Agricultura informa dels últims positius de Xylella en l’actual zona demarcada de l’interior nord d’Alacant

170719_XylellaLa consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha informat hui les organitzacions agràries, cooperativistes i de plantes ornamentals de la Comunitat Valenciana sobre l’aparició d’un octau focus de Xylella enutjosa en la província d’Alacant i de les mesures adoptades com a conseqüència dels nous positius, que es mantenen en l’àrea fitada.

Ha sigut en el curs d’una reunió amb el sector en què han participat AVA, La Unió, ASAJA Alicante, FEPAC, UPA, COAG, Cooperatives Agroalimentàries, AILIMPO, Comité de Gestió de Cítrics i ASFPLANT i en la que han participat el secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, i el director general d’Agricultura, Roger Llanes.

Els responsables de la Conselleria han explicat que hi ha hagut deteccions de Xylella fastidiosa en material vegetal de l’espècie Prunus dulcis (ametler), com de vegades anteriors. En esta ocación, a més, s’ha observat en les següents espècies forestals: Els arbustos Calicotome spinosa i Phagnalon saxatile, l’arbust floral ornamental Polygala myrtifolia, així com en Helichrysum italicum (Sempreviva de la Muntanya), Rhamnus alternus (Aladierno) i Rosmaninus Officinalis (Romaní).

Els últims positius es troben dins de l’actual zona demarcada i són de la mateixa subespècie múltiplex. En concret, s’han detectat 23 parcel·les amb ametlers infectats a Altea, Benissa, Famorca, Gata de Gorgos i, Tàrbena. Respecte de les espècies forestals, s’han detectat afeccions en Calicotome spinosa i Helichrysum italicum a Beniardá, Phagnalon saxatile, Polygala myrtifolia i Rosmaninus Officinalis a Benissa i Phagnalon saxatile i Rhamnus alternus a Callosa d’en Sarrià.

La declaració s’ha efectuat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana per mitjà d’una resolució de la conselleria, que pot consultar-se en l’enllaç següent: consultar ací.

Entorn de les noves parcel·les infectades pel bacteri, la Conselleria ha adoptat unes mesures fitosanitàries d’eradicació i control, en aplicació de la Llei 43/2002 de Sanitat Vegetal, les mesures fitosanitàries d’eradicació i control que establix la Decisió d’execució (UE) 2015/789 de la Comissió. Així mateix, la Conselleria ha comunicat al Ministeri la nova situació.

Eradicació necessària

En la reunió, s’ha posat en relleu que el pas de la malaltia a espècies forestals reforça la necessitat de les mesures d’eradicació que eviten l’expansió. També, que la falta de col·laboració en la zona està dificultant la contundència necessària en les actuacions de la Conselleria, que impedisquen l’avanç de la malaltia dins de la zona demarcada i un major control.

A més, la consellera ha traslladat als representants de les organitzacions agràries que recentment ha plantejat al Govern d’Espanya la insuficiència dels fons assignats a la Comunitat Valenciana per a la lluita contra plagues, i en particular la Xylella fastidiosa.

Cal recordar que la Conselleria té convocades les ajudes indemnitzatòries als propietaris de les parcel·les agrícoles i proveïdors de material vegetal afectats per la Xylella enutjosa, que regiran des de l’endemà de la destrucció del material vegetal afectat fins al 15 de novembre de 2018.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.