El Gobierno  es nega retornar a la Generalitat la titularitat de l’Arxiu del Regne de València.

mulet-salamancaMulet veu indignant el Govern justifique el robatori de l’arxiu per part de Felipe V ” pel les eleccions  democràtique del sistema actual”

València, a 10 de novembre de 2018. El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, ha explicat que la coalició ja va demanar, sense èxit, mitjançant una esmena en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2018, la digitalització i posterior tornada dels fons documentals de l’Arxiu del Regne de València (ARV), que segueixen sent titularitat de l’Estat. El portaveu en la Cambra alta de la coalició, va remarcar que va ser amb l’impuls d’Alfons V ‘El Magnànim’ en les Corts de 1419 quan es va refundar i va agrupar l’arxiu real i tots els documents de les diferents seccions que ho conformen. Aquest arxiu va ser arrabassat al legítim Govern valencià per Felipe V .

Ja més recentment, en 1985, l’Estat va transferir a la Generalitat únicament, la gestió dels documents però no la seua titularitat ni la de l’edifici. “Pretenem obrir una nova etapa en la història d’aquests valuosíssims fons, reflex del nostre ric llegat com a poble i com a eina imprescindible per als investigadors proposant la digitalització de tots els fons i el lliurament de l’edifici i tot el seu contingut a la Generalitat. Estem parlant de documents des del segle XIII, que van anar directament robats per Felipe V, el primer Borbó

A la petició mitjançant pregunta escrita, perquè l’administració digitalitze primer i retorne després l’Arxiu a la Generalitat, s’ha contestat “
En relació amb la pregunta de referència, s’informa que l’Arxiu del Regne de València és un arxiu de titularitat estatal la gestió de la qual correspon en exclusiva a la Generalitat Valenciana, en virtut de l’establit en l’article 149.1.28ª i de les competències assumides per aquella mitjançant la Llei Orgànica 5/1982, d’1 de juliol, d’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana.

En virtut de l’anterior, cal assenyalar que la digitalització de la documentació d’aquest arxiu i de la resta dels arxius de la Comunitat és competència de la Generalitat Valenciana; arxius que, de cap manera van ser arrabassats fa tres segles, si es considera la realitat històrica del segle XVIII i el sistema administratiu actual, fruit d’un “refrendo” democràtic per part de la majoria del poble espanyol.Per a Mulet, ” aquesta resposta és un insult directe del Gobierno al poble valencià, legitimant el colp que va suposar l’abolició del seu govern, el seu dret, i la persecució política radical contra la llengua, cultura i costums del poble valencià. Els arxius, com l’autogovern, van ser arrabassats, robats, sostrets, com es vol dir, pel primer borbón; aqueixa és la realitat històrica del XVIII, i el “sistema administratiu actual, fruit d’un “refrendo” democràtic per part de la majoria del poble espanyol” no legitima les massacres, excessos, els robatoris, com el va ser el de l’Arxiu, per part del primer membre de l’estirp de lladres que han sigut els borbons”

Per a Mulet ” aquesta resposta és indigna d’un govern que es crega progressista i respecte els drets històrics dels pobles de l’Estat Español, i açò no ha passat i és impensable que passara en casos semblants amb altres nacionalitats històriques, per açò, anem a continuar exigint la tornada de la titularitat del nostre arxiu, li malgrat qui en li pese”

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.