L’actuació a l’entorn de la Llotja suposa una actuació “blana” que permetrà l’accés del clients del Mercat Central, taxis i vianants

Valencia Noticias | Redacción.- Una actuació “blana” que permetrà pacificar el trànsit rodat i posar fi al trànsit “oportunista” i que continuarà garantint l’accés de residents de la zona, clients del Mercat Central que vulguen arribar fins a l’aparcament i comerciants, així com un increment de les parades de l’EMT i l’accés i la presència dels taxis. La conversió en zona de vianants de l’entorn de la Llotja s’ha dissenyat basant-se principalment en estos paràmetres.

Des de la Regidoria de Mobilitat Ciutadana s’han definit quines són “les 10 claus de la conversió en zona de vianants de la Llotja” perquè totes les instàncies interessades puguen conéixer una iniciativa que es planteja com una acció de millora de la qualitat de vida de la ciutadania, de la sostenibilitat ambiental i de l’impuls del comerç tradicional i de proximitat.

Les 10 claus de la conversió en zona de vianants de la Llotja

 1. Quin és el canvi principal a l’entorn de la Llotja?
  (Foto-Manuel Molines).
  image-309745

  (Foto-Manuel Molines).

El canvi principal a l’entorn de la Llotja consisteix en la conversió total en zona de vianants de la part frontal i posterior de l’edifici històric declarat Patrimoni de la Humanitat, i el redisseny viari de la resta de vies amb l’ampliació de l’espai per als vianants i la conversió en zona de vianants del carrer de la Bosseria perquè, encara que els veïns i propietaris de places de pàrquing, transportistes, taxis i usuaris del pàrquing del Mercat Central podran seguir circulant per la zona, la resta del trànsit serà inútil, en desaparéixer l’aparcament en superfície i impedir-se l’estacionament temporal.

 1. Fi al trànsit oportunista

La mesura no suposa, per tant, una conversió radical de l’entorn, sinó unes lleus modificacions que, això sí, impedixen que l’avinguda de Maria Cristina siga utilitzada com una via ràpida per a travessar el centre de la ciutat amb cotxe o moto (per exemple, en convertir-se Bosseria en zona de vianants ja no es podrà circular fins a la plaça del Tossal des de Maria Cristina). En desaparéixer eixa possibilitat, desapareixerà gradualment el trànsit sense sentit. Es gaudix del centre històric passejant.

 1. Accés garantit a veïns i comerciants

Els veïns i comerciants podran seguir accedint com fins ara als seus domicilis i negocis a l’avinguda de Maria Cristina i plaça del Mercat sense restriccions des del carrer de Sant Vicent. Els servicis, residents i comerciants que, per la seua ubicació a l’interior de la noves zones exclusivament per als vianants, necessiten accedir a estes, ho podran fer amb les mateixes condicions que en la resta de les zones per als vianants de la ciutat (horari de càrrega i descàrrega en la zona senyalitzada a este efecte de 7 a 11 i circulant a pas humà).

 1. L’avinguda de Maria Cristina, amb trànsit pacificat

El redisseny implica també la millora de l’accés a l’entorn monumental per l’avinguda de Maria Cristina, per mitjà de l’ampliació de l’espai per als vianants i destinant-se l’ample de la calçada a un carril de quatre metres d’ample, que garantirà tant l’accés dels veïns de la zona (pels carrers d’Ercilla i de les Carabasses) com el dels clients del Mercat Central que vulguen estacionar en el seu aparcament. La parada momentània en esta via està també garantida, i es podran realitzar detencions (perquè algú descendisca del vehicle o per a baixar unes maletes, per exemple), però no estacionar en cap punt del carril, garantint així la circulació lenta però fluida.

