Lambda demana un any més la implicació del món faller en la lluita per la igualtat d’homosexuals, bisexuals i transsexuals

Valencia Noticias | Redacción.-  Lambda-Col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals ha fet públiques hui les bases del seu premi Arc Iris, un guardó que porta 14 anys reconeixent a aquelles falles que, dins de l’enginy, la crítica i el respecte, millor reflectisquen la diversitat sexual, de gènere i familiar. Cada edició d’este premi ha anat sumant nous monuments i comissions falleres a la defensa dels drets de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, i des de Lambda esperen que enguany se superen totes les previsions.

La falla Na Jordana fue la ganadora del premio Arco Iris del año pasado.
image-332828

La falla Na Jordana va ser la guanyadora del premi Arc Iris de l’any passat per tres escenes que mostraven diferents realitats del col·lectiu LGTB com són les famílies formades per persones del mateix sexe i la capacitat d’estimar independentment del sexe o el gènere.

Lambda ha dissenyat també una campanya de sexe segur específica per a estes festes amb el lema «Si folles en Falles, no falles. Posa’t condó», que serà la imatge dels preservatius que l’associació repartirà durant les mascletaes. A més, amb aquests repartiments públics, Lambda pretén donar visibilitat a les persones LGTB dins de la festa fallera, fent veure que lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals també formen part de les Falles.

Un dels actes més discriminatoris cap a les persones homosexuals i les seues famílies, tal i com denuncien des de Lambda, és el càntic «maricón el que no bote», una lletra que, segons reconeix Fani Boronat, coordinadora general de Lambda «està molt arrelada a les festes falleres i sabem que moltes persones la canten sense ser conscients de l’odi que la cançó amaga darrere». És per això que l’any passat Lambda va llançar una campanya per canviar la paraula «maricón» per «borinot», aconseguint així una versió més respectuosa amb el col·lectiu LGTB. La proposta va tindre molt d’èxit a les xarxes socials, sumant-se a ella moltes falles i agrupacions musicals. I enguany, amb el suport de la Junta Central Fallera i la Federació de Societats Musicals, Lambda busca que tant les falles com les agrupacions musicals facen públic el seu compromís de cantar Borinot el que no bote, adherint-se a través d’un formulari que han habilitat a la pàgina web de l’associació: www.lambdavalencia.org. Per la seua part, la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València ha donat suport a la campanya comprometent-se a publicitar-la a les televisions dels autobusos de l’EMT a partir del dia 13 de març.

Conscients que sense la implicació de la ciutadania i el món faller no podran aconseguir unes festes sense discriminació, des de Lambda animen a totes les comissions falleres i agrupacions musicals a «gaudir de les Falles sense discriminacions cap a ninguna persona o col·lectiu. És evident que hi ha coses que millorar, però en els últims anys hem anat veient com les falles i els seus membres estan cada vegada més implicats en la defensa de la igualtat de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, fent de la festa fallera el que ha de ser, un espai segur per a totes i tots i un pilar fonamental per a seguir construint una vertadera societat plural, diversa i inclusiva”, ha expressat Fani Boronat, coordinadora general de Lambda.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.