Sanitat torna l’accés a les tècniques de reproducció humana assistida a parelles de dones i dones soles

Valencia Noticias | Redacción.- La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha anunciat este matí que a partir de dilluns que ve 19 d’octubre les parelles de dones i les dones soles podran accedir novament a les tècniques de reproducció humana assistida en els centres sanitaris públics de la Comunitat Valenciana.

Tal com ha assenyalat Muntó, “la mesura que hui presentem acaba amb les restriccions adoptades per la conselleria de Sanitat en 2012 i pel Ministeri de Sanitat l’any passat”.

A partir del próximo lunes 19 de octubre las parejas de mujeres y las mujeres solas podrán acceder nuevamente a las técnicas de reproducción humana asistida.El Ministeri de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat va anunciar en 2012 la intenció de deixar dones soles i dones lesbianes fora dels tractaments públics de reproducció assistida dins del decret de retalls per a estalviar gasto sanitari públic. Més tard, a l’octubre de 2014, a través d’una orde, el Ministeri de Sanitat va executar esta mesura.

La Consellera ha remarcat que l’Orde Ministerial SSI/2065/2014, de 31 d’octubre, va limitar les teràpies de reproducció humana assistida als casos en què es desitja resoldre un problema de salut l’esterilitat.  Amb això es va anul·lar el dret de les dones lesbianes o sense parella a accedir a estos tractaments al marcar com a requisit tindre ” untrastorn documentat de la capacitat reproductiva o absència d’embaràs després d’un mínim de 12 mesos de relacions sexuals amb coit vaginal sense ocupació de mètodes anticonceptius”.

L’anteriorGovern de la Generalitat va elaborar un document sobre els criteris per a l’accés a les tècniques de reproducció assistida en els hospitals valencians en què va restringir l’accés. En eixe document s’arreplega explícitament que les dones “en cap cas” podran sotmetre’s a estos tractaments quan el motiu siga “una opció personal i no responga a motius clínics”.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública ha assenyalat que els retalls en drets, entre ells el dret a la salut, que s’han fet en els últims anys amb l’excusa de la crisi econòmica li pareixen “reprovables” i ha reafirmat la seua voluntat de continuar tornant estos drets als ciutadans ja que la seua limitació no suposa un estalvi per a les arques públiques.

“Emmascarades en mesures d’estalvi, la qual cosa es va fer va ser prendre una sèrie de decisions amb un clar rerefons ideològic orientat a imposar un model únic de família”, ha assegurat Carmen Montón..

“Ja hem tornat a la sanitat el caràcter universal que no hauria d’haver perdut mai. Hui fem que siga un poc més igualitària. La conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública garantirà l’accés al sistema sanitari en igualtat de condicions a totes les persones i, en este cas concret, tornarà els drets a les lesbianes i a les dones soles, que la Llei els reconeixia i que la Constitució empara. Ara totes les dones de la Comunitat tenen garantit el seu dret a la reproducció en igualtat de condicions”, ha explicat Carmen Montón.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.