El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha anunciat aquest matí a Ademús, al costat de la vicepresidenta María Josep Amigó, en el transcurs de la reunió amb els alcaldes de la comarca que la nova Diputació de València invertirà 1,4 milions en actuacions de millora de carreteres de la comarca per a donar resposta així a les demandes dels alcaldes.
Concretament, s’actuarà en la CV-478, d’Ademuz al límit de la província per Vallanca. L’actuació consistirà en la pavimentació del PK 5 al PK 15, i en la CV-479, des de la N-420 fins al límit provincial per Castielfabib, es millorarà l’asfaltat del tram comprés entre el PK 4+100 i el PK 5+600. Igualment, es millorarà la CV-482 que dóna accés al poblet de la Cuesta del Rato mitjançant la pavimentació del PK 0 al PK 1+280.
Un exercici de transparència
Segons ha informat el també alcalde d’Ontinyent, la nova Diputació s’ha plantejat l’objectiu de «ser nosaltres els que ens desplacem als municipis per a ser proactius, per això comencem aquestes rondes de contactes i ens desplacem a les comarques per a escoltar-vos».
En aquest sentit, la vicepresidenta ha insistit en els mateixos arguments quan ha afirmat que «havem vingut ací tal com vos prometérem; les coses han canviat a la Diputació després de vint anys i la nostra voluntat és acostar la Diputació als pobles i valorar sobre el terreny quines són les vostres necessitats».
Menys plans, més diners i més autonomia
El president ha comentat als alcaldes que «la Diputació necessita fer un exercici de transparència; volem que siga portadora de bones notícies i que siga objectiva. Per això, volem que s’establisca una sèrie de criteris perquè el repartiment de fons siga objectiu i que atorgue autonomia als municipis, perquè cadascú a la seua localitat sap el que necessita», ha afirmat el president.
Per això ha fixat la política de la nova Diputació, en què hi haurà menys plans amb més diners i més autonomia. «Volem fer pocs plans d’inversió en lloc de tanta diversitat com fins ara, però uns plans de més quantitat pressupostària i que no siguen tan específics ni tan encotillats, sinó que atorguen autonomia total als municipis. La idea és que la Diputació disposa de fons per als municipis i són ells els que en decideixen la finalitat, i tot això amb criteris que incloguen un factor correctiu per a millorar els municipis més xicotets».
Jorge Rodríguez ha assegurat també que «la Diputació ha de ser una institució que coopere entre les administracions, perquè anem tots a l’una». En aquest sentit, ha afirmat que, «per a arribar a més gent, cal complementar-se i servir de corretja de transmissió».
150.000 euros per a cada poble xicotet
D’altra banda, segons ha avançat també el president Jorge Rodríguez, la Diputació ha de premiar clarament els municipis més xicotets: «Teniu una potencialitat important, però dificultats econòmiques, per això havem posat en marxa el Pla d’Inversions Sostenibles perquè cap població reba menys de 50.000 euros».
En aquest sentit, tant Jorge Rodríguez com María Josep Amigó han precisat que, el pròxim any, els municipis que han rebut aquests 50.000 euros rebran 150.000 euros de forma directa».
Pel que fa a les ajudes d’emergència per a pal·liar els danys causats per les pluges torrencials del mes d’agost, el president Jorge Rodríguez ha recordat que el Ple de la Diputació va aprovar per unanimitat una moció per a posar a l’abast de les poblacions afectades recursos per a millores al nucli urbà. «Es tracta d’una partida de 700.000 euros per a actuacions d’emergència, que complementa les ajudes de la Generalitat Valenciana destinades a infraestructures agràries», ha dit.
En aquesta línia, ha afirmat que aquestes ajudes es canalitzaran a través de l’Àrea de Cooperació Municipal, que dirigeix Emili Altur, i ha assegurat que seran els mateixos municipis els que faran les contractacions per a beneficiar l’economia local.
El responsable de la Diputació, després dels dubtes presentats pels alcaldes sobre com es coordinaran aquestes subvencions, ha plantejat organitzar una reunió entre els ajuntaments, la Conselleria i el diputat de Cooperació Municipal per a estipular de forma clara els temps de les ajudes i analitzar com es poden assumir els gastos ja efectuades pels ajuntaments.
El president Jorge Rodríguez ha expressat la voluntat de la Diputació que «les ajudes no estiguen encotillades; per això, si hi ha necessitats que estan fora de l’àmbit de camins o séquies, es canalitzaran també», ha afirmat.
Amigó: «Volem acostar la Diputació als pobles»
Amigó ha assegurat que, de cara al pressupost del 2016, « treballarem en temes que siguen necessaris per als veïns dels municipis, que són, al final, el nostre principal objectiu».
Així, la vicepresidenta ha dit als alcaldes que «estem ací per a escoltar i prendre nota i intentarem que les coses canvien ajustant les ajudes que ofereix la Diputació a les vostres necessitats, deixant de banda els projectes faraònics i tenint en compte precisament les vostres idees i necessitats».
Els alcaldes d’Ademuz, Casas Altas, Casas Bajas, Castielfabib, Puebla de San Miguel, Torrebaja i Vallanca han valorat positivament la nova política d’obrir els plans a favor de l’autonomia muncipal i han agraït la disposició de la Diputació per a escoltar les necessitats i els problemes més urgents d’aquestes poblacions i les seues aspiracions. Entre aquestes, esmentaren el turisme rural, del qual comentaren que a la comarca hi ha molt d’allotjament, però que la gent no arriba en la quantitat desitjada, de manera que van plantejar la possibilitat de desenvolupar línies com la producció i distribució de biomassa aprofitant la riquesa forestal de la zona. També varen reclamar més ajudes de benestar social.