Tots els grups polítics, excepte el PP, expressen el seu malestar per la negativa de Rita Barberá a comparèixer davant de la comissió del cas Taula

València Noticies | Redacció.- Amb l’excepció del Grup Popular, els representants de tots els grups polítics municipals en la comissió d’investigació creada amb el vot unànime del Ple han criticat la incompareixença este matí de Rita Barberá “tant per les formes com pel fons”, i també la d’altres citats en el dia de hui, com la tresorera nacional del PP, Carmen Navarro, o el regidor del PP Alfonso Novo. Carlos Galiana, Sandra Gómez, Jordi Peris i Fernando Giner han mostrat públicament el seu malestar per una actitud que han considerat una “burla”, una “presa de pèl” o un “plantó” a l’Ajuntament i també a la ciutadania.

Fins a quinze minuts abans de l’hora fixada per a la seua compareixença, les dotze del migdia, no s’ha tingut la certesa que l’exalcaldessa de València no anava a comparéixer. La seua absència l’ha comunicada a través d’un escrit en el qual manifestava textualment que “no estant provada la comissió de fets de caràcter delictiu que presumptament haja pogut cometre el Grup Municipal Popular, i no tenint cap obligació de comparéixer, comunique que m’abstindré d’assistir a esta anomenada comissió d’investigació del cas Operació Taula, sens dubte inoportuna en el temps i políticament intencionada”.

La incomparecencia de la tesorera Carmen Navarro es interpretada como “un respaldo de Rajoy a Rita Barberá”.
image-376612

Després d’esta incompareixença i la forma de justificar-la, el president de la comissió i representant del Grup Municipal Compromís, Carlos Galiana, ha rebutjat “categòricament” els termes utilitzats per Barberá per a argumentar la seua absència. Galiana ha insistit en este “menyspreu” i “plantó” a l’Ajuntament per part de qui durant 24 anys ha presidit el mateix ple que va aprovar unànimement la creació de la comissió d’investigació. “D’ací a uns dies la veurem demanant el vot, demanant la confiança dels ciutadans i fent campanya, quan després és incapaç de vindre ací a donar explicacions als valencians i a les valencianes”.

Galiana s’ha referit també a un altre dels citats hui, el regidor Alfonso Novo. “Ací sembla que el Partit Popular trinca la pasta de la nòmina, i si t’he vist no me’n recorde. És gent que seguix cobrant un sou públic, i crec que els valencians i les valencianes es mereixen un respecte i que vinguen ací a respondre a les nostres preguntes”. Galiana ha recordat que es tracta d’una comissió d’investigació per a depurar responsabilitats polítiques. “No és un judici ni anem a judicialitzar a ningú, simplement volem saber què ha passat, què ha passat en el Grup Municipal Popular. Si hi ha un presumpte blanqueig de capitals, d’algun lloc han eixit estos capitals, i els regidors que estan en actiu haurien de donar-nos algun tipus d’explicació. Avisar-nos quinze minuts abans que no vindrà a comparéixer, com ha fet l’exalcaldessa, és fer-nos perdre el temps a tots, i això és molt greu perquè tenim molt de treball a fer per la ciutat”.

“No respecten les institucions quan no les controlen”

Sandra Gómez ha afirmat que el “Grup Popular ha demostrat que és el pitjor grup antisistema que pot existir, perquè no respecten les institucions quan ells no les controlen”. Ha recordat que en la  sessió anterior, Alfonso Grau, anterior vicealcalde, “es va negar a vindre a donar comptes sobre la seua gestió, i hui qui va ser la seua exalcaldessa durant 24 anys, en què feia i desfeia com volia en esta ciutat no ve tampoc a donar explicacions quan és evident que algun tipus de vinculació deu tindre amb el que ha passat, quan hi ha un jutge instructor que ha determinat que esta senyora, com a màxima representant del Grup Popular, és impossible que no fóra coneixedora del presumpte finançament irregular del Partit Popular”.

Ha recordat Sandra Gómez que fa un any que “el Partit Popular i la seua alcaldessa se’n van anar per la part de darrere d’este ajuntament i no han tornat a donar explicacions ni a retre comptes de la seua gestió. El pitjor no és que ens done plantó als grups municipals, és que en dóna a una ciutadania que li va mostrar la seua confiança durant tant de temps i a la qual hui gira l’esquena”.

 “Barra i fora de lloc”

Idèntic malestar pel “plantó en tota regla” de Rita Barberá ha mostrat el representant de València en Comú, Jordi Peris. “Fa que esperem tot el matí a veure si ve, amb l’expectativa que estiga a l’altura de les circumstàncies i responga a les preguntes que teníem per plantejar-li. No ha sigut així, i a més no ho ha sigut en uns termes que considerem absolutament fora de lloc. ha esperat fins a l’últim minut per a enviar un comunicat dient que no vindria i que a més considerava que la comissió d’investigació era políticament inoportuna. És especialment vergonyós que ara diga això”.

