Vista a les obres de rehabilitació del Tinglado 2

– L’Alcalde de València, Joan Ribó, i el Conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, han comprovat aquest matí in situ l’evolució de les obres de rehabilitació del Tinglado 2, la gran plaça dels Poblats Marítims recuperada per a usos ciutadans.

LMDV_REFORMATINGLADO2_72ppp-5València,  El Director General del Consorci València 2007 (CV07), Vicent Llorens, i el Director Estratègic, Ramon Marrades, han rebut avui a les 9h al President del CVO7 i Alcalde de València, Joan Ribó, i al Vicepresident Segon del CV07 i Conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, per a visitar les obres de rehabilitació del Tinglado 2, que es van iniciar el passat 24 de maig. També han assistit a la visita representants de ArkiteraS.L.P, autors del projecte, i de les empreses contractistes, la UTE Grup Bertolín SAU- Martín Casillas SLU.
Els assistents han pogut accedir a una mostra del projecte original del Tinglado 2, inaugurat en 1917, les fotografies del qual conserva encara l’Autoritat Portuària de València. Segons han explicat des d’Arkitera, estos documents han permès elaborar un projecte de rehabilitació de gran rigor i exactitud històrica.

La societat valenciana d’arquitectes ArkiteraS.L.P dirigeix esta actuació l’objecte de la qual és recuperar la seguretat, la salubritat i els elements de decoració d’este edifici històric catalogat com Bé de Rellevància Local.
La rehabilitació del Tinglado 2 contempla actuacions en l’estructura metàl·lica, en l’estructura general (murs, arcs, columnes etc), en els revestiments, en la decoració, en la fusteria i en els vidres. El pressupost és de 554.014’45 € (IVA exclòs) i el termini d’execució és de 23 setmanes.

Segons estes previsions, en la tardor de 2018, el Tinglado 2 tornarà a lluir la seua bellesa original, en perfectes condicions de seguretat. Amb esta obra, el Consorci València 2007, promotor de la mateixa, recupera patrimoni històric i posa a la disposició de la ciutadania un espai versàtil i de qualitat, per al gaudi de les persones i perquè col·lectius i associacions locals puguen realitzar les seues activitats. Amb la

millora de l’espai públic, el CV07 contribueix a l’apropiació ciutadana i a l’activació productiva de La Marina de València.
El Consorci treballa també en el projecte de recuperació de l’entorn del Tinglado 2, edifici històric que lliga al mar amb la ciutat. Sobre un àrea de 12.250 m2, es crearà una gran plaça arbrada, dotada d’elements d’ombra, jocs i zones esportives, que aproximarà físicament La Marina als barris propers.

Segons paraules de l’Alcalde Joan Ribó, iniciatives com esta demostren que “La Marina està funcionant” i que “València va a estar mirant al mar.” El Conseller Vicent Soler ha destacat també el valor de recuperar “una gran àgora” per a la ciutadania.

Tinglado 2

Els tinglados constitueixen un dels conjunts arquitectònics més emblemàtics en la construcció d’un imaginari cosmopolita consagrat a la indústria i el comerç, que associa a València amb el progrés i la modernitat.
A la fi del segle XIX i inicis del XX, l’augment del tràfic de mercaderies en el port de València, a causa de l’exportació de fruita i vinícola, va motivar la necessitat de crear naus d’emmagatzematge inexistents fins al moment. Així va ser com, entre 1911 i 1923, es van construir els tinglados, coberts destinats a dipositar i classificar mercaderies, sobretot taronges, raïms, arròs i cebes, les principals especialitats derivades del nou model d’agricultura valenciana.
L’edificació dels tinglados es va emmarcar dins del Pla General d’Eixample i Millora del Port de València (1910), dirigit per l’enginyer José María Fuster. Seguint les directrius de Fuster, el sotsdirector d’obres del port, Federico Gómez de Membrillera, va dissenyar la disposició, distribució i l’estil arquitectònic de sis tinglados, dels quals avui es conserven tres (el 2, el 4 i el 5).
Els tinglados són elements patrimonials singulars per la seua dualitat de llenguatges arquitectònics. D’una banda, la seua funcionalitat s’evidencia en
la robustesa de la seua estructura de ferro, material noble propi del nou ordre industrial i modern, utilitzat com a estructura dels edificis fins a l’arribada del formigó armat. És el cas, per exemple, de l’Estació del Nord i el Mercat Central de València que, al costat dels tinglados, projecten l’esperit de tota una època. D’altra banda, els tinglados destaquen també per les seues elegants línies i ornaments d’inclinació neo barroca pròpia de l’eclecticisme valencià, com els relleus al·lusius al comerç i a la navegació o els mosaics ceràmics policromats de temàtica fruitera.
Després d’haver patit bombardejos, riuades, diverses modificacions i danys, en 1984 el Port Autònom de València va redactar un projecte de restauració el resultat de la qual és l’aspecte actual del Tinglado 2. Des d’aleshores, els tinglados van anar reduint la seua activitat de tràfec de mercaderies, a causa d’un desplaçament de l’activitat portuària des de la dàrsena històrica cap a altres zones.

 
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.