 1. Accés lliure al pàrquing per als clients del Mercat

Els clients del Mercat Central que acudien amb cotxe al seu pàrquing podran seguir fent-ho com fins ara. A més, la gent que vulga accedir al centre amb cotxe podrà seguir fent-ho dirigint-se cap a qualsevol dels múltiples aparcaments públics pròxims, com el de la plaça de Joan de Vila-rasa, avinguda del Baró de Càrcer, carrer de l’Hospital, Sant Agustí, plaça de la Reina, etc. A això s’afegiran posteriorment les places del futur pàrquing de Bruges, l’obra del qual, després d’onze anys sense executar-se per part dels governs municipal i autonòmic a les mans del PP (a pesar que hi va dilapidar més de 13 milions d’euros), podrà licitar-se en breu després del desbloqueig de la situació dut a terme pels governs local i autonòmic actuals.

 1. Més parades d’EMT

No obstant això, tot el comerç del centre històric, amb el Mercat Central com a joia de la corona, estarà totalment connectat amb la resta de la ciutat per mitjà del transport públic. D’eixa manera, les línies 7, 27 i 81 portaran els seus usuaris fins a la mateixa plaça de Bruges, en una nova parada al costat d’un dels accessos del Mercat Central (denominada “Mercat Central”), mentre que la parada del 28 es desplaçarà a l’entrada de l’avinguda de Maria Cristina, en una nova parada denominada “Llotja – Mercat Central”.

 1. Els taxis continuen accedint

Per la seua banda, els taxis podran seguir accedint amb total llibertat per la zona i mantindran les seues dos parades a Maria Cristina i l’avinguda del Baró de Càrcer en les seues dimensions actuals. No obstant això, per a agilitar la càrrega i descàrrega a l’entorn del Mercat Central, la de Maria Cristina estarà disponible des de primera hora del matí fins a les 10 AM també per a tasques de càrrega i descàrrega. Cal apuntar que esta parada es traslladarà a la vorera oposada (al costat del carrer de Palafox), a la façana del Mercat, on podrà situar-se un major nombre de taxis que en la parada actual i serà més fàcil l’accés per als clients del mercat.

 1. Els autobusos respectaran també el patrimoni

Un altre dels canvis que veïns i visitants també apreciaran és la desaparició d’autobusos de l’entorn. Els autobusos turístics, de transport escolar i de tot tipus que utilitzaven la façana de la Llotja i la de Sant Joan del Mercat com a estacionament ja no circularan per l’espai protegit. D’ara endavant, el transport escolar traslladarà la seua parada a la plaça de l’Ajuntament per a la pujada i baixada temporal de passatgers, com indica l’ordenança de circulació, mentre que el transport turístic utilitzarà els espais habilitats a este efecte en la ronda interior.

 1. Les Danses i Bosseria, per fi per als vianants, i les terrasses, fora de les voreres

Un altre dels avanços, llargament anhelat per la ciutadania, és la recuperació per a ús dels vianants de dos dels carrers especialment singulars de la ciutat. El singular carrer de les Danses, en la part posterior de la Llotja, passarà a ser definitivament per als vianants des del carrer d’en Colom fins a la plaça del Dr. Collado. Per a possibilitar-ho garantint el funcionament normal dels pàrquings de la zona, el carrer d’en Colom canvia de sentit per a permetre l’eixida cap al carrer de la Carda i Murillo. L’accés a la plaça del Dr. Collado queda garantit per l’avinguda de Maria Cristina i el carrer d’Ercilla. D’altra banda, el passeig pel carrer de la Bosseria es podrà fer amb tranquil·litat a l’ample de la calçada una vegada alliberat el carrer del trànsit oportunista. Finalment, i millorant també la mobilitat per als vianants, les terrasses situades fins ara sobre la vorera s’aniran desplaçant a les zones de calçada alliberades de vehicles.

 1. I tot amb una intervenció blana

Tota esta pacificació del trànsit i protecció de l’entorn històric i patrimonial de la ciutat de València s’executarà en principi sense fer grans obres, utilitzant mobiliari urbà i pintura, de manera que es puga realitzar sobre esta qualsevol tipus d’ajust si fóra necessari. La reurbanització definitiva de l’entorn, d’acord amb la grandiositat del patrimoni que l’envolta i que fins ara havia sigut descurat i maltractat, s’escometrà posteriorment.

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.