Peris ha qualificat d’“extrema gravetat” l’actitud de Rita Barberá tant en la forma com en el fons. “Ací es combinen dos coses: una qüestió de fons que em sembla d’extrema gravetat, i és que els presumptes responsables de tots estos fets, que segueixen a l’Ajuntament de València, que han estat governant-lo durant tants anys, s’estan negant a vindre a donar les explicacions pertinents, i després una qüestió de formes: esperar fins a l’últim minut per a dir que no ve és, encara més, mostrar una barra i un menyspreu major cap a este ajuntament”.

“Rajoy es un obstacle per a la regeneració”

El representant del Grup Municipal Ciutadans, Fernando Giner, que ja anteriorment havia expressat el seu malestar, ha donat més rellevància i interrelacionat la incompareixença de dos de les persones citades hui, l’exalcaldessa i Carmen Navarro, la tresorera nacional del Partit Popular, l’absència de la qual ha qualificat Giner com un suport de Rajoy a Barberá. “En no vindre la gerent tresorera del Partit Popular, d’una forma clara hui Rajoy ha donat suport a Rita Barberá. El Partit Popular tenia l’oportunitat de vindre ací, explicar tècnicament totes les qüestions que es plantegen, i no ho ha fet. Això és dicotòmic. O no es creu en el que és la regeneració i el que és la transparència, o no es pot explicar tècnicament el que ha passat”.

Ha insistit Fernando Giner que “per tant, entenem que Rajoy ha donat suport a Rita Barberá en impedir que vinga a donar explicacions tècniques –i insistim en esta paraula– del que ha passat, perquè l’única intenció és regenerar la democràcia, i hui es comprova que Rajoy és un obstacle per a la regeneració”.

Eusebio Monzó, representant del Partit Popular, ha anunciat que els regidors del Grup Popular no compareixerien, i ha afirmat que la comissió, a la creació de la qual van donar suport en el ple, “va ser creada quan ni tan sols havia comparegut cap dels regidors en seu judicial i no teníem coneixement dels fets”. Com en sessions anteriors, s’ha referit a l’acte judicial de final de novembre, a la denegació a l’Ajuntament primer de l’acusació particular i després de l’acusació popular.

Després de la intervenció, Galiana li ha retret que sempre “presente papers i pose traves per a intentar suspendre o ajornar els treballs de la comissió”. Sandra Gómez ha insistit en l’objectiu de depurar responsabilitats polítiques “i saber quins contractes s’estaven adjudicant, però vostès pretenen lligar-ho sempre a l’operació de pitufeo per a intentar confondre”.

No es paralitzen les actuacións

Poc després de les nou del matí, la comissió d’investigació del cas Taula ha rebutjat la petició del representant del Grup Popular Municipal, Eusebio Monzó, realitzada en la sessió anterior, perquè les activitats d’esta comissió, la creació de la qual va ser aprovada unànimement pel Ple, foren posposades fins a la fi de les eleccions generals del 26 de juny. El president, Carlos Galiana, ha informat que, després dels informes jurídics i la consulta amb la junta electoral, “no pertoca la paralització de les actuacions iniciades”.

A continuació ha informat de les compareixences previstes per al dia de hui, entre les quals solament en un cas, el de María José Pi, era de caràcter obligatori atesa la seua condició de funcionària municipal. No obstant això, esta treballadora adscrita al grup municipal del Partit Popular es troba de baixa per malaltia, per la qual cosa no ha comparegut. Tampoc ho ha fet la primera de les citades, a les 9 hores, l’exregidora i exassessora María José Alcón, ni l’exassessora Mari Carmen García Fuster.

Per la seua banda, la tresorera nacional del Partit Popular, Carmen Navarro, la compareixença de la qual també s’havia sol·licitat, ha remés un escrit en el qual afirma que falta informació sobre els fets investigats i argumenta que les persones implicades “no tenen res a veure orgànicament amb el Partit Popular”, per la qual cosa ha declinat comparéixer.

Al seu torn, el regidor Alfonso Novo, exportaveu del Grup Municipal Popular, ha aportat a la comissió d’investigació una còpia de la declaració sobre els fets investigats que en el seu moment va fer davant del jutge, però ha anunciat que no compareixeria, després de la qual cosa la sessió de la comissió d’investigació s’ha posposat fins a les 12 del migdia, hora fixada per a la compareixença de l’exalcaldessa Rita Barberá, única de les convocades per a la sessió de hui que no s’havia pronunciat oficialment ni havia presentat cap documentació.

D’altra banda, la representant del Grup Municipal Socialista, Sandra Gómez, ha sol·licitat que siga citat a declarar davant la comissió d’investigació del cas Taula el representant legal del Partit Popular, Jorge Carbó, cridat a declarar en el sumari sobre finançament irregular d’este partit, per si la seua compareixença servira per a avançar en l’objectiu d’aclarir i determinar responsabilitats polítiques pel cas Taula.

Jorge Carbó, segons ha informat el president de la comissió d’investigació, Carlos Galiana, serà citat el dia 21 de juny, en què només hi havia previstes fins a hui quatre compareixences.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.