Medi Ambient intensifica el control de la qualitat de les aigües en les platges de la Comunitat durant la temporada estival

La archiconocida playa urbana de Valencia debe su nombre al barrio situado junto a ella.Esta amplia y abierta playa presenta un aspecto muy animado tanto en la propia playa, por la cantidad de servicios que ofrece como en el Paseo Marítimo que la delimita.

La archiconocida playa urbana de Valencia debe su nombre al barrio situado junto a ella.Esta amplia y abierta playa presenta un aspecto muy animado tanto en la propia playa, por la cantidad de servicios que ofrece como en el Paseo Marítimo que la delimita.

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, ha tornat a intensificar el control i vigilància de qualitat de les aigües en les platges de la Comunitat Valenciana durant la temporada estival.

Malgrat que la legislació vigent obliga a realitzar controls amb una periodicitat quinzenal o inclús superior, la Generalitat està realitzant un control molt més estricte, ja que du a terme controls setmanals de cadascuna de les 216 platges marítimes de la Comunitat Valenciana, amb especial incidència en les zones de major afluència de banyistes, on els exàmens permeten obtindre una mostra més representativa de la qualitat de la zona de bany.

Els paràmetres que s’analitzen, en laboratoris acreditats, són els regulats pel Reial Decret 1341/2007, d’11 d’octubre, sobre la gestió de la qualitat de les aigües de bany, amb la presència d’Enterococs intestinalis i Escherichia coli. En concret, està previst que entre maig i setembre es realitzen al voltant de 4.000 anàlisi en el litoral valencià.

És habitual que després d’episodis de precipitacions intenses es veja afectada la qualitat de les aigües de bany. Per això, la pròpia normativa preveu, per a la valoració final de la qualitat de les aigües al finalitzar la temporada de bany, l’excepció de resultats en casos de contaminació de curta duració. Esta valoració es realitza basant-se en els criteris establits per la legislació vigent, per mitjà d’un tractament estadístic dels resultats obtinguts de les anàlisis microbiològiques realitzats en les platges durant la temporada de bany i classificant-les amb qualitat insuficient, suficient, bona i excel·lent. En concret, el 94,32% dels punts de mostreig de les nostres platges tenen una qualitat excel·lent, un 4,47% qualitat bona i un 0,81% qualitat suficient i sent només un 0,40% de qualitat insuficient.

A més, dins del Programa de Control de les Aigües de Bany, es realitza també un control analític de les 11 platges continentals de la Comunitat Valenciana, així com dels llits que aboquen al mar i que poden causar un possible impacte en la qualitat de les aigües de bany. També es realitza una inspecció visual de les zones de bany, en la que es valoren l’aspecte i temperatura de l’aigua, la neteja de l’arena, el manteniment dels accessos a la platja i la informació a disposició dels usuaris.

Comunicació pública

Dins dels objectius d’este programa, es troba també informar, tant a la població en general, com als ajuntaments i els mitjans de comunicació, de l’estat de les platges. Per a facilitar esta tasca, la Conselleria de medi ambient publica cada divendres un informe a través de la seua pàgina web i les seues xarxes socials, a què es té accés des del següent enllaç: agroambient.gva.es.

Així mateix, amb l’objectiu de que les administracions locals tinguen coneixement de l’estat de qualitat de les seues platges, cada ajuntament comunica a l’inici de l’estiu les seues dades de contacte per a rebre els informes que envia Conselleria setmanalment sobre l’estat de les platges, i ha de mantindrels actualitzats. Per tant, cada consistori té la potestat de designar la persona o departament que desitge per a la correcta recepció d’estos informes, inclús amb la possibilitat d’anomenar una substitució durant el període estival.

En tot cas, cal ressaltar que les anàlisis en què es detecten anomalies importants es remeten sempre a l’alcalde o alcaldessa de cada municipi, perquè és el responsable de prendre les accions oportunes amb la màxima celeritat, com pot ser posar la bandera roja i prohibir el bany, així com exposar la informació legal en les zones de platja.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.