Esta setmana ha tingut lloc la primera reunió del grup de treball coordinat per la Conselleria de Transparència per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en la Comunitat. Este grup de treball serà l’encarregat del desenvolupament, la difusió i avaluació de les polítiques del Consell per a col·laborar en la implementació d’estos objectius aprovats recentment per l’ONU. Durant esta primera trobada s’ha establit el disseny del funcionament d’este grup de treball i ja s’han posat en comú propostes per a la seua difusió.
Esta iniciativa del Consell es presenta com un instrument necessari per a augmentar
la comprensió, reforçar la capacitat d’anàlisi i gestió de l’impacte dins de l’administració autonòmica en matèria de cooperació per al desenvolupament, i dotar de sostenibilitat i viabilitat a l’objectiu de coherència en el procés de formulació de polítiques, accions i mesures específiques de les diferents conselleries.
La reunió ha comptat amb la participació del director general de Cooperació, Federico Buyolo, i la secretària autonòmica de Transparència, Zulima Pérez, que esperen que en les trobades que se celebren en les pròximes setmanes se sumen representants de diversos àmbits per a donar veu a la solidaritat de la societat civil valenciana.
Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
Amb motiu dels desafiaments mundials socials, ambientals i de seguretat l’any 2000 l’ONU va adoptar la Declaració del Mil·lenni establint una agenda que comprenia una sèrie de huit objectius, els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), entre els que destaquen eradicar la pobresa i la fam, millorar l’educació i la salut materna, combatre el VIH/SIDA, el paludisme i altres malalties, l’equitat de gènere, la sostenibilitat ambiental, incrementar la salut i fomentar l’associació global per al desenvolupament, i el termini de la qual venciment està fixat per al present any 2015.
Ara s’obri una nova agenda construïda a través de reunions d’alt nivell, consultes a organitzacions i experts i la participació ciutadana a través d’una enquesta mundial, en la que han participat més de huit milions de persones, que ha Desenvolupament Sostenible (ODS).
Un total de 17 objectius i 169 metes que busquen sobrepassar la lluita contra la pobresa, englobant aspectes socials, econòmics i mediambientals arreplegats en sis elements essencials:
1. Dignitat: acabar amb la pobresa i lluitar contra les desigualtats
2. Prosperitat: desenvolupar una economia sòlida, inclusiva i transformadora
3. Justícia: promoure societats segures i pacífiques i institucions sòlides
4. Associacions: catalitzar la solidaritat mundial per al desenrotllament sostenible
5. Planeta: protegir els nostres ecosistemes per a totes les societats i per als nostres fills
6. Persones: garantir una vida sana, el coneixement i la inclusió de les dones i els xiquets