Pedro Sánchez garanteix un 10% de les inversions en el nou projecte de pressupostos

Consell-Ximo-Puig-Pedro-Sanchez_2099800162_57202726_1500x992

El cap del Consell, Ximo Puig, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’han reunit aquest matí al Palau de la Moncloa. Com era previsible, les reclamacions de Puig s’han centrat en l’àmbit econòmic, basades sobretot en l’exigència de més inversions per al País Valencià i d’un millor finançament.

El cap del Consell, Ximo Puig, amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez / J.J. GUILLÉN

Pel que fa al primer apartat, el compromís de Sánchez ha sigut que el futur projecte de pressupostos compti amb unes despeses territorialitzades que garanteixin que   Valencià rebi el 10% de les inversions, un nivell equivalent a la seva població respecte al conjunt de l’Estat. Però aquesta substancial millora depèn de la complexa tramitació dels comptes del 2019 al Congrés de Diputats, on el PSOE està molt lluny de disposar d’una majoria.

En el segon punt, Ximo Puig, l’únic que ha comparegut després de la trobada, ha explicat que Pedro Sánchez ha garantit que farà “tot allò humanament possible” per reformar el sistema i millorar les aportacions ordinàries que rep  Valencià. El cap del Consell ha valorat el canvi de posicionament del president espanyol, que pocs dies després de la seva possessió del càrrec va assegurar que la millora del sistema del finançament autonòmic hauria d’esperar a la següent legislatura. Ara, asseguren al Palau de la Generalitat, es treballa perquè “sigui en aquesta legislatura”. “L’executiu de Sánchez és un aliat de la Comunitat Valenciana”, ha defensat Ximo Puig.

Un altre dels compromisos del líder de l’executiu espanyol ha sigut l’augment del finançament dels serveis de dependència. En aquests moments les aportacions de l’Estat no superen el 12%, una xifra que el Consell confia que en breu s’elevi fins al 25% i, “en els pròxims anys, fins al 50%”.

En l’àmbit de les infraestructures, el Consell ha confirmat que compta amb el compromís del govern espanyol per declarar el transport aeronàutic de Castelló a Madrid com a servei públic i per fer una injecció econòmica per a la creació del centre d’estudis sobre l’envelliment que s’ubicarà a Alacant.

Per acabar, i amb l’objectiu de garantir la coordinació de totes les reivindicacions  Valencià, els dos executius han anunciat la creació d’una comissió bilateral de caràcter permanent.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.