BANCA_QUE_ET_TOCA_980x90

El possible pacte amb Podem per a les eleccions generals divideix la direcció de Compromís

Mònica-Oltra-2La possibilitat d’un pacte amb Podem de cara a les eleccions generals està dividint als líders de Compromís. D’una banda, la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra, defensa la necessitat de “sumar” i, d’altra, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, és contrari a la “subordinació” de la coalició a qualsevol projecte polític de caire estatal.

Oltra ha expressat avui la seua posició en el transcurs d’una conferència en el ‘Foro Europa Tribuna del Mediterráneo’, a la qual Morera ha acudit com a espectador, al costat del secretari general de Podem al País Valencià, Antonio Montiel, qui ha advertit que no pactar seria “un error”.

Aquest desacord és palès també en les bases dels partits que conformen la coalició Compromís (Iniciativa-Bloc-Verds), ja que, mentre la Mesa Nacional d’Iniciativa va apostar a principis de mes per un pacte amb Podem, el 74% de la militància del Bloc ha rebutjat l’acord en un referèndum. Els adherits, la gent que no pertany a cap partit de la coalició, també han dit no al pacte mentre que Els Verds també estan predisposat a explorar la via amb Podem.

A preguntes dels periodistes, avui Oltra ha recordat una recent proposta de Morera, llavors portaveu adjunt de Compromís, plantejant “una plataforma electoral àmplia, per sumar i presentar una oferta que no obligue a la ciutadania a escollir ens opcions semblants”. Segons Oltra, “és necessari que el canvi que s’ha produït en les autonòmiques tinga una correspondència en les generals. Defense que és bé unir-se en determinades ocasions, quan hi ha projectes compartits i homologables”, ha precisat.

Per a la vicepresidenta, “d’aquesta oferta electoral àmplia ha de resultar un grup parlamentari valencià, que puga reivindicar en el Congrés una visibilitat valenciana, en el sentit de no resignar-se a ser el benjamí de la família al que ningú fa cas”.

En aquest pacte, “Compromís ha de tenir una visibilitat determinant”, segons el parer de la vicepresidenta, que ha reiterat que li agradaria que Podem formara part del govern autonòmic (format per PSPV-PSOE i Compromís, i amb suport parlamentari de Podem).

Instants després de produir-se aquestes declaracions, el president de les Corts i líder del Bloc, Enric Morera, ha considerat que la fórmula adequada en la qual aquesta coalició ha de presentar-se a les generals és en solitari o “sumant a altres components valencians” que tinguen el seu “centre de decisió” al País Valencià. La unió de Compromís i Podem “no és el concepte”, ha advertit Morera, qui ha insistit que Compromís “no se subordinarà mai a una opció que no tinga el seu centre de decisió” al País Valencià.

Preguntat per aquestes declaracions, el secretari general de Podem, Antonio Montiel, ha opinat que “seria un error excloure a Podem perquè és un partit nacional”. “Treballem en clau valenciana, on estiga el CIF d’un partit no té perquè estar l’ànima”, ha afegit i ha assegurat que li agradaria “un acord ampli que incorporara a Compromís” i que “si açò s’articula entorn d’un grup parlamentari propi”, creu que es podrà “trobar un encaix jurídic”.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

HAZ UN DONATIVO: El periodismo independiente no se paga solo y la publicidad es solo de unos cuantos. Nadie nos dicta qué podemos publicar y qué no. Tampoco lo que tenemos que opinar o investigar. Es nuestro arma para acabar con la impunidad de los más poderosos.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo, libre e independiente. Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.