L’Ajuntament recupera la plaça de la reina per a la ciutadania com a espai de vianants i de convivència

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha presentat hui el projecte de remodelació, que ha integrat les aportacions de veïnat i entitats a través del procés participatiu

L’Ajuntament de València té ja un projecte concret de remodelació d’un dels seus espais més emblemàtics i significatius: la plaça de la Reina. El Govern Local afronta una reforma que duia esperant quasi un segle i mig i que pretén, en paraules del regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, “fer de la plaça un espai digne d’eixe nom”.

Grezzi ha presentat este matí el projecte, fruit del concurs plantejat pel Consistori, i que ha sigut elaborat per la UTE (Unió Temporal d’Empreses) “Escario Arquitectos-Tomás Llavador Arquitectos e Ingenieros-Auravall-Llogaritme”. Després de ser aprovat per la Junta de Govern Local, el projecte serà remés als diferents servicis implicats (Bombers, Cicle Integral de l’Aigua, Enllumenat…etc) perquè emeten els corresponents informes: eixe serà el pas previ per a iniciar el procés de licitació. Els redactors han previst un cost econòmic aproximat de vora 10 milions d’euros i un termini d’execució d’entre 12 i 14 mesos, magnituds que s’espera que es reduïsquen en el procés d’adjudicació de les obres.

El regidor de Mobilitat ha manifestat la seua “satisfacció per poder presentar un projecte tan ambiciós i important per a la ciutat com és la remodelació de la plaça de la Reina”. El treball ha comptat amb les aportacions del procés participatiu Participa Reina!, impulsat en el seu dia pel regidor Jordi Peris i continuat per la regidora Neus Fábregas, que va elaborar un decàleg de propostes i directrius que, en paraules de l’edil, “han sigut incorporades pràcticament en la seua totalitat”. El representant de l’UTE redactora del projecte, l’arquitecte José María Tomás, ha subratllat la importància de disposar d’este document de propostes elaborat per la ciutadania, “ja que –ha assegurat- les seues conclusions han sigut molt útils i productives”.

El regidor Grezzi ha definit els objectius que han guiat la redacció del projecte: “la recuperació de l’espai de la plaça per a ús de la ciutadania a través de la peatonalització de l’espai públic, seguint els objectius estratègics del Pla de Govern actual i la previsió del PMUS vigent. I la remodelació integral de l’aparcament subterrani, que permeta alliberar l’espai actual destinat a l’accés, el seu reforç estructural, impermeabilització i renovació d’instal·lacions, així com la seua adequació als requisits de la nova ordenança municipal, incloent la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i previsió d’ampliació de l’esmentada instal·lació amb espais reservats per a l’estacionament de bicicletes i motos”.

Remodelación de la plaza de la Reina Valencia (2)

ES GARANTIXEN ELS RECORREGUTS DELS ACTES CÍVICS I RELIGIOSOS

En termes econòmics, l’actuació sobre l’aparcament preveu un cost de 4,4 milions d’euros; i el projecte de la plaça en sí suma altres 5,5 milions. Tal com ha explicat el regidor, l’abast de l’actuació comprendrà des del carrer de la Pau en la seua intersecció amb Poeta Querol, fins el carrer Sant Vicent i la plaça de la Mare de Déu. Una vegada conclosa, la ciutat comptarà amb una plaça completament accessible, sense esglaons ni rastells. Per això, es preveuen itineraris de resposta a les necessitats de mobilitat de l’entorn: accés a residents, a vehicles d’emergència, arreplegada de fems, zones de càrrega i descàrrega, taxis, etc.). Els recorreguts previstos estaran abalisats mitjantçant lluminàries encastades en el sòl. “Quedaran totalment garantits els recorreguts dels esdeveniments cívics i religiosos que discorren actualment per la plaça (com l’Ofrena, el Corpus…)”, ha assegurat el regidor.

Quant a les rampes d’accés a l’aparcament, es traslladaran a la zona est de la plaça, completament integrades en l’entorn, la qual cosa permetrà alliberar l’espai públic central per al vianant. L’accés es realitzarà des del carrer de la Pau, i l’eixida cap al carrer de la Mar, amb un disseny en l’interior que evitarà les esperes de vehicles en superfície.

Remodelación de la plaza de la Reina Valencia (7) Remodelación de la plaza de la Reina Valencia (6) Remodelación de la plaza de la Reina Valencia (5) Remodelación de la plaza de la Reina Valencia (4) Remodelación de la plaza de la Reina Valencia (3) Remodelación de la plaza de la Reina Valencia (2)

OMBRES, MATERIALS SOSTENIBLES I UN CENTENAR D’ARBRES MÉS

 

Tal com han explicat els seus redactors, el projecte pretén afrontar amb garanties el canvi climàtic a través de l’aplicació de criteris i materials sostenibles. Per a això, s’utilitzaran materials de pedreres pròximes (calcària de Terol), i així mateix la vegetació a disposar serà autòctona o naturalitzada, que requereix baix manteniment i baix consum d’aigua. Tal com han explicat, es mantindrà tot l’arbratge existent (excepte dos exemplars de palmeres), i se sumaran 100 nous exemplars arbòries de diferents espècies, la majoria de fulla caduca a fi d’afavorir l’ombra a l’estiu i la llum a l’hivern.

 

A més de l’arbratge, les zones d’ombra es potenciaran per mitjà de tendals. També s’instal·larà il·luminació de baix consum (es manté la il·luminació actual en les fatxades i s’habilita il·luminació central per mitjà de 8 bàculs). Es preveu disposar un sistema de polvorització d’aigua incorporat en els esmentats bàculs per tal de crear un “microclima” que reduïsca la temperatura en eixa zona en els mesos de major calor. I, finalment, s’afegiran aparcaments per a bicicletes tant en superfície com en subterrani.

 

La resta de les actuacions que arreplega el projecte afecten la instal·lació de mobiliari urbà accessible; la previsió de l’espai necessari per a la ubicació d’un monument faller amb paviment adequat; i la zona reservada per a la celebració de mercats ambulants (especialment la tradicional escuradeta), que tindrà instal·lacions elèctriques en subsòl i tendals desmuntables. A tot açò se sumen els espais destinat a terrasses per a hoteleria, la incorporació de dos fonts abeurador, el soterrament dels contenidors de residus sòlids, una caseta d’informació turística, quiosc de premsa i previsió de banys públics.

 

L’arquitecte José María Tomás ha assenyalat que, amb el disseny actual, “la plaça no es percep com a tal”, però a partir d’esta actuació “formarà part del conjunt monumental que l’envolta, i li afegirà un valor i una personalitat propis”.

 

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha destacat la importància d’este projecte, que respon a les directrius de l’actual Govern  Municipal de “recuperar les places de la ciutat per a la ciutadania”, i ha assegurat que estem davant de “un projecte emblemàtic, que farà història”.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

HAZ UN DONATIVO: El periodismo independiente no se paga solo y la publicidad es solo de unos cuantos. Nadie nos dicta qué podemos publicar y qué no. Tampoco lo que tenemos que opinar o investigar. Es nuestro arma para acabar con la impunidad de los más poderosos.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo, libre e independiente. Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.