La Generalitat es posa al dia en tots els pagaments compromesos que tenia pendents fins al mes d’agost

La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic compleix la Llei d’Estabilitat Pressupostària i redueix el pagament mitjà als seus proveïdors per sota dels 60 dies que marca la llei de morositat. En concret, a finals de juliol, els proveïdors de béns i serveis de l’Administració autonòmica estan cobrant de mitjana als 37 dies, molt per sota dels 92 dies que tardaven a l’abril de 2015, l’últim mes de la legislatura del govern del PP a la Comunitat Valenciana. A més, el període mitjà de pagament (PMP) a la Comunitat Valenciana s’ha col·locat per sota del termini de 59 dies que tarda l’Estat a pagar els seus proveïdors.

La secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, ha volgut destacar “el gran esforç que està fent la Generalitat per pagar totes les factures pendents i per reduir el temps que tarden a cobrar els nostres proveïdors”. També ha indicat que “és un compromís d’aquest govern i una prova de bona gestió, a pesar de l’ofec financer a què ens sotmet el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, i de les seues amenaces”.

Cal recordar que, el dia 13 de juny, des del Ministeri d’Hisenda, que dirigeix Cristóbal Montoro, el secretari d’Estat d’Administracions Públiques, Antonio Beteta, va enviar una carta a la Generalitat que indicava que “atés que d’acord amb les últimes dades publicades relatives al mes de març de 2016, s’ha superat durant dos mesos consecutius el termini màxim previst de 60 dies (…), es comunica l’inici de l’adopció de mesures automàtiques de correcció”, el que “constitueix amenaces en tota regla de l’Executiu”, ha assenyalat Ferrando.

Clara Ferrando reconeix que la Generalitat “tenia al mes d’abril passat un PMP situat en 73 dies. S’incomplia la llei perquè el Ministeri ens retenia la transferència del FLA, però cal recordar que al març i a l’abril de 2015, quan governava el PP, el pagament mitjà es va situar en 99 i 92 dies, molt més per damunt del termini legal, i Beteta mai va enviar una carta en aquests termes”.

Segons la Llei d’Estabilitat Pressupostària, superar durant més de dos mesos consecutius un PMP de més de 60 dies implica l’adopció d’un acord de no-disponibilitat que redueix la capacitat pressupostària de la Generalitat, que necessitaria l’autorització de l’Estat per a realitzar operacions d’endeutament, cosa que ja ha ocorregut a les comunitats d’Aragó i d’Extremadura, intervingudes pel Ministeri d’Hisenda des de fa mesos.

Des de la Secretaria Autonòmica d’Hisenda, s’ha volgut destacar que els pagaments als serveis fonamentals estan al dia. Pel que fa a la farmàcia de recepta, el pagament es realitza a 60 dies, mentres que el pagament a la dependència s’executa a mes complit. En la resta de serveis socials, s’han pagat totes les factures confirmades pendents en ajudes als ajuntaments, i en Educació s’han realitzat tots els pagaments comptabilitzats tant en col·legis públics com en col·legis concertats. A més, a les universitats s’han començat a pagar les subvencions de gener de 2016 i tan sols es tenen pendents dues mensualitats de la transferència ordinària. En total, aquest estiu s’han carregat en compte 600 milions d’euros per a pagar deutes pendents de cobrament.

“És especialment important, pel caràcter d’urgència que té, que hàgem abonat els 3 milions d’euros que es devien als proveïdors de l’Institut Valencià d’Acció Social (IVAS)”, ha destacat Clara Ferrando. Eren factures pendents amb xicotetes i mitjanes empreses que treballen per als sectors més desfavorits de la societat. “L’IVAS era un organisme en situació caòtica quan vam arribar al Govern i ara els proveïdors d’aquest cobren en el termini de 30 dies, tal com marca la llei”, ha assenyalat.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.