El públic infantil s’apropia dels museus en Pasqua

•    El Consorci de Museus ofereix 28 propostes culturals per a aquestes  festes a Castelló, València i Alacant
•    Els museus i centres d’art de la Comunitat oferiran concerts,  ‘performance’, visites comentades, tallers, circ, cinema infantil i  contacontes, a més de la seua habitual programació expositiva

18.03.27 programacion pascua CMCV
València  El Consorci de Museus de la Comunitat  Valenciana ofereix 28 propostes culturals per a disfrutar aquestes  festes de Setmana Santa i Pasqua. Del 27 de març al 8 d’abril els  museus i centres d’art de Castelló, València i Alacant reuneixen un  conjunt d’activitats especials entre les quals hi ha concerts,  ‘performance’, visites comentades, tallers especials, un cicle de circ  i contacontes, cinema infantil, a més de diverses exposicions.

L’objectiu d’aquestes activitats especials és obrir els museus i  centres d’art a tots els públics per a oferir una programació cultural  integradora i adaptada per a cada franja d’edat, fomentant d’aquesta  manera l’accessibilitat i la participació.

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha  assenyalat que “treballem perquè els museus i centres d’art siguen  llocs que formen part de la vida quotidiana de les persones,  accessibles a tots i amb una oferta cultural rica i diversa” i ha  afegit que “es tenen en compte propostes per a un públic especialista,  però també una àmplia programació que atén les necessitats del públic  general i que acosta la cultura a tota la ciutadania”.

La poesia i la música inicien una setmana en què el circ torna a  colar-se a les sales del Centre del Carme, a més de la literatura i  del cinema infantil, a través de contacontes i de la projecció de  curtmetratges d’animació.

El Centre del Carme suma un conjunt d’activitats especials d’accés  gratuït a la seua habitual programació educativa.

Aquesta vesprada s’oferirà el concert poètic ‘Dadà és Back’ del  Quartet dadaista, compost pels instruments fabricats d’Andrés Truna,  el saxo de Miquel Jordano, la veu de Bartolomé Ferrando i l’escriptura  espontània de Marco Xalabarder. Es tracta d’un concert en què la  música i les paraules improvisades des de la intuïció i l’inconscient  es reuneixen per a oferir una experiència d’immersió en el surrealisme.

Dimecres que ve, en el marc de l’exposició “Miguel Hernández / Vicent  Andrés Estellés. La palabra toma parte / La paraula pren part”, el  Centre del Carme acollirà “Vicent Andrés Estellés: de mà en mà”, un  espectacle mescla de veu i música a càrrec de Francesc Anyó i Borja  Penalba, en què els vertaders protagonistes són els versos del poeta  valencià. L’activitat està organitzada per la Universitat de València  en col•laboració amb la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura  i Esport i el Consorci de Museus.

A partir de dijous que ve, 29 de març, i fins al 8 d’abril, el públic  infantil pren el Centre del Carme. La peces narratives de CCCContes,  algunes de populars i altres d’inèdites, portaran als més menuts, des  dels 4 anys, per un viatge d’emocions a través de les diferents sales  d’exposicions. Al seu pas per la sala Ferreres, l’univers multicolor  d’Okuda San Miguel es mesclarà amb l’‘street circus’ del Gran Fele,  que torna aquests dies amb CCCCirc.

En CCCCinema s’oferirà un cicle de curtmetratges d’animació que no es  troben als circuits comercials habituals, i que buscaran entretindre i  fer reflexionar sobre l’actualitat de la nostra societat, així com  estimular la imaginació.

Dirigit a xiquetes i xiquets a partir de 6 anys, es podrà veure ‘Con  qué la lavaré’ (2003, 10′), ‘Ex-libris’ (2009, 14′), ‘Dent de lleó’  (2016, 7′), ‘Marhaba’ (2016, 10′) i la selecció del Festival de  Curtmetratges per la Igualtat, a més de ‘Zepo’ (2014, 3′), ‘No corras  tanto’ (2009, 5′) i uns fragments de ‘Frankenweenie’ i ‘Anomalisa’.

A més, per a públic intergeneracional es mantindran les propostes  d’Elisa M. Matallín, “Trobades per a aprendre i desaprendre”, el  taller seleccionat en la convocatòria Tangent de projectes de mediació  que ofereix el Centre del Carme cada dissabte i diumenge al matí, i el  taller “Hijos del jardín”, emmarcat dins de la convocatòria Altaveu,  els diumenges a la vesprada.

L’Espai de Telles continua sent un dels majors reclams per part del  públic familiar que acudeix al Centre del Carme. L’espai permanent  d’experimentació per a bebés de 0 a 3 anys està obert en l’horari  habitual del centre.

Les activitats es completaran amb les visites comentades a les  exposicions “Okuda San Miguel. The Multicolored Equilibrium Between  Animals and Humans” en Ferreres fins al 27 de maig, i “Miguel  Hernández / Vicent Andrés Estellés. La palabra toma parte / La paraula  pren part”, que s’exhibeix a la sala Refectori, fins al 15 d’abril.

