Compromís reclama que la cessió de la 332 a Benissa o la 340 al Maestrat puguen optar a compensacions

15092017benissan332muletLa coalició recorda que va ser l’Estat qui va paralitzar els treballs a Benissa, el que els va impedir que pugueren acollir-se a l’ORDRE de 23 juliol de 2001 de lliurament de trams urbans de la Xarxa de Carreteres de l’Estat. La situació de Vinaròs i Benicarló és “intolerable“, assenyala Jordi Navarrete

 La coalició Compromís reclamarà a la Comissió de Foment que municipis valencians especialment afectats per la paralització d’obres o per l’extensió de quilòmetres que haurien de ser cedits, el que impossibilita als ajuntaments actuar sobre aquests vials, puguen beneficiar-se de les compensacions per quilòmetre que fins fa pocs anys lliurava Carreteres juntament amb el vial cedit.

Les quantitats, properes als 180.000 euros per quilòmetre servien als ajuntaments per urbanitzar i deixar en condicions els vials que durant tants anys havien afectat la seua tranquil·litat, generat molèsties i contaminació per convertir-lo en bulevards, carrers amables integrats en el seu nucli urbà, amb serveis, vegetació, marquesines i la seguretat viària necessària. És a partir de 2009 quan, amb el Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, la transferència de travessies es realitza sense aportació econòmica.

D’aquesta situació se’n deriven problemes com la cessió de la N-340 a Albaida, Benicarló i Vinaròs, on els ajuntaments no accedeixen a assumir desenes de quilòmetres de vials amb greus problemes de ferm, senyalització i seguretat. “És intolerable el menyspreu del ministeri de Foment i del mateix PP amb els alcaldes del Maestrat, els accessos a les seues poblacions són més propis dels desordres i caos de la pel·lícula Madmax que de localitats costaneres i turístiques“, ha indicat el senador vinarossenc Jordi Navarrete.

 

També és especialment greu que aquesta situació estiga afectant a la variant de la N-332 a Benissa, que “va començar el 1991 el seu estudi informatiu i va veure com es paralitzaven les seues obres en 2009, el que li està afectant en gran manera en no poder accedir al seu moment a les compensacions per urbanitzar i donar aspecte urbà al seu avinguda del País Valencià, de gairebé 3 quilòmetres de longitud“, ha assenyalat Carles Mulet que ha retret “el victimisme i demagògia del PSOE, ja que aquesta situació és causa de la seua política en 2009 amb Zapatero, que està perpetuant el PP amb exemplaritat“.

 

Els senadors de Compromís han presentat diverses preguntes i petició de documentació i presentaran una moció en la Comissió de Foment al respecte.

 

El cas de Benissa

 

Les obres de la variant de la N-332 a Benissa (Alacant) duen paralitzades des de l’any 2009. Recentment van ser reinaugurades per la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i el ministre de Foment, Íñigo de la Serna i sembla ser que començaran en breu. Aquest estratègic vial per a Benissa i la comarca estava adjudicat a Begar Construcciones y Contratas SL quan es van paralitzar unes obres adjudicades en 17 milions d’euros. En 2017 el vial ha tornat a ser adjudicat a OHL per 21,8 milions, IVA inclòs.

 

Aquest vial és fonamental per al futur de Benissa, el turisme i la qualitat de vida dels seus veïns que duen anys patint de la mala gestió del Govern en matèria d’inversions i comunicacions amb els valencians.

 

Les indemnitzacions per les expropiacions de terrenys estan taxades pel que sembla en 5,75 euros / m2, front els 13,50 que va fixar el Tribunal d’Expropiacions d’Alacant en l’anterior procés, al que s’oposen els propietaris dels terrenys i el vial té un termini d’execució de 32 mesos, un termini molt llarg per a un vial que va començar l’estudi informatiu el 1991.

 

 

—————-

En aquest sentit aquest senador demana conèixer:

 

1.- Per quins motius ha trigat tant el vial a executar-se?

 

2.- Del total de diners invertits en el primer projecte, quant es va pagar?

 

3.- Dels treballs executats en 2009, Quines estructures o treballs seran aprofitables en aquesta segona adjudicació dels treballs?

 

4.- ¿S’ha exercit alguna acció en el cas d’existir alguna responsabilitat de l’empresa adjudicatària de 2009 per la paralització dels treballs a la N-332?

 

5.- Un cop finalitzen els treballs, molt més tard del previst, Benissa es veurà perjudicada en no existir en l’actualitat compensacions per les cessions de vials als municipis, de manera que la urbanització de l’avinguda País Valencià, que articula el casc urbà, serà quantiosa i molt costosa per al municipi, que haurà d’afrontar aquest esforç a diferència de molts altres municipis que han vist fins 2009 com tenien una compensació per quilòmetre cedit. Els retards en el vial tindran, per tant, una doble penalització per als veïns. Té previst el Govern de permetre que el municipi de Benissa es beneficie d’alguns ajuts al no haver pogut accedir a l’anterior sistema de compensacions?

 

6.- Per quins motius es paga menys als afectats per les noves expropiacions que fa 10 anys, tot i l’augment en el valor de l’obra i adjudicacions?
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.