Els centres de salut sexual de Valencia tornen a receptar de manera gratuïta la píndola del dia després
La píndola postcoital també podrà ser adquirida en les oficines de farmàcia sense necessitat de presentar una recepta
La conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha dissenyat un nou protocol d’accés a la píndola postcoital que facilita el seu accés gratuït als centres de Salut Sexual i Reproductiva o comprant-la sense recepta en les farmàcies, en tots dos casos al costat d’informació sobre sexualitat i anticoncepció. Així ho ha anunciat avui la consellera Carmen Montón, qui ha recordat en roda de premsa que el 2009 va deixar d’administrar-se de forma gratuïta l’anomenada “píndola del dia després” (PPD), un mètode anticonceptiu d’emergència que s’usa per evitar un embaràs després d’una relació sexual de risc.
El nou protocol d’accés a la PDD, realitzat en col·laboració amb el Col·legi de Farmacèutics de València, permet l’accés al fàrmac a través de dues vies, acudint a algun dels 79 centres de Salut Sexual del Valencia o a través de les 2.300 oficines de farmàcia distribuïdes a les tres demarcacions.
Als centres s’ofereix a més informació sobre orientació sexual o reproductiva o de prevenció de malalties de transmissió sexual, i en les farmàcies es facilita un fullet, i si la dona ho desitja, el propi farmacèutic pot sol·licitar una cita en algun dels centres de salut sexual.
Fins al moment, eren els centres d’atenció primària els que derivaven a les dones als centres de salut sexual, però per facilitar el seu accés, a partir del proper dilluns podran demanar cita online, a través de la pàgina web de la conselleria de Sanitat, o personant-se en el propi centre.
La consellera ha destacat que es tracta d’un recurs “excepcional, d’emergència”, que no ha de ser utilitzat “en cap cas” com un mètode anticonceptiu, no és abortiu i no té efecte si s’administra 72 hores després d’haver tingut relacions sexuals.
Montón ha assenyalat que el protocol, que avui ha entrat en vigor, ha estat remès als gerents, directors mèdics d’atenció primària, farmacèutics d’àrea i d’hospital i als professionals dels centres de salut i de salut sexual i reproductiva.
Ha dit que la píndola té un cost en les farmàcies d’uns 20 euros, encara que la consellería ha arribat a un acord i l’obtenen al cost de 5 euros, i ha indicat que no hi ha un pressupost tancat sinó que s’atendrà a la demanda que vagi sorgint.
La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública ha assenyalat que a Valencia es van vendre el passat any 70.000 píndoles del dia després.