs que va patir la ciutat per aire i mar, i als mitjans per a repel·lir-los. Els panells informatius recorden que València va ser una de les ciutats que va patir més bombardejos, més de 440, especialment arran de ser seu del Govern de la nació.

 

La segona part mostra els efectes dels atacs en els edificis i en la població civil. L’impacte es calcula en 825 víctimes mortals i 2.831 ferits a 31 de gener de 1939, segons es recull en la publicació editada amb motiu de la inauguració de la restauració del refugi. El testimoni gràfic recollit pels fotògrafs de l’època reflectix la duresa del conflicte. La tercera part tracta sobre la construcció de refugis escomesa per la ciutat. L’exposició du oberta des del 19 d’abril i acabarà el pròxim 3 de setembre.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.