Milers de valencians busquen les seues arrels en algun dels 54 Centres Valencians en l’Exterior repartits pel món

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació està actualitzant les bases de dades per a comptar amb dades reals sobre els socis i activitats dels 54 Centres Valencians en l’Exterior (CEVEX) repartits pel món, que aglutinen a milers de valencians i valencianes.

La directora general de Transparència i Participació, Aitana Mas, ha explicat que “sabem que milers de persones reivindiquen les seues arrels valencianes fora de la seua terra, però ens hem trobat amb dades obsoletes i la falta de memòria d’activitats de com a mínim 20 centres, així que és necessari actualitzar les dades i a partir d’ací establir uns criteris clars per a valorar els projectes que puguen ser recolzats per la Generalitat”.

“Els CEVEX tenen un enorme potencial com a punts de trobada intercultural i de difusió de la realitat turística i social de la Comunitat Valenciana i des del Consell anem a ajudar-los perquè continuen duent a terme la seua labor de difusió de la nostra llengua i la nostra cultura”, ha assenyalat Aitana Mas.

Així mateix, ha indicat que “en certa manera els CEVEX són una bona fotografia del mapa de l’emigració valenciana a l’exterior i han de ser tinguts especialment en compte en una situació com l’actual, en la que entre 2009 i 2014 quasi s’ha duplicat el nombre de valencians que ha deixat la Comunitat Valenciana, que ha passat de 69.207 a 110.052.

Segons les dades de què disposa la Conselleria, existeixen 54 CEVEX en tot el món, dels que 29 es troben a Amèrica; 6 a Europa, 2 a Àsia i 17 en diferents ciutats espanyoles. Un total de 9.113 valencians i valencianes són socis de 31 d’eixos centres, a falta de comptar amb la memòria d’activitats de la resta.

Els països amb més CEVEX són Argentina (13), Estats Units (6) i França (4), però els valencians i valencianes fan constar la seua presència també en països com Brasil, Xile, Colòmbia, Equador, Guatemala, Mèxic, Perú, República Dominicana, Panamà, Uruguai, Veneçuela, Alemanya i Suècia.

A Espanya, les Illes Balears compten amb 5 CEVEX, sent la comunitat autònoma amb més presència valenciana, seguida de Catalunya, que compta amb tres. Burgos, Cantàbria, La Rioja, Madrid, Màlaga, Navarra, Sevilla, Terol i Saragossa compten també amb centres de valencians.

A la vista de les memòries d’activitats de les quals disposa la Conselleria de Transparència, les activitats dels CEVEX varien segons el país o ciutat: organització de cursos d’idiomes i activitats extraescolars per a xiquets; recaptació de fons per a projectes humanitaris; beques per a estudiants d’origen valencià; classes de música i cant, projecció de pel·lícules; tallers de lectures… i, això sí, com a denominador comú, les trobades gastronòmiques al voltant de la paella.Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.