Desarticulades dues importants organitzacions criminals especialitzades en els robatoris en domicilis

. Entre els quinze detinguts hi ha el cap d’una de les organitzacions, amb antecedents policials a Rússia i considerat com un dels líders de la màfia georgiana
. Els grups, que actuaven a tot l’Estat, van violentar una vintena d’habitatges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona
. Els lladres triaven domicilis que disposaven de caixes fortes on els propietaris hi guardaven joies i diners en metàl·lic
. Tretze dels arrestats ja han ingressat a presó

Imatge 2

Imatge 2

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal de Barcelona han desarticulat dos importants grups criminals especialitzats en els robatoris amb força en domicilis.
L’operatiu policial ha permès detenir quinze persones, de nacionalitat georgiana, d’edats compreses entre els 26 i els 61 anys, com a presumptes autors de nombrosos robatoris amb força en domicilis de Barcelona i de la seva àrea Metropolitana. De moment s’ha imputat l’autoria de 22 robatoris però s’està treballant sobre els objectes recuperats a les entrades i escorcolls que els investigadors creuen que poden pertànyer a d’altres víctimes.
Entre els detinguts hi ha el líder d’una de les organitzacions, un home de 53 anys, amb antecedents policials a Rússia i que és considerat com a líder d’una organització criminal de lladres de nacionalitat georgiana.
Les dues investigacions es va iniciar al mes d’abril quan els Mossos van localitzar dos grups que es dedicaven a cometre robatoris a pisos de l’Àrea Metropolitana de Barcelona de forma especialitzada.
Els dos casos van permetre identificar dues organitzacions i les investigacions es van portar per separat tutelades pel jutjats número 5 dels de Gavà i també pel jutjat número 5 dels de Barcelona amb la coordinació de la Fiscalia de Crim Organitzat de la Fiscalia Provincial de Barcelona.
Els dos grups operaven de forma similar, com ho fan les organitzacions integrades per persones de nacionalitat georgiana que operen a l’Estat espanyol. Els investigadors van comprovar que es tractava de grups amb molta mobilitat que haurien comès diversos robatoris a Catalunya i en d’altres zones de l’Estat, com Alacant o Sevilla.
Les dues organitzacions, integrades principalment per persones de nacionalitat georgiana, disposaven d’una estructura rígida, on cadascun dels membres tenia rols perfectament definits. Els líders de les organitzacions eren els encarregats de triar els objectius i gestionar els guanys obtinguts dels robatoris. En nivells inferiors se situaven els lloctinents, els informadors d’objectius potencials, els receptadors i, en l’últim nivell, els executors materials.
Els encarregats de dur a terme els robatoris es dividien en petits grups o bateries formats per quatre persones, cadascuna de les quals estava especialitzada en una tasca: l’obertura de panys, conducció, vigilància i contra-vigilància, etc.
Les diverses bateries intercanviaven els seus membres de manera constant per a cometre els robatoris i, per als seus desplaçaments, feien servir vehicles i el transport públic en el cas de Barcelona ciutat.

Les dues organitzacions seguien un mateix modus operandi
En una primera fase prèvia a la comissió dels robatoris els informadors escollien els possibles objectius i els classificaven en funció de la seva dificultat a l’hora de violentar-los, d’acord amb la seva ubicació, les mesures de seguretat i el tipus de pany.

Posteriorment altres integrants del grup s’encarregaven de col·locar “marcadors” als marcs de les portes del domicili (petits trossos de plàstic transparent d’escassos mil·límetres, gairebé imperceptibles), amb l’objectiu de saber si d’aquell domicili hi havia trànsit de persones.
Als tres dies d’haver realitzat aquestes comprovacions, els experts en forçar panys violentaven el domicili amb rossinyols o eines casolanes que es fabricaven ells mateixos. El cap de la bateria s’encarregava de triar els objectes que s’havien d’emportar, mentre uns altres lladres mantenien la vigilància al carrer per alertar els que eren dins la casa d’una eventual presència de la policia o de veïns.

Els lladres portaven les joies, rellotges, ordinadors i altres dispositius electrònics aconseguits ens el robatoris als receptadors habituals de l’organització que els proporcionava liquiditat immediata amb els diners en metàl·lic.
Els diners que s’obtenien es dividien entre tots els membres de l’organització: una part per la bateria que havia participat en el robatori, un altra per als líders i, una tercera, destinada a una caixa comuna per a fer front a les despeses generades pels lladres empresonats, en advocats i procediments.
Davant d’aquests fets el dia 5 de setembre es va dur a terme un primer operatiu policial pel que fa a l’organització investigada pel Jutjat d’Instrucció de Barcelona que va permetre la detenció de nou dels seus integrants a Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià del Besòs, entre els quals hi havia el líder de l’organització.

El mateix dia es van realitzar entrades i escorcolls en el domicilis que els detinguts tenien a Barcelona i Santa Coloma de Gramenet. Durant les entrades els agents van intervenir més de 13.000 euros en efectiu, més de dos quilos en joies d’or, dispositius electrònics i gran quantitat de material destinat a forçar panys i obrir caixes fortes.

L’endemà els investigadors van dur a terme un operatiu en relació amb la segona investigació tutelada pel Jutjat d’Instrucció de Gavà i que va comportar la detenció de sis persones a Barcelona i Sant Adrià del Besòs i entrades i escorcolls en domicilis de Barcelona, Sant Adrià del Besos i Hospitalet de Llobregat on també es va recuperar material sostret i eines utilitzades per a cometre robatoris.
Tretze dels detinguts han ingressat a presó provisional després de declarar davant del jutge, mentre que els altres dos han quedat en llibertat amb càrrecs.

L’operació continua oberta ja que les bateries de lladres tenen molta mobilitat territorial i encara hi ha lladres pendents d’arrestar com a conseqüència de les ordres de detenció en vigor per la seva participació en els fets investigats.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

HAZ UN DONATIVO: El periodismo independiente no se paga solo y la publicidad es solo de unos cuantos. Nadie nos dicta qué podemos publicar y qué no. Tampoco lo que tenemos que opinar o investigar. Es nuestro arma para acabar con la impunidad de los más poderosos.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo, libre e independiente. Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.