Xavier Rius presenta “La construcció del vestit tradicional valencià” de Xavier Rausell en La Beneficència

portada_1
image-280269
El director del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Tamarit, la historiadora Oreto Trescolí i l’autor participaran en la presentació del segon volum de “Indumentària Tradicional Valencià” demà a les 12:00

El diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, presenta demà diumenge, 13 de desembre, el llibre “La construcció del vestit tradicional valencià” de Francesc Xavier Rausell Adrian amb el qual l’autor completa l’estudi sobre la indumentària tradicional valenciana.

L’acte, organitzat pel Museu Valencià d’Etnologia, se celebrarà a les 12:00 en el Saló Alfons el Magnànim de la Beneficència, i també comptarà amb la participació del director del museu, Francesc Tamarit, la historiadora de l’Art Oreto Trescolí i l’autor del llibre, Francesc Xavier Rausell.

Aquest llibre completa l’estudi de la indumèntaria tradicional valenciana de Rausell. En ell es focalitza l’atenció en la visió històrica i evolutiva de la roba tradicional valenciana, des de la creació i estereotipació del model que es reconeix com a llaurador i llauradora valenciana. També es descriuen les diferents visions històriques de la roba usada pels valencians realitzada pels viatgers i investigadors entre 1772 i 1977. El pentinat, la joieria y la pervivència dels vestits tradicionals a les festes dels pobles valencians completen l’extens treball de dos volums de Francesc Xavier Rausell Adrián.

El primer volum d’Indumentària Tradicional Valenciana, presentat 18 d’octubre de 2014 en el Paranimf de la Universitat de València, ens va introduir en els conceptes bàsics de la indumentària i dels seus ornaments, es va aprofundir en la matèria primera dels teixits i els ornaments, el tint i el color, el comerç i la confecció de la roba.

Feta esta primera aproximació, i amb l’objectiu donar una visió completa de la nostra indumentària, el projecte es complementa amb este segon volum on s’aborda l’evolució històrica del propi vestit tradicional valencià i de la seua ritualització icònica que s’ha fet d’ell per part de la societat valenciana.

En este llibre es fa referència a l’ús del vestit i el seu significat en un ampli ventall de registres i variacions que, al llarg del temps, se n’han fet. També s’entra en qüestions un poc més polèmiques com l’autenticitat de segons quines peces de vestir i totes les interpretacions i matisos que sobre la indumentària tradicional valenciana que s’han donat per autèntics en els darrers dos-cents anys.

L’autor i l’editor

Francesc Xavier Rausell Adrián és fundador i mestre del quadre de balls populars de Les Folies de Carcaixent, És investigador de la gestualitat, la representació,  la figuració i el moviment del cos dins de l’espai en la dansa tradicional, i es un expert en indumentària tradicional.

El llibre consta de 528 pàgines i 898 imatges i esta editat en Andana per Albert Costa Ramon, conservador del Museu Valencià d’Etnologia adscrit a la Unitat de Fons i Restauració.

 
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.