Tot apunta que les restes òssies trobades hui al cementeri general són les de Teófilo Alcorisa

Un estudi antropològic i un d’ADN hauran de verificar ara la identitat de l’individu trobat.

 L’equip multidisciplinar coordinat per l’Ajuntament de València destaca la coincidència entre les restes trobades i les dades apuntades en el Registre d’Enterraments del Cementeri i el Registre Civil sobre Teófilo Alcorisa.

             L’equip investigador de l’Ajuntament de València que treballa al Cementeri General de la ciutat ha trobat unes restes òssies que tot apunta que podrien tractar-se del represaliat per la dictadura franquista Teófilo Alcorisa, la família del qual ha dut endavant importants esforços per a recuperar les seues restes i oferir-li un soterrar digne.

Els treballs arqueològics per a la possible exhumació de Teófilo Alcorisa van començar el passat 28 d’octubre, després que la regidora de Cementeris, Pilar Soriano, decidira atendre les peticions ciutadanes i vigilar el compliment de la Llei de Memòria Històrica. Estos treballs han tingut lloc en la Secció 4a Esquerra de la part Civil del Cementeri General, just en la fossa comuna on se suposen les restes d’Alcorisa.

 

Amb els treballs d’excavació s’ha pogut comprovar que en la mateixa fossa hi havia les restes de 3 individus soterrades l’any 1971, les restes “en reducció” –terminologia emprada quan les restes es troben arraconades- d’altres 3 individus soterrades el 1947, i altres restes anteriors. De la primera anàlisi sobre el terreny de les restes dels 3 individus soterrats l’any 1947 es desprèn que dos d’ells pertanyerien a individus represaliats pel franquisme, i un d’estos dos, a més, hauria patit una autòpsia, de manera coincident amb la història personal d’Alcorisa, tal i com es té constància al Registre Civil.

 

La Policia Judicial ha alçat hui acta de les evidències trobades, tal i com marca la legislació en casos de possibles represaliats. A partir d’ara cal verificar que les restes exhumades pertanyen a Teófilo Alcorisa, i això es farà mitjançant  dos estudis: un d’antropològic (que determinarà les característiques dels individus i les circumstàncies de la seua mort), i un altre d’ADN, que en determinarà la identitat.

 

La regidora de Cementeris, Pilar Soriano, ha assenyalat que “tenim un compromís amb la memòria de la nostra ciutat i del nostre país per tal que es puga fer justícia amb les persones represaliades, i alhora amb els seus familiars i amistats, que tenen dret a oferir-los un soterrar digne, que honre la seua memòria”. “Una societat madura democràticament”, ha afegit Soriano, “és aquella capaç de mirar el passat, assumir la seua història, fer autocrítica, i intentar reparar el dolor causat. Estem segurs que qualsevol demòcrata ho entén, i des de l’equip de govern ajudarem perquè així siga”.

 

Un equip multidisciplinar format per 7 arqueòlegs, 1 osteoarqueòloga, 3 antropòlegs, 1 metge forense i 1 restauradora han treballat des del 28 d’octubre en esta exhumació, coordinada per la Secció d’Arqueologia de l’Ajuntament de València, en relació amb el Servei de Cementeris. En tot moment la família d’Alcorisa ha sigut informada dels treballs que s’estaven duent a terme i fins i tot els ha pogut presenciar.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.