Puig demana responsabilitat al PP per a millorar les finances de les comunitats

1475177440_639361_1475177660_noticia_normalEl president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat hui responsabilitat al PP i que no boicotege la proposta del Govern de flexibilitzar els objectius de dèficit en les Corts, la qual cosa permetrà “accions correccionals” per a les economies de les comunitats autònomes.

Puig s’ha entrevistat durant quasi dues hores amb la ministra de Política Territorial, Meritxel Batet, per a, entre altres qüestions, preparar la seua pròxima trobada amb el president del Govern, Pedro Sánchez, en La Moncloa.

Després de la trobada i en declaracions als periodistes, Puig ha precisat que el sistema de finançament autonòmic “ha de modificar-se”, però fins que s’aconseguisca “cal prendre mesures per a superar els desequilibris i les anomalies que en aquest moment existeixen” entre les comunitats.

Respecte a la negativa del PP a aprovar la nova senda d’estabilitat, ha indicat que aquest partit “haurà d’explicar als ciutadans per què està intentant cercenar les possibilitats de futur dels serveis públics fonamentals”.

Al seu judici, el PP “posa sempre el seu interés particular i partidari per damunt de l’interés general” i ha afegit que ha deixat “una herència en el sistema de finançament autonòmic amb 16.000 milions d’euros de dèficit anual”.

Per a Puig, amb la proposta dels nous objectius d’estabilitat, “s’havia obert una xicoteta porta per a la Comunitat Valenciana encara no satisfactòria, però, almenys, s’ha canviat la visió i es reparteix ja d’una altra manera el dèficit”, i en esta comunitat l’ampliació de dues dècimes suposa més de 220 milions d’euros.

A més, ha prosseguit, “s’ha obert una altra porta”, amb la reestructuració del deute “per a intentar superar els dèficit del passat que s’havien configurat amb una profunda asimetria en el que algunes comunitats rebien com a crèdit i unes altres rebien com a finançament ordinari”.

Ha opinat que ara “s’han canviat les regles de joc en positiu per a les autonomies i el PP el vol boicotejar”, ja que “vol utilitzar el Senat com una espècie de dic contra les autonomies”.

“La recentralización que va començar en els últims anys del PP -ha continuat-, ara ho pretén fer des de l’oposició i el que va fer des del Govern, ara vol fer-ho des de l’oposició, limitant” les capacitats de les comunitats.

En la seua opinió, “s’ha d’anar en sentit contrari i el PP ha d’estar d’acord amb el que és l’interés general, que és el que s’espera d’un partit que ha tingut responsabilitats de govern i que aspira a tindre-les en el futur”.

Respecte a la mutualización del deute i els seus terminis, ha precisat que haurà de plantejar-ho el Ministeri d’Hisenda i que d’aquest assumpte parlarà amb el president del Govern.

Ha insistit que qui té deute és l’Estat amb la Comunitat Valenciana, que “durant molts anys ha estat infrafinanciada i aqueixa infrafinanciación ens ha generat problemes estructurals”.

Ha recordat que tenen 11 punts menys de renda per càpita que la mesura nacional i no són una comunitat rica, per la qual cosa si tingueren el finançament adequat tindrien un creixement del 4% en els últims anys.

S’ha referit a un informe elaborat per un Institut independent, basat en dades del Ministeri d’Hisenda, que afirma que “entre infrafinanciación i infrainversión, cada any s’han deixat d’invertir, en els últims deu, 1.500 milions d’euros anuals” en la Comunitat Valenciana.

I enfront d’eixa situació, ha reclamat, equitat, ja que no demanen “ni un euro més” que no els corresponga, per al que és necessari un nou sistema de finançament i, “de moment, accions correcionales de la situació”.

Al seu judici, “hi ha temps i hauria d’haver-hi responsabilitat” en els grups parlamentaris per a arribar a un acord per als Pressupostos de 2019, “que és el que li convé a Espanya” per a consolidar el seu creixement econòmic.

Ha assenyalat que la trobada amb la ministra ha sigut “molt positiu” i han tractat “dels assumptes de l’agenda valenciana” relacionats amb les infraestructures, el finançament i l’aigua.

Puig ha constat “un nou tarannà, absolutament diferent al del Govern anterior”, perquè aquest té una concepció de “l’Espanya real que té molt més que veure amb el que nosaltres pensem, en la qual ha de combinar-se la singularitat dels territoris i la igualtat entre els ciutadans”.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.