Amb set exposicions i totes les seues sales obertes, el Centre del  Carme es troba a ple rendiment. Als seus dos claustres es poden veure  les falles / instal•lacions “Els desastres de la guerra. Cavall de  Troia”, de Daniel García Andújar, fins al 9 d’abril, i “Principis de  tardor”, la seua falla infantil col•laborativa, fins al 15 d’abril.

La sala Dormitori està dedicada a l’obra de la fotògrafa iraniana  Shadi Ghadirian, “Com tots els dies”, que mostra les contradiccions de  la vida quotidiana de la dona iraniana, fins al pròxim 1 d’abril.

Dins de les convocatòries públiques del Consorci de Museus, el Centre  del Carme exhibeix a la sala Carlos Pérez l’últim moment de  “Reinventar el possible / Accionar l’imaginable”, comissariat per Juan  Luis Toboso (365 dies VLC), i “…suposa tot açò una possibilitat?” amb  obra d’André Alves, David Ortiz Juan, Diego del Pozo Barriuso, Estelle  Jullian, Grace Schwindt, Jeleton, Josu Bilbao, Rafa Tormo i Cuenca, i  Teresa Marín. L’exposició es podrà veure fins al 20 de maig.

A la sala 1 s’exhibeix “Elogi de la procrastinació” (convocatòria  Escletxes, de producció i suport a la investigació), una proposta de  reflexió compartida a voltant de la pròpia existència, de la mà de  l’artista valenciana Paula Valero, fins al pròxim 27 de maig.

I a la sala 2 es pot veure “Creación y pueblo” fins al 6 de maig, una  proposta de Violeta Janeiro per a la convocatòria V.O de comissariat,  que reuneix les creacions de Juanli Carrión, Enric Fort Ballester,  Núria Güell/Levi Orta, Rubén Ramos Balsa, Sara i André, i Nil Yalter.

A més es pot visitar l’exposició “Casa Hogar” (convocatòria Altaveu) a  la sala Contraforts, fins al pròxim 6 de maig.

Castelló

El Museu de Belles Arts de Castelló exhibeix, fins a l’1 d’abril, la  mostra “De paisatges, passejos i paisans: Porcar, Lahuerta, Varela”.  L’exposició reuneix prop de 80 obres procedents tant dels tres museus  de belles arts de Castelló, València i Alacant com d’altres  institucions com l’MNAC, el Museu Reina Sofía de Madrid o la Fundació  BBV, a més de col•leccions particulars.

L’Espai d’Art Contemporani de Castelló, per la seua banda, manté obert  el seu Espai de Telles, un espai permanent amb què el Consorci de  Museus aposta per integrar els més menuts en l’entorn del centre d’art  i aproximar-los a la creació contemporània des dels seus primers anys  de vida.

A més, l’EACC acull cada dissabte el projecte “Pop into…”, resultant  de la convocatòria Cercles de mediació cultural per a joves de 14 a 18  anys.

L’activitat del Consorci de Museus a la província de Castelló arriba  fins Borriana amb l’exposició itinerant “Blasco Ibáñez i el rostre de  les lletres”, que es pot veure al Centre Municipal de Cultura La Mercé  fins al pròxim 6 de maig.

Alacant

La Llotja del Peix mostra el primer moment del cicle “Tot el que veus  és art”, projecte comissariat per Pilar Tébar i José Luis Martínez  Meseguer, seleccionat dins de la convocatòria 365 dies ALC per al  comissariat, durant un any, de la sala C del centre cultural.

Dedicada al videoart, en la mostra es pot veure la reivindicació  feminista d’Art al Quadrat, els pictovídeos o l’experimentació  geomètrica de Santi Delgado, la preocupació per l’entorn de Solimán  López i Paco Valverde, així com els codis personals o socials  percebuts des de diversos punts de vista per Olga Diego, Ana Esteve,  Helena Llopis i Antonio Ortuño.

D’altra banda, al Museu de Belles Arts Gravina d’Alacant, el Consorci  de Museus, en col•laboració amb la Diputació d’Alacant, exhibeix  “Emilio Varela. El laberint lluminós”, una exposició que serveix per a  recordar el naixement de l’artista fa 130 anys, fins a l’1 d’abril.

El Mubag acull així mateix el resultat del projecte Reset del Consorci  de Museus, “D’objecte a subjecte. Gènere i art a Alacant des del segle  XIX”, que es podrà visitar també fins a l’1 d’abril. La proposta del  col•lectiu Gènere i Cultura Visual redescobreix la col•lecció del  museu des d’una perspectiva de gènere.

I per a públic familiar l’Espai de Telles té també la seua seu al  Museu Gravina d’Alacant, per a bebés de 0 a 3 anys.

Per un altre costat, el Museu d’Art Contemporani d’Alacant acull, cada  cap de setmana, el projecte MACA Parking Club, resultant de la  convocatòria Cercles de mediació cultural per a joves, de 14 a 18 anys.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.