El Consorci de Museus porta la creació contemporània a les aules

•    La convocatòria “Resistències artístiques” ha seleccionat 30  projectes per a desenvolupar-los en 30 centres educatius de Castelló,  València i Alacant
•    Les propostes comprenen diferents disciplines i àmbits artístics per  a treballar-los amb els alumnes i professors, com dansa, teatre,  música, cinema o arts visuals
•    El Consorci de Museus i el CEFIRE artisticoexpressiu obriran una  convocatòria per províncies perquè els centres puguen sol•licitar  acollir-se als projectes

18.06.11 resistencies artistiquesCastelló/València/Alacant (11.06.2018). La convocatòria “Resistències  artístiques” de producció artística en entorns educatius ha  seleccionat 30 projectes per a desenvolupar-los en, almenys, 30  centres de la Comunitat Valenciana. Les propostes, que comprenen  disciplines molt diverses, com dansa, teatre, música, cinema o arts  visuals, tracten d’acostar la creació contemporània a les aules.
El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José  Luis Pérez Pont, ha assenyalat que “Resistències artístiques” busca  crear entorns de treball col•laboratius que unisquen art i educació.  El nostre objectiu és involucrar la comunitat educativa i considerar  tant estudiants com professors agents actius d’un procés de creació  artística contemporània, participativa i relacional”.
Dirigida a creadores i creadors, a la convocatòria han concorregut 141  propostes de diversa procedència, tant de la Comunitat Valenciana, en  un 74 %, com de la resta de l’Estat, en un 21 %, i també d’àmbit  internacional, en un 5 %.
En aquest sentit, Pérez Pont ha destacat “l’interés que ha despertat  en la resta de l’Estat espanyol aquesta convocatòria, que posa en  relació la creació contemporània amb l’educació, la qual cosa ens  permet no només projectar una imatge de la Comunitat Valenciana  compromesa amb la innovació pedagògica, sinó que a més ens serveix per  a continuar teixint xarxes d’intercanvi i de coneixement sobre altres  projectes artístics que es desenvolupen fora del nostre territori”.
Pérez Pont ha recordat així mateix l’evolució d’aquesta convocatòria,  que ha passat en la seua segona edició de seleccionar 3 a 30 projectes  i d’una inversió de 24.000 euros a 252.000, la qual cosa suposa una  gran aposta per part del Consorci de Museus per desenvolupar projectes  que vinculen art i educació.
Els projectes es desenvoluparan al llarg del pròxim curs 2018/2019,  tindran una duració temporal de tres mesos i es faran als centres  escolars adherits a aquest programa entre setembre de 2018 i juny de  2019. Per a això, el Consorci de Museus i el CEFIRE artisticoexpressiu  obriran una convocatòria per províncies perquè els centres puguen  sol•licitar acollir els projectes.
Es desenvoluparan 10 projectes per província, 5 dels quals seran per a  Educació Infantil i Primària i altres 5 per a Batxillerat.
Cada projecte disposa d’un pressupost de 8.400 euros (5.000 euros  destinats a la producció del projecte, 3.000 euros en concepte  d’honoraris i fins a 400 euros per a desplaçaments).
El jurat encarregat de la selecció de les propostes ha estat format  per Pepa Ortiz Romaní, assessora d’Educació Plàstica, Visual i  Audiovisual del CEFIRE artisticoexpressiu; Ana Martínez-Collado,  professora d’Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat de  Castella-la Manxa; Carmen María Belmonte, professora de l’IES Lluís  Vives, i José Luis Pérez Pont, gerent del Consorci de Museus de la  Comunitat Valenciana.

Projectes seleccionats

El jurant ha seleccionat els projectes tractant que estiguen  representats els diferents àmbits i disciplines artístiques per a  oferir una visió de la cultura contemporània en el seu sentit més ampli.
En este sentit hi ha propostes vinculades a la literatura i  l’autoedició com  ‘Piensa, papel y tijera’ de Marina Susana Balaguer i  Rosa Ana Gimeno; ‘El llibre prohibit. Censura estructural i  autocensura en context escolar’ de Lluc Mayol o ‘Libre de texto’ de  Pepe Murciego.
Així mateix s’han seleccionat un gran nombre de propostes  audiovisuals, d’animació o que utilitzen el vídeo com a ferramenta de  desenvolupament en la seua investigació com ‘Competencias ocultas’ del  Col•lectiu Plataforma indómita; ‘Cabeza Voladora’ de Arly Jones i Sami  Natsheh; ‘De l’Odissea d’Homer a la nostra Odissea’ del Col•lectiu  Gutiérrez i Gargallo; ‘Anim’acció’ de Silvia Ana Carpizo Diego; ‘Con  voz propia. Tejiendo resistencias’ de La Cosecha Producción  Audiovisual; ‘El consens’ de Miquel García Membrado i ‘La Bisa. (Re)  Animando la Memoria Democrática Española’ de Emilio Martí López.
A més es presenten propostes interdisciplinàries com ‘Treu el monstre  que portes dins v.2.0.’ de Coco Esteve i Alex Moltó; ‘La Biblioteca  Silvestre’ de Myriam Moreno Martínez; ‘Tirar del hilo’ de Alba Cacheda  González; ‘Micro • articulaciones. Conjuntos empáticos’ de Sálvora  Feliz i Alba González Jiménez; ‘Soundcool’ de Elena Robles Mateo,  Montse Briceño i Elena Rita Pelejero; ‘Els guapos son els raros’ de  Anna Peris Tierno; ‘P a y s a j e se s e n s o r y al e s’ de Ivan  Juaez i ‘Aula de ecoarte’ de Marco Ranieri

Les arts visuals estan representades en les propostes de  ‘Constelaciones. Formas informes de descubrir el mundo’ del Col•lectiu  Cráter; ‘Entornos’ de Agustín Serisuelo Franch i ‘En recuerdo a ella’  de María Amparo Gomar Vidal i la performance en la proposta ‘Fuera de  escena. Creación a través de la performance’ de Elisa Martínez Matallín.
També hi ha un conjunt de propostes basades en la música,  l’experimentació sonora i l’escolta com ‘Músicas brutas’ de  Alba Ana  García Murcia; ‘Escuchar = Resistir’ de Laura Romero Valldecabres;  ‘Laboratorios del Escucha’ de Juan Cantizzani Martínez;  i ‘Sonidos y  voces en resistencia’ de Estibaliz Sádaba i Clara Álvarez; ‘El ruido  eterno’ de Juan F. Navarro Llinares.

Les arts escèniques i especialment la dansa estan representades en  ‘Als peus d’Europa’ de Henar Fuentetaja Sanz; ‘Vol II’ de la Compañía  Columpiant la dansa; i ‘La passió dels comuns’ de Anna Pellicer  Aparisi i Miguel Romero Rodríguez.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.