Valencia Noticias | Redacción.- El cicle de debats i reflexió La Mediterrània front el canvi climàtic conclou este dimecres a Castelló amb una taula redonda en la que s’analitzarà què podem esperar de la Cimera del Clima de París (COP 21). Organitzat per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Camvi Climàtic i Desenvolupament Rural, el debat se celebrarà a la Llotja del Cànem (carrer Cavallers, 1, a les 19:00) i comptarà amb aportacions de destacats experts com ara Francisco González, del Grup per l’Estudi i Conservació de los Espais Naturals (GECEN), José de la Rubia, d’Ecologistes en Acció del PV, i Ricardo Almenar, expert en indicadors ambientals i sostenibilitat, moderats per Leonor Lapeña, professora de la Universitat jaume I.
L’acte, que presentarà el director territorial de la conselleria a Casetelló, Antoni García, coincideix ja amb la celebració de la cimera internacional i posa el colofó al cicle de debats que es va iniciar els dies 6 i 7 de novembre al Palau de la Música de València. Durant les sessions, que van incloure la participació de quatre consellers de diferents comunitats autònomes mediterrànies (Catalunya, Illes Balears i Andalusia, a més de la Consellera Elena Cebrián, com amfitriona) es va aprovar una declaració contra el canvi climàtic, centrat especialment en la problemàtica a la Mediterrània.
La Conselleria i les universitats valencianes pretenen, amb actes com aquest, que els ciutadans coneguen un dels problemes ambientals més destacats del nostre segle i que tinguen una opinió informada que porte a implicar-se en les sol.lucions, complexes, a aquest repte. Aquest debat abordarà en concret quines són les expectatives en relació als acords que es preparen en la Cimera que acabarà l’11 de desembre a París. Analitzaran si aquestes expectatives responen a les exigències que científics i entitats conservacionistes reclamen per a disminuir els greus impactes que es poden esperar del canvi climàtic que els humans hem iniciat ja.
Durant el mes de novembre i primers dies de desembre s’han programat un total de 15 sessions d’aquest cicle que busquen la participació i implicació d’educadors, comunicadors, científics, experts independents i organitzacions ciutadanes. El dia 17 es va celebrar a Alacant el primer debat dintre de les sessions complementàries, que han continuat a Elx, València, i finalment Castelló, sempre comptant amb les universitats públiques valencianes.
A la Cimera de París acudiran a partir del pròxim dilous representants de la conselleria per seguir de prop les negociacions. La consellera, Elena Cebrián considera que aquesta destacada cimera mundial és essencial per fer front amb més intensitat i eficàcia al repte del canvi climàtic.