L’Ajuntament convoca l’aquisició pública de 24 vivendes per a destinar-les a lloguer social

València Noticies | Redacció.- La regidora de Vivenda, María Oliver, ha anunciat hui la convocatòria pública per a l’adquisició de vivendes que farà l’Ajuntament en els diferents barris de la ciutat amb l’objectiu de destinar-les a lloguer social. La Junta de Govern Local aprovarà divendres el plec de condicions de la convocatòria, que suposarà una inversió d’1,2 milions d’euros.

Es tracta d’una mesura que tanca el cercle de les iniciatives impulsades des de la Regidoria, i que pretén dotar la ciutat d’un parc de vivendes per a afrontar les necessitats de la ciutadania, que no té València al contrari que altres ciutats. La convocatòria serà aprovada divendres per la Junta de Govern Local i estarà conclosa abans de l’acabament de l’any.

María Oliver.
image-408704
Qualsevol veí o veïna propietari d’una vivenda que responga als requisits exigits en el plec de condicions podrà presentar la seua oferta a l’Ajuntament. Tal com ha explicat la regidora Oliver, s’ha sondejat les entitats bancàries, grans tenidores de vivenda buida, per a conéixer les seues opcions de venda. “Però hem volgut donar un pas més –ha subratllat– i no prioritzar les entitats bancàries, sinó la ciutadania”. Per això, la convocatòria no és de lots de vivendes, sinó que s’aproven unes bases amb uns requisits mínims sobre cada vivenda: la superfície, l’estat de conservació i les característiques de l’edifici (antiguitat, façana, escala i accessibilitat), així com la proposta econòmica.

“El que volem és que l’oferta la puga fer qualsevol ciutadà o ciutadana, en qualsevol barri de València”, ha assegurat María Oliver. Només s’ha exclòs el barri del Cabanyal, l’àmbit del PEPRI, perquè ací l’Ajuntament ja disposa de suficient vivenda.

Així, una vegada aprovat el plec de condicions, i després de publicar-lo en el BOPV (Butlletí Oficial de la Província de València) (que serà aproximadament una o dos setmanes després de l’aprovació) s’obrirà un termini de 45 dies perquè les persones interessades puguen presentar les seues ofertes. “Volem que es presenten vivendes que siguen habitables –ha explicat la regidora–i, per això, hem determinat este termini de 45 dies, perquè si algú vol realitzar alguna reforma o adaptació en la seua vivenda, puga fer-ho”.

La finalitat és adquirir vivendes accessibles, que siguen habitables i no tinguen ocupació irregular. “És molt important per a nosaltres –ha afegit Oliver– que qualsevol ciutadà o ciutadana que tinga una vivenda d’estes característiques puga posar-la a disposició del municipi”. El preu màxim fixat per a cada una és de 50.000 euros, i atés que el pressupost total de la iniciativa és d’1,2 milions d’euros, es calcula que es podran adquirir un mínim de 24 vivendes. Una vegada fetes les ofertes, l’equip tècnic visitarà i valorarà cada una de les vivendes, i en virtut dels seus informes, es decidirà quines són les òptimes i es realitzarà la compra. Posteriorment, i durant un període de 3 mesos, es procedirà a l’adjudicació, ja que l’objectiu és que  les vivendes estiguen escripturades abans de final d’any.

Quant als requisits per a ser beneficiari o beneficiària de les cases, tal com ha recordat Oliver, la Regidoria va obrir en el seu dia en la web de vivenda un registre de demandants de vivenda social. Les condicions per a beneficiar-se d’esta iniciativa inclouen un salari 2,5 vegades per davall de l’IPREM (Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples), i les previstes en les bases de lloguer social. Es prioritzarà, a més, determinats col·lectius, com majors i jóvens. La baremació es realitzarà també a través de la web o el Punt de Vivenda.

“Un parc de vivendes exigu”

La regidora María Oliver ha lamentat el “desinterés” de  l’anterior equip de Govern en este assumpte, i ha explicat que amb esta mesura, l’Ajuntament “comença a consolidar un parc de vivendes totalment exigu, heretat de l’anterior Govern, ja que el PP –ha afegi–- mai es va interessar pel que per a nosaltres és un drama social, i que sí que tenen altres ciutats com Barcelona, Madrid, Saragossa o Màlaga, que asseguren que les persones sense recursos puguen tindre accés a este dret bàsic”. “A l’arribar al Govern municipal –ha continuat– ens vam trobar amb només 188 vivendes en règim de lloguer social, amb les quals no es cobrix ni tan sols les persones que tenen problemes d’inserció social”.

Per això, el nou Govern vol “donar un pas molt més enllà i arribar a la ciutadania, jóvens i majors, que pels seus salaris no poden accedir al mercat del lloguer com està ara mateix”.

Esta convocatòria d’adquisició de vivendes tanca el cercle de la sèrie de mesures impulsades per l’equip de Govern, la primera de les quals va ser crear una Regidoria de Vivenda específica i convertir València en una ciutat lliure de desnonaments. “Després vam posar en marxa el Punt d’Atenció a la Vivenda –ha recordat Oliver– després les ajudes de lloguer social; més tard, el plec per a la redacció d’un Pla de Vivenda del qual la ciutat també mancava, i que es resoldrà ara al mes d’agost; i ara esta convocatòria de compra de vivendes, que permetrà ampliar el parc en un mínim de 24 vivendes”.

“Per tant, no són certes les crítiques del portaveu del Grup Municipal Ciutadans –ha assegurat Oiver– sobre la suposada falta d’inversions de l’Ajuntament en matèria de vivenda”. Tal com ha assegurat la regidora, això s’anirà ampliant al llarg de tota la legislatura, “però sense construir, perquè en la ciutat hi ha una quantitat de vivenda buida suficient i volem consumir els recursos que tenim, i a més en tots els barris, per a evitar la concentració en zones concretes”.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.