La regidora Patricia Puerta destaca l’impuls donat a les actuacions d’emprenedoria, ocupació i formació
La Regidoria d’Impuls de l’Activitat Econòmica de l’Ajuntament de Castelló, dirigida per Patricia Puerta, ha impulsat ja prop d’un 50% de les accions contemplades en el Pla Estratègic d’Ocupació. Quan es compleixen sis mesos de l’aprovació d’aquest primer pla municipal per a fomentar les oportunitats laborals, la regidora Patricia Puerta ha fet “un balanç més que positiu, amb 24 actuacions iniciades o realitzades de les 56 que contemplen el pla, que té una vigència de quatre anys. I, a més, amb accions en totes les línies d’actuació definides”.
La responsable de l’àrea d’Ocupació de l’Ajuntament de Castelló ha destacat línies d’actuació com l’emprenedoria, la formació o l’ocupació. En matèria d’emprenedoria, segons ha enumerat Puerta, s’ha engegat el servei d’assessorament a iniciatives d’emprenedoria, un servei vinculat a l’Agència de Desenvolupament Local que ha sigut possible gràcies la contractació de tres tècnics d’ocupació. “Des de l’engegada d’aquest servei, a l’agost, s’han atès a 21 persones i vuit empreses a més de propiciar sinergies”, ha apuntat l’edil.
També s’ha signat un conveni amb el Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles mitjançant el qual impartiran tres xarrades d’emprenedoria i agricultura ecològica; un altre conveni amb la Federació Valenciana d’empreses Cooperatives de Treball Associat (FEVECTA) que permetrà desenvolupar a Castelló la primera cooperativa d’emprenedors de la Comunitat Valenciana i la segona d’Espanya.
A més, l’ADL ja està treballant en les bases per a una convocatòria d’ajudes a persones emprenedores amb pressupost municipal propi de 40.000 euros i s’estan habilitant les instal·lacions del Centre per a la Innovació en Energia i Sostenibilitat (CIES) per a situar tots els serveis vinculats amb l’emprenedoria.
Quant a la formació, la regidora Patricia Puerta ressalta que s’han realitzat accions d’orientació laboral i itineraris d’inserció des de l’Agència de Desenvolupament Local, que de l’1 de gener al 30 de setembre han atès a 7.335 persones. També s’ha impulsat la Primera Llançadora d’Ocupació i Emprenedoria a Castelló, en la qual participen 25 persones en accions d’orientació laboral i cerca d’ocupació. A més s’ha sol·licitat una subvenció a la Conselleria d’Economia Sostenible per a la realització de dues accions formatives que suposaran el certificat de professionalitat als qui finalitzen el programa amb èxit en les especialitats de jardineria (dirigit a persones amb discapacitat) i neteja (dirigit a persones en situació o risc d’exclusió social) i que suposarà la contractació de 24 persones, entre professorat i alumnat.
En matèria d’ocupació, s’ha engegat el pla Jornals de Vila,que és el primer Pla d’Ocupació pròpia de l’Ajuntament. Un programa que ascendeix a 700.000 euros finançat íntegrament amb fons municipals, que permetrà la contractació de 43 persones durant sis mesos. El programa INEM-Corporacions Locals ha suposat la contractació de 62 persones provinents del sector agrari durant el mes per a tasques d’interès social com l’arranjament de parets de séquies i camins rurals.
A més s’han sol·licitat diferents subvencions a la Generalitat Valenciana per a contractar a joves aturats; s’ha presentat el projecte per al desenvolupament de tres tallers d’ocupació, la qual cosa suposarà la contractació i formació de 108 persones; s’ha sol·licitat un programa d’orientació laboral; s’ha dissenyat un programa d’itineraris d’inserció laboral en col·laboració amb els Serveis Socials municipals a més de sol·licitar una subvenció per a desenvolupar un programa diagnòstic de la situació sanitària i de detecció de necessitats en aquest àmbit en els col·legis públics.
La regidora d’Impuls de l’Activitat Econòmica, Patricia Puerta, també ha explicat que “Castelló participa activament en diferents fòrums nacionals i internacionals i lidera el grup de treball de bones pràctiques de la xarxa Reptes de territoris socialment responsables, que demostra el nostre compromís per l’ocupació i capacitat de lideratge”.
Per la seua banda, l’alcaldessa, Amparo Marco, ha mostrat la seua satisfacció per l’impuls que s’està donant des del Govern Local a l’ocupació i la formació. «Les mesures que generen ocupació són, al costat de l’atenció a l’emergència social, la nostra major preocupació perquè segueixen sent la major preocupació de la gent” ha conclòs la primera edil.