L’Ajuntament denuncia las passivitat del govern central per a protegir les platges de l’Albufera

València Notícies | Redacció.- El temporal de diumenge ha deixat palesa novament la situació de desprotecció de les platges del sud de la ciutat de València, una circumstància per a la qual el Govern de la Nau ha reclamat en diverses ocasions solucions definitives. El regidor de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha assegurat que “resulta inadmissible la passivitat del govern central per protegir i reforçar les platges del parc natural de l’Albufera”.

Campillo ha recordat que des de l’Ajuntament de València s’ha reclamat reiteradament una solució definitiva per a les platges del sud “perquè no podem fiar l’estat de les nostres platges a l’absència de temporals que climatològicament són normals en estes èpoques de l’any”. A més, ha lamentat que “en molts casos la resposta ha demostrat una voluntat nul·la del govern del Partit Popular per resoldre estos problemes” i ha posat com a exemple la rebuda per part del director general de Costes de València fa unes setmanes, quan va justificar la manca d’actuacions en l’estat de provisionalitat de l’aleshores govern en funcions.

trabajos-en-la-gola-pujol

“Com que ara ja no estan en funcions ja no els queden excuses per no abordar esta situació. Per això demanarem una nova reunió amb el govern central i enviarem una carta a la ministra perquè ens done una solució definitiva”, ha afegit Campillo, qui ha destacat la possibilitat d’incorporar una partida pressupostària per a la regeneració de les platges del sud justament ara que estan elaborant-se els comptes generals de l’Estat per a 2017.

La regidora delegada de Platges, Pilar Soriano, ha destacat que en novembre de l’any passat ja va reclamar solucions per a la regeneració de les platges del sud, amb la qual cosa “el problema no és la provisionalitat del govern central durant 10 mesos sinó la seua permanent manca de voluntat per resoldre els problemes dels valencians i les valencianes”.

Dragat de les goles

Com a mesura d’urgència, Campillo ha explicat que l’Ajuntament de València oferix l’arena que està dragant de les goles del Pujol i del Perellonet perquè siga transvasada a la zona de la urbanització de La Casbah. “Este dragatge hauria d’estar fent-lo el govern central, però davant la seua inacció l’estem fent des de l’Ajuntament i proposem una solució urgent a l’espera de les propostes que puga fer el govern central d’una vegada per totes”, ha explicat el regidor.

Les goles del Pujol i del Perellonet són les dos vies principals de drenatge de la llacuna de l’Albufera i evacuen prop del 90 per cent dels cabals que arriben a la cubeta, per la qual cosa representen la ruta de pas principal d’espècies de peixos entre l’ecosistema del llac i la mar, com ara anguiles, llobarros i llisses.

Estes espècies necessiten trobar obertes tant la desembocadura de la gola com les comportes de l’extrem més pròxim a l’Albufera. Eixa situació ha sigut la normal durant molt de temps. Des de la connexió de l’aiguamoll amb els grans sistemes de regadiu del baix Xúquer (entres els segles XVI i XVIII) el sistema ha funcionat en règim de desembocadura fluvial, amb un important cabal d’aigua fluint de manera pràcticament contínua, que dificultava el cegat de les desembocadures per l’arena i, en qualsevol cas, els tapaments ocasionals es podien remoure fàcilment de forma manual amb l’ajuda del propi corrent.

Els volums  dels cabals derivats cap a l’aiguamoll s’han reduït progressivament, de tal manera que en l’actualitat el règim d’obertura pràcticament s’ha invertit. Les comportes es troben tancades la major part del temps i només ocasionalment  s’alcen, el que comporta que les desembocadures de les goles es vegen cegades amb major freqüència, la qual cosa dificulta considerablement el drenatge del sistema per gravetat.

“A fi de limitar l’ús dels sistemes de bombament a moments d’urgència i prolongar  conseqüentment els períodes de contacte entre la mar i el llac resulta necessari mantindre la boca de les goles netes d’arena. Per això hem procedit a fer l’extracció mecànica de l’arena”, ha explicat Campillo.

El cost d’estos treballs arriba als 21.538,80 euros, que han sigut sufragats en la seua totalitat per l’Ajuntament de València